"Нова Зора" - брой 22 - 1 юни 2010 г.

Сподели във Facebook
След всяка "Осанна!" идва и "Разпни го!"
Ангел БАРУСОВ

Фалшивото божество все някога пада. Като завлича в пропастта не само излъганото стадо, ни и цялото общество, което е нехаело за неговото шарлатанство.

Фалшивият бог има само един проблем – рано или късно навън настъпва денят, в който повярвалите в него поставят ребром въпроса: щом като си бог всемогъщ и ние така ревниво принасяме своите жертви пред твоите олтари, къде са тогава обещаните от тебе чудеса?
А чудесата така и не идват, колкото и търпеливо да е идолопоклонническото стадо. И колкото повече се напъва самозваното божество я да поръси тълпата с манна небесна, я да я нахрани с три риби и пет самуна, я да й осигури безплатни зрелища с крокодили и разни други гадинки, толкова повече се оплита като петел в кълчищата на все по-завладяващата го безизходица. В същите тия кълчища, в които след още месец-два ще затъне цялата страна. Тогава фалшивият идол започва да се оправдава с тежкото наследство, оставено му от предишните божества, както и с лошото “качество” на неговите пасоми.
Междувременно виковете “Осанна!” заглъхват неизвестно къде и все повече набъбва мигът, в който излъганите хорица ще ревнат с цяло гърло “Разпни го!”
Окапалите лаври от рейтинга на фалшивия премиер Борисов са само един от признаците, които показват, че разчистването на сметките със залязващия кумир вече не е зад девет дерета в десето. Лошото е само там, че истинската, голямата сметка за плащане винаги се покрива не от политическите шарлатани, а от подвелото се по техните лъжи електорално стадо.
А най-жалкото е там, че надигащата се катастрофа можеше и да не се случи. България неведнъж е била управлявана от самовлюбени балони. Но почти всички те са си давали поне труда да подберат за екипите си що-годе стойностни, отговорни и компетентни хора. Погледнете обаче най-близкото обкръжение на Борисов като премиер – прославилата се по цяла Европа Желева, Дянков и Цецка, Игнатов и Младенов (Тотю и Николай), “лежерния” Рашидов, детронирания министър на здравеопазването и неговата още по-сбъркана приемница (усмихва се) – да сте видели в някое друго българско правителство толкова много екземпляри, които са абсолютно противопоказни за креслото, което заемат? И какви мерки взима при тези трагикомични дадености паникьосаният Борисов, освен подлото съучастничество в напъните за разгром на БАН и университетските центрове, сиреч за разгром тъкмо на институциите, които биха могли да му дадат и отлични министри, и отлични идеи, и отлични съвети, и отлични стратегии?!
Ако не вярва на тези така важни родни институции, Борисов можеше поне да се вслуша в безпрецедентното официално предупреждение, което му отправи обезпокоената Европейската комисия. Както е известно, преди три седмици Брюксел би тревога, че “прекалените икономии само ще възпроизведат мизерията в България”. С което удари звънък шамар на премиерските илюзии, че може да съживи икономиката, като продължи да ограбва 7 милиона бедстващи българи, за да направи още по-богати шепата наши и чужди свръхбогаташи?
Е, да, както всички фалшиви божества, и Бойко скоро ще чуе рева “Осанна!” И напълно заслужено. Нашият въпрос обаче е друг: какво ще правим ние в пропастта, в която ни завлече той?

Нагоре
Съдържание на броя