"Нова Зора" - брой 22 - 1 юни 2010 г.

Сподели във Facebook
Планът Кифенаар в действие
Валентин ХРИСТОВ

Едва ли някой си спомня името на американския генерал Хенри Кифенаар, който преди десетина години бе поканен у нас да анализира състоянието на българската армия и нейната оптимална численост.Тогава той категорично посочи цифрата 24 000 души - сиреч, една, хайде да са две дивизии. Включително ВВС и флота.
Тогава всички медии (по това време те все още имаха някаква относителна независмост) ревнаха против тези препоръки. Сега от МО твърдят, че ще разчитат само на собствена експертиза, но днес това е най-споменаваната цифра за новата численост на армията. Мотивите - българската армия е голяма, а поддръжката й излиза скъпо на данъкоплатците. В България на 10 000 души се падали по 45 военнослужещи, като по този показател в ЕС ни изпреварва само Гърция със 119 военни.
Ами за това става въпрос: защо комишите държат такава голяма армия? Ясно е защо .Защото нямат доверие на натовските си съюзници от Анкара. Въпреки всички посещения на високо равнище и уверения за нов етап в турско-гръцките отношения.
Наясно сме, че ако, не дай Боже, се случи нещо, не можем да устоим на турския аскер. Пък и въпросът не опира до това, а за какво се харчат парите. Защото средствата, които България отделя за издръжката на един военнослужещ, са многократно по-ниски от средното за ЕС. Страната харчи 23 524 евро за един военнослужещ годишно, а Австрия - 245 962 евро! На всичко отгоре в момента голяма част от българските военнослужещи изпълняват несвойствени задачи като охрана и чистене. Малък процент от армията се върти в мисиите зад граница. До което всъщност са сведени всичките функии на армията ни в момента. А на всичко отгоре, въпреки ниското заплащане, армията е станала толкова привлекателен работодател, че командването вече се чуди как да се отърве от многото дами, напиращи да станат войници и сержанти. В момента те вече са 12% от числеността на армията, докато средният процент за НАТО варира между 8 и 9%. Не се смятаме за назадничави, но все пак мислим, че някои неща не са за жени. Освен ако МО не е станало филиал на Министерството на социалната политика и труда...
Сега предстои приемането на Стратегия за националната сигурност и други концептуални документи. Така че скоро ще разберем дали правителтвото на ГЕРБ има някакви свои идеи за армията и националната сигурност, или просто послушно ще приведе идеите на генерал Кифенаар в действие.

Нагоре
Съдържание на броя