"Нова Зора" - брой 23 - 8 юни 2010 г.

Сподели във Facebook
Правителство "Хаос"
Няма почивка за премиерската суетност и подозрителност. Достатъчно беше президентът Георги Първанов да намекне за полицейските операции като средство за сплашване на обществеността и медиите, за да изригне отново Бойковата неприязън към него. Тя, както е известно, се проявява винаги, когато държавният глава критикува самообявилия се за светия бивш пожарникар и бодигард. Първанов бе добър и уважаван държавник, само когато по предложение на правителството Сакскобургготски връчваше генералски звезди на някогашния член на БКП Бойко Борисов. Последният уважава институциите, когато го хвалят, или в най-лошия случай, когато мълчат за личните му и тези на воденото от него правителство недостатъци. Започнат ли да го критикуват, стават опасни за националната сигурност и политическата стабилност на страната.
Днес Първанов, според премиера Борисов, бил искал да свали правителството. И от какъв зор? Не са ли по прави тези, които смятат, че правителството иска да бъде „свалено”, за скрие управленската си некадърност и безхаберие?
В отношението си към критиката Борисов напомня на Шолоховия герой дядо Щукар и разбирането му за самокритиката: „Самокритика ще рече самоволна критика... Щипи го кучия син, така че да го облее солена пот от главата до петите!” С такава философия се стига само до цензура, ако субектът й разполага с достатъчно власт.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Кой уби майор Томпсън...
Или кога започва Студената война?
На 4 юни 1944 г. британският офицер за свръзка с българските партизани Франк Томпсън, заедно със заловените му другари, са осъдени набързо от импровизиран съд в с. Литаково и екзекутирани. Свидетели разказват, че до последния си миг те се държат геройски и загиват с партизанския лозунг на уста “Смърт на фашизма!” След войната капитан Томпсън е удостоен посмъртно със званието майор.
Кой в действителност уби майор Томпсън? В продължение на десетилетия обстоятелствата около смъртта му не дават покой на по-малкия брат на Франк – Едуард Томпсън.а Фактът, че Франк е бил екзекутиран от български наказателен взвод не разкрива цялата истина. Според законите на войната той трябвало да бъде третиран като военнопленник, доколкото България и Великобритания са в състояние на война от 1941 г.
По време на първото си посещение в България през 1947 г. Едуард Томпсън се запознава на място с обстановката, разпитва очевидци, бойни другари на Франк. По-късно продължава изследователските си дирения в архивните масиви на Форийн офис, на Военното министерство, на британските специални служби. За негово неудовлетворение, много от фондовете, отнасящи се до специалните британски операции на Балканите, са основно прочистени. Документите, които намира все пак, му дават възможност да интерпретира случая през призмата на големите интелектуални и политически въпроси на своето време, някои от които навеждат на извод за ранно начало на “студената война”.
Автор: д-р Радко ХАНДЖИЕВ>> Пълния текст...
Ран дойде в България да види дали още ни има
Преди две седмици у нас дойде гробокопачът на съвременна България д-р Ричард Ран. Завърна се на местопрестъплението, за да види дали успешно е изпратил в небитието жертвата си.
Явно недоволен, че българският народ все още дава признаци на живот, “изтъкнатият” икономически “специалист” започна да дава нови “съвети” относно положението в България, за състоянието на резерва и т.н.
Оптимист съм по отношение на България в дългосрочна перспектива, опита се да ни омае в предаването “Панорама” на БНТ 1 представителят на “Големия брат”. Изключително съм удовлетворен от това, което постигна България. В началото промените вървяха бавно и реформите започнаха чак през 1997 г., допълни д-р Ран.
Автор: Евгений ЕКОВ>> Пълния текст...
Съвместими ли сме, за да тръгнем заедно в ЕНФ?
През 1994 г. в статията “Спасението е обединение на патриотичните сили” (в. ”Нова Зора”, 16.07.1994 г.) Политически кръг “Зора” предложи всички, които по принцип са за обединение на патриотичните сили в единен изборен блок, да отговорят с “да” или “не” на въпроси, които според нас са критични за запазване на българската държава и българската нация.
Оттогава до днес българските патриоти загубиха ценно време и ресурси в излишно противопоставяне и ненужни компромиси. Допуснаха също и някои успешни проекти като коалиция НО “Атака” да бъдат употребени за лични проекти на маломерни, но шумни псевдоводачи. Днес, 16 години по-късно, въпросът за обединение на патриотичните сили продължава да стои на дневен ред. Към този проект все по-неотменимо се изправя и въпросът за присъединяването и на хората на социалната кауза. Поотделно ни бият, защото поотделно сме слаби, а заедно можем да променим статуквото и колониалното бъдеще на Отечеството.
ПП “Нова Зора”, която никога не е преставала да работи за Отечеството, днес предлага обединение в Единен национален фронт и отново поставя въпроси, които могат да покажат до каква степен са съвместими партии и сдружения на граждани, които още на местните избори през 2011 г. биха могли да постигнат успех и така да предложат на българския народ една нова спасителна за България посока на развитие.
Политическа партия “Нова Зора”>> Пълния текст...
Смокинг и потури
Докато изпробвам земеделческите си умения из двора на моята лятна резиденция в Койчевци, в пазухата на Тревненския Балкан, давам ухо какво ще ми каже радиото. Общо взето, нищо кой знае какво не ми казва. Не е извършен преврат (пази Боже!), не е паднало правителството, а поразяващата уста Симеон Дянков засега поне няма намерение да развърже торбата с парите, та малко от малко да се увеличи потреблението и да се задвижат чарковете на икономиката.
И хоп, познат глас. Дудни Петко Бочаров. Същият оня, дето се беше сгънал като скоба при ръкуването си с Тодор Живков. Забележителен кадър. Фотографията задължително трябва да влезе във всички учебници по история, защото нагледно илюстрира вроден инстинкт към верноподаничество и подобострастно преклонение пред властта. После пък научихме, че въпросният Бочаров бил с агентурно минало, което пък означава, че е клепал другарчета. Това той оправда с нуждата да оцелее, а неоцелелите характеризира едва ли не като абдали. Проф. Николай Василев, нали антрополог, сиреч сведущ в несъвършените човешки дела, не пропусна случая да се изкаже по въпроса. Изказа се. И то както трябва. Със сдържана, но все пак видима погнуса досежно една морална обтекаемост, която е на граничната межда на подлостта и компромис. Както прилича на един препатил професор.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Знаци по пътя
В навечерието на 66-годишнината от битката на антифашистите от войнишкия батальон “Христо Ботев” с жандармерията, група членове и симпатизанти на ПП “Нова Зора” посетиха паметните знаци на лобните места на загиналите партизани край с. Батулия. Поместената снимка пред паметника на майор Франк Томпсън, издигнат на мястото, където той е заловен в околностите на селото, е от 15 май т.г.
Както е известно, майор Томпсън е представител на британското Управление за специални операции (SOE) и имал за задача да координира сътрудничеството с българската антифашистка съпротива. Заловен е на 23 май 1944 г. и след импровизиран съд е екзекутиран “в името на НВ Симеон Втори”, на 4 юни, край с. Литаково.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Трябва сами да се справим
Българското научно-техническо разузнаване (НТР) е създадено като естествено преориентиране от по-нататъшното разширяване на класическите индустрии, за които липсваха евтини природни източници на енергия и минерални суровини, към сфери на високи технологии, в които българската държава бе определила доминиращ фактор да бъде знанието.
Началото е поставено със съответните документи през декември 1959 г. НТР организационно преминава от малко звено през стадия на отдел, за да стигне до “Управление научно-техническо разузнаване”, създадено на базата на решение на Държавната комисия по научно-техническа политика № 5 от 24 април 1980 г.
В този вид НТР просъществува до 1990 г., когато под силен външен натиск бе ликвидирано.
Автор: Илия ИЛИЕВ>> Пълния текст...
Пътят на България към утрешния свят
Уважаеми колеги,
Вероятно всички, които сме се събрали в тази зала, разбираме, че това е главният въпрос, който стои пред нас. Утрешният свят неизбежно ще настъпи, но все още не е съвсем ясно какъв ще е този утрешен свят. Не е съвсем ясно и това каква ще е тогава България, какво място ще заема тя сред останалите държави, кои ще са нейните съюзници, какви ще са отношенията й с нейните съседи и с няколкото големи, особено силни и влиятелни държави в света. Казано накратко, сега, както никога в миналото, е особено трудно да се правят реалистични и верни предположения за бъдещето на нашата държава.
Разбира се, най-лесно е да се каже, че ние сме се сетили твърде късно да си задаваме тези въпроси, че и промените в света, и съотношението на силите вътре в страната ни са отишли твърде далеч и са станали необратими. Ако това беше вярно, нямаше да ни остава нищо друго освен да си скубем косите, че сме направили твърде малко досега, че сме изпуснали влака на новото време, а с това сме обрекли нашата хилядолетна държава на отмиране, както се е случвало в миналото с много и по-големи, и по-силни от нас страни.
Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
Защо Газа е в блокада и какви са последствията?
Във вторник (1 юни) световните държави, включително Китай и Русия, призоваха Израел да свали блокадата от Сектора Газа. Повод за искането бе опитът на Израел да спре кораби, натоварени с помощи за Газа, като при акцията („Free Gaza”) бяха убити девет активисти. Как започна ембаргото, какви са последиците от него и как Египет спомага за неговото продължаване?
Как започна блокадата?
Автор: Том ПЕРИ, Ройтерс>> Пълния текст...
"Съдии" и съдии
По чиста случайност и в България, и в Испания в средата на май се разиграха събития, свързани с висши магистрати. У нас обществото узна за придобиване на апетитна собственост с последвало строителство от „крайно нуждаещи се” отрочета на софийски съдии, деяние, чиято законност тепърва ще се установява. Заговори се за морал…
В Испания, също висш магистрат – Балтазар Гарсон, бе освободен от длъжност с оглед предотвратяване евентуалното му влияние върху процедура по обвинение срещу него. Прочутият и уважаван в цял свят 54-годишен юрист преди няколко години започва пръв разследвания около жертвите на военните диктатури в Латинска Америка, а през 1998 г. постанови ареста на Аугусто Пиночет. На 14 май той напусна кабинет №5 в сградата на Върховния наказателен съд, където работи 22 години. Скоро Балтазар Гарсон ще седне на подсъдимата скамейка в Градския съд на Мадрид: застрашава го забрана от 12 до 20 г. за упражняване на професията. Защо? Защото, пак за първи път в историята на страната се е опитал да отвори досиетата и да се запознае с обстоятелствата, довели до смъртта на десетки хиляди испанци в Гражданската война (1936-1939) и при диктатурата на Франко (1940-1975).
Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
Уважаема редакция
Другари антифашисти,
Най-напред искам да заявя, че 10-о дружество от Районната организация на БАС при община Лозенец доскоро броеше повече от 50 членове. Понастоящем нашите членове са 29.
Съпричастността на членовете на Десето дружество в обществения и организационен живот на съюза се изразява в активното участие при подготовката и провеждането на избори, при провеждането на митинги, при чествания на бележити дати, деятели и събития, при честване на кръгли годишнини на някои от членовете ни; изразява се чрез отношението ни към обществено-политическите събития, запитвания и предложения във връзка с тях към по-горните ни ръководства, по които за съжаление, не получаваме отговори.
Автор: Димитър ЗАХАРИЕВ>> Пълния текст...
Г-н Панета в София!..
През миналата седмица бяхме свидетели на твърде изострен интерес досежно срещата на премиера Борисов с шефа на ЦРУ Леон Панета. Въпросът бе - обсъждан ли е, или да, т. нар. проект Първанов. Без да го омаловажаваме, въпросът според нас би трябвало да бъде разширен: за какво са говорили Борисов и Панета, но и какво ще произтече от това за България и нейния народ? Защото е сигурно, че началникът на най-зловещата подривна служба в света не е бил у нас само да хвали правителството за “успехите” му в борбата с “Октопода”, нито пък да се любува на разкопания център на София, който Борисов му бил показал от премиерския си прозорец. Още повече, че вече знаем от горчивия си опит наложилата се по време на прехода закономерност – всяка височайша отвъдокеанска визита или поклонение на нашенски “политик” във Вашингтон да приключи с договорки, които нанасят тежки удари на националните ни интереси (например настаняването на военни бази в България, въвличането на страната ни в иракската и афганистанската война и т.н.).
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Кумирът на българските юнаци
 • Полк. Борис Дрангов, героят, загинал преди 93 години за България
 • Кумирът на българските юнаци изричал пред тях заветните думи: “Помни войната! Значи помни, че си обречена кървава жертва за благото на родината. Помни и се ръководи от тази основа: отречи се от себе си. Помни и учи тая добродетел: самоотверженост!”
  Борис Дрангов командва Девети пехотен пловдивски полк, ранен е от артилерийски снаряд и издъхва мъчително на 26 май 1917 г. На следващия ден със заповед № 257 се обявява по полка:
  “Бойни другари пловдивци, На 26 того почина от тежка рана, нанесена от вражеска граната, най-храбрият и честен български син, нашият любим командир подполковник Дрангов Борис.
  Автор: Вяра ДЯНКОВА>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!