"Нова Зора" - брой 11 - 16 март 2010 г.

Сподели във Facebook
Геноцидът продължава
Валентин ХРИСТОВ

Неведнъж сме писали за планомерния геноцид над българския народ, осъществяван след 1989 г. и чрез систематичното унищожаване на системата на здравеопазването. Геноцид, заложен чрез т. нар. здравна реформа, при която най-добре е изобщо да не се разболяваш. Реформа, зад която прозират вълчите лица на кукловодите на новия световен ред. За които България не е нищо друго освен 111 00 кв. км, които трябва да се “освободят” от излишното население. Новите управляващи не направиха изключение. Сега те си имат прекрасно алиби – криза, плюс хазна, опоскана от цели двайсет години разруха. И министър Нанев, известен повече като доставчик на органи и тъкани за САЩ, обяви директно, че ще реже “сухи клони”. Сега 21 болници няма да сключат договор с Националната здравноосигурителна каса по нито една клинична пътека през тази година, тъй като не отговарят на нито един от критериите. Става дума за тези в тези в Радомир, Трън, Рудозем, Годеч, Кула, Царево. Мотивът - всички тези лечебни заведения са на разстояние не повече от
50 км от болници, което осигурявало лечение по минимум 50 клинични пътеки.
А критериите са наистина драконовски. За да получат пари от НЗОК, болниците трябва да осигуряват 24-часови дежурства и да имат поне двама специалисти на трудов договор, за да се работи по определена клинична пътека. По тези критерии общо около 150 болници ще спрат да съществуват до края на годината. Една част ще затворят изцяло врати, а други ще бъдат преобразувани в диагностично-консултативни центрове, места за долекуване и старчески домове. Впрочем, според председателят на УС на НЗОК и зам.-финансов министър Владислав Горанов, пари за пътеки за долекуване не са предвидени в бюджета на касата.
Какво означава всичко това? Че целта е и без това обзлюдени райони да се обезлюдят още по-бързо. Защото докато линейката - ако изобщо има свободна такава, - стигне например от Годеч до София, хронично болен или пострадал при инцидент човек го бройте покойник. Но дори и при по-леки заболявания, лечението става недостъпно за хората от селата и градчетата, в които пенсия от 200 лева се смята за “милионерски” доход. Как да отделиш пари, за да отидеш до големия град? “Така си мрем, така поглеж...” се казва в Яворовото стихотворение “На нивата”. Страшно е, че повече от век, след като е написано, българинът е все така обречен на смърт и безпросветна мизерия.

- Ти си добре... ти си много добре... карикатура: Тодор Цонев
- Ти си добре... ти си много добре...
карикатура: Тодор Цонев

Нагоре
Съдържание на броя