"Нова Зора" - брой 11 - 16 март 2010 г.

Сподели във Facebook
За брашнения чувал и за мишоците
д-р Теодор БОЕВ

Има един стар циничен похват, ползван от всички управляващи през всики епохи: “Данъкоплатецът е като брашнян чувал - колкото и да го тупаш, все пуска още нещичко”.
Подобна логика явно следва и сегашно правителство. То не успя да измисли нищо друго, освен да обяви, че вдига по никое време здравната вноска с 2%. Всичко това предизвика взрив от негодувание и недоумение. Най-малко защото противоречи на принципа, че законът за бюджета не може да бъде променян насред годината. Пациентите пък искат да знаят какво всъщност ще получат като медицинска услуга срещу повишението.
Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването определи най точно нещата - че внезапно обявеното увеличение на здравната вноска е признак на паника и признание за безпомощност на правителството заради липсата на идеи какво да се прави в здравеопазването. Според него повишението ще доведе до още по-голям отлив от плащане на вноски. “Видяхме, че през януари НЗОК е събрала само 30 млн. лева от здравни вноски. Ако увеличението от 10% стане факт, вероятно ще се съберат още по-малко”, коментира той. Според него повишението на вноската няма да промени нищо. И съвсем правилно коментира, че вместо да говори за вдигане на вноската, премиерът Бойко Борисов да отговори какво се случва с резерва на НЗОК от 860 млн. лева в БНБ, къде са тези пари и също какво се случва с изпълнението на бюджета на касата през тази година.
От страна на бизнеса пък се чуха упреци, че подобна мярка е в противоречие с предизборните обещания на ГЕРБ за облекчаване на осигурителното бреме, за да останат повече пари у хората и работодателите в условията на криза.
Синдикатите, естествено, веднага скочиха срещу правителствените намерения с позицията, че сега, когато доходите на хората са замразени и дори намаляват, не е подходящо да се въвежда допълнителното осигурително бреме. В случая не може да не се съгласим с тях.
Станимир Хасърджиев от най-голямата пациентска организация в България – конфедерация “Защита на здравето” - е съгласен, че вноската у нас е ниска, че при всички положения парите в здравеопазването не достигат. Но също е категоричен, че тежестта от кризата в никакъв случай не може да бъде поемана само от пациентите. “Нека тя се подели между лекари, дистрибутори на лекарства, фармацевтични компании и пациенти”, предлага Хасърджиев.
Но когато говорим за брашно, веднага трябва да се присетим, че около въпросния продукт винаги се въртят мишки. В случая това са джипитата, чиято национална стачка осигури алиби на управляващите за поредното изтупване на чувала. А тяхното място в цялата ситуация е доста нелицеприятна. Те великолепно се ориентираха в сбърканата априори здравна система. И сега изпращат с направления пациентите си към приятелите си от частните клиники, източвайки безмилостно и без това мършавия бюджет на НЗОК. Излишно е да се обяснява, че въпросните суми се поделят. Така че колкото и управляващите да изтупват “брашнения чувал”, все едно, няма да запълнят кацата без дъно, каквато е днешното българско здравеопазване.
Нужна е цялостна смяна на схемата.

Колаж в Интернет по карикатури на Тодор Цонев
Колаж в Интернет по карикатури на Тодор Цонев

Световната банка в действие карикатура: Тодор Цонев
Световната банка в действие
карикатура: Тодор Цонев

- Ти си добре... ти си много добре... карикатура: Тодор Цонев
- Ти си добре... ти си много добре...
карикатура: Тодор Цонев

Нагоре
Съдържание на броя