"Нова Зора" - брой 22 - 1 юни 2010 г.

Сподели във Facebook
Скопие "почете" 24 май с мълчание
Евгений ЕКОВ

Тазгодишният 24 май мина почти незабелязано в Македония. Големият държавен празник – Денот на македонските и сесловенските просветители и учители - не бе почетен с празненства и бе отбелязан само с поздравление от премиера.
Отбелязвайки общочовешкото значение на делото на двамата братя Кирил и Методий, Никола Груевски не пропусна възможността и този път да засегне най-чувствителната струна в “македонската” душа. “...Ние измежду първите в Европа, прокламира високо пред съгражданите си той, четеме Библията на собствен език.”
Празничното мълчание, с което бе отпразнуван 24 май край Вардар, обаче накара, може би с право, някои медии в Скопие да се запитат дали славянските просветители не се вписват в политиката на управляващите на т.нар. антиквизация.

За всеки неизкушен от догмите на войнстващия античен македонизъм, който кабинетът на Груевски все по-упорито налага през последните години, отговорът на този въпрос е повече от ясен. Славянските “корени” на днешните македонци просто са обречени да залинеят под дебелата сянка, хвърляна от “предците” Филип и Александър Македонски и техните храбри воини, пръснати от Балканите до Индия.
Това обаче по никакъв начин не означава, че сегашните македонски управници са готови без борба да отстъпят завоюваните от тях позиции. И тази година македонска делегация, водена от председателя на парламента Трайко Веляноски, присъства на 24 май на молебен на гроба на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе” в Рим, Италия. Това стана в рамките на проявата „Македония в чест на Свети Кирил”.
Като вечно запалено кандило, което свети най-далеко във времето и пространството, определи делото на Свети Кирил по време на своята служба пред гроба на “сесловенскиот просветител” македонският владика Тимотей.
“Твоят гроб е отворено послание и източник на памет. Ти, мъдри учителю, като слънце огря земята със своето учение”, каза още в словото си владиката.
Официалните пратеници на Скопие бяха приети и от папа Бенедикт Шестнадесети. В делегацията участваха представители на ВМРО-ДПМНЕ, Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), Нова социалдемократическа партия (НСДП), Либералната партия и Нова алтернатива.
По време на аудиенцията при Светия отец председателят на македонското събрание изказа своята дълбока почит и благодарност за приема. Той предаде и поздравите, изпратени от първите държавни мъже на Македония и посочи значението на пасторската мисия на Негова светост.
Веляноски изтъкна и папските усилия за поддържане на мира, солидарносттта и любовта между всички народи, независимо от изкушенията и предизвикателствата, пред които светът е изправен.
Отговорът на папа Бенедикт Шестнадесети на всички тези ласкателства в стила на дипломатическата школа на Белград бе повече от мехлем за изнервения от вечните външни напътствия слух на първия човек в македонското Собрание.
Главата на Ватикана изрази своята надежда за скорошно решаване на спора за името на Република Македония и което бе най-важното, изтъкна, че всеки има право да използва собственото си име. Само за да чуе последното, македонската делегация пак имаше защо да бие пътя до Рим. Да не забравяме, че българската делегация си тръгна от срещата със Светия отец само с празни славословия.
Шефът на македонския парламент използва възможността и за да отправи още един път покана към папа Бенедикт Шестнадесети да посети Македония.
Трайко Веляноски проведе среща и с държавния секретар на Светия престол кардинал Тарчизио Бертоне, пред който изрази своята благодарност за принципната поддръжка, която Скопие получава вече десетилетия от Ватикана.
“Христовото учение, вярата и църквата заедно с езика и писмеността, които Светите братя Кирил и Методий оставиха на македонския народ, са здравите основи, върху които се развива нашият национален и културен идентитет”, не пропусна шанса да представи още един път официалната теза на Скопие Веляноски.
В рамките на посещението си в Рим Веляноски се срещна на 25 май и с председателя на италианския парламент Джанфранко Фини. Срещите на официалната македонска делегация в италианската столица бяха съпъствани и от ред прояви на културни дейци, включени в нея. Навярно, за да прикрият факта, че в Македония 24 май бе просто неработен ден, скопските медии фокусираха вниманието си върху честванията в Рим. Акцентът на публикациите падна върху гафа на телевизията на Ватикана, която обърка българската държавна делегация с македонската. Изданията описаха грешката като „тежък гаф”, като посочиха, че според българските медии тя е станала, тъй като веднага след нашата папа Бенедикт XVI приел и македонската делегация.
Според главния редактор на в. “Шпиц” Бранко Геровски, след като премиерът Никола Груевски и президентът Георге Иванов предпочитат да търсят античните си корени в Македония, вместо да отидат в Рим, няма нищо чудно, че Бойко Борисов показа на света кой наистина уважава делото на всеславянските просветители. Ако ме питате мене, Бойко Борисов наистина заслужава да бъде прогласен за шеф на македонската делегация в Рим, категоричен бе главният редактор на ежедневника. А шефът на парламента Трайко Веляноски, който ръководи тази година македонската делегация, според журналиста, най-много да е изглеждал като шеф на протокола на Борисов.
Все пак македонските медии добавиха, че “гафът с Борисов” не бе единственият на Светия престол, свързан с българската делегация, и поясниха, че на летището в Рим българската делегация била посрещната с българското знаме, обърнато наобратно.
В същото време в. “Време” твърдеше, че археолози от районния музей в град Щип, в Източна Македония, били убедени, че бъдещи разкопки наблизо щели да открият дълго търсения град, в който Светите братя Кирил и Методий били написали славянската азбука.
Докато скопските археолози всуе се морят да открият къде се е пръкнала глаголицата, в навечерието на 24 май Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) изпрати специално писмо до председателя на Българския културен клуб – Скопие (БККС) Лазар Младенов. Писмото е във връзка с тревожното състояние на българските културноисторически паметници, гробища и надгробни плочи в Македония, които са подложени на злонамерено и безмилостно унищожение. Това е отговор на протестното писмо на БККС, изпратено на 4 май т.г. до множество международни институции и организации относно унищожени паметници, които са част от българското културноисторическо наследство на територията на Македония.
Писмото на БККС съдържа подробна документация с фотографии на някои от най-шокиращите примери за унищожени или изтрити надписи, където се споменава българският народ или се употребява българската азбука (например надгробни плочи на духовници и войводи на ВМРО, военни гробища на български офицери и войници от Първата световна война и др.).
В отговора Франческо Бандарин, помощник-генерален директор на ЮНЕСКО за култура, подчертава, че секретариатът на ЮНЕСКО е поставил въпроса пред властите в Скопие, от които се иска обяснение, тъй като такива вандалски актове са в пълно противоречие със съществуващите международни стандарти за защита на културноисторическото наследство. И въпреки че позицията на скопските власти е отдавна известна, писмото на ЮНЕСКО до председателя на БККС бе единственият светъл лъч в мъртвилото, което бе покрило Македония на 24 май тази година.

Нагоре
Съдържание на броя