"Нова Зора" - брой 11 - 16 март 2010 г.

Сподели във Facebook
Обръщение

Национално движение “Русофили”, Форум “България-Русия”, Славянско дружество в България посрещаме с тревога и безпокойство огласените намерения за разполагането на елементи на противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ на територията на нашата страна.
Убедени сме, че този въпрос от изключителна важност за националната ни сигурност следва да бъде предмет на широко обществено и институционално обсъждане, при ясно формулирани аргументи “за” и “против” и при пълна прозрачност в съответствие с Конституцията на Република България.
Известно е, че редица страни – членки на НАТО, включително Турция, отказват да разполагат такива съоръжения на своя територия.
Нашата демократична общественост очаква правителството да води балансирана външна политика със зачитане на националните интереси. Република България следва да бъде предвидим партньор, както за съюзните държави от ЕС и НАТО, така и за всички останали приятелски държави в Източна Европа, Близкия и Среден изток, с които сме заинтересовани да поддържаме взаимоизгодни политически, икономически и културни отношения. По тази причина ние категорично се противопоставяме на онези политически среди у нас и в чужбина, които се опитват да манипулират общественото мнение и да заобикалят българския народ при обсъждането и приемането на решения от изключително значение за неговото бъдеще и сигурност. От такова значение бяха решенията за влизането на България в НАТО и ЕС, за разполагането на американски бази у нас, за спирането на блокове 1-4 на АЕЦ “Козлодуй”.
Като неправителствени организации, заявяваме своята подкрепа за действията на българското правителство, насочени към укрепване на националната и колективната сигурност в Европа. Такива действия обаче не могат да подлагат на риск националната сигурност на България.
Поради ключовото значение за националната ни сигурност на евентуалното разполагане на елементи на противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ на територията на нашата страна, сме убедени, че по този въпрос следва да се произнесе българският народ чрез референдум.
Призоваваме представителите на гражданското общество, широката общественост, всички родолюбиви българи да кажем категорично “Не” на поредната авантюра, която може да превърне Родината ни в мишена. Призоваваме всички, които отхвърлят разполагането на ПРО на територията на България, да изразят своята позиция чрез подписка.
Очакваме вашата подкрепа!

За Национално движение “Русофили”: Н. Малинов, председател
За Форум “България-Русия”: Св. Шаренкова
За Славянското дружество в България: акад. Н. Попов

Нагоре
Съдържание на броя