"Нова Зора" - брой 11 - 16 март 2010 г.

Сподели във Facebook
Богат-беден
От две седмици „политическият елит” ни пробутва най-новия си сапунен сериал, озаглавен „Президентът-милиардер.” Докато агентите на НАП издирваха неплатените данъци на заболели от амнезия футболисти и попфолк „звезди”, „най-добрият финансист в Източна Европа”, българският вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков обещаваше (с немска помощ) да разнищи швейцарските банкови сметки на десетина „спестовни” българи. Не толкова, за да провери как парите им са били придобити, а дали са платили съответните данъци. Впрочем, тази му „заслуга” бе приватизирана от премиера Борисов, който в интервю за в. „Стандарт”(08.03.2010) се похвали: „Не Дянков, аз поисках отварянето на швейцарските сметки”. Едва когато подписвал командировъчното на шефа на НАП за Берлин, Дянков бил научил за договорката, постигната от Бойко Борисов с Ангела Меркел.
Нейсе. Ако между данъчните измамници се окажат хора, активисти или близки до управляващата партия ГЕРБ и подкрепящите я „Атака” и „Синята коалиция”, не се съмняваме, че техните имена ще бъдат покрити с мрака на секретността и неприкосновеността на частната собственост. Богатството на „своите” не пречи, укоримо е само богатството на „чуждите”. Дори когато „свои” и „чужди” са крали от едно и също място, „спестявали” са в една и съща чужда банка и са „забравили” да си платят данъка за откраднатото.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
България утре
или новите световни
проекти за преодоляване на капитализма
Госпожи и господа,
Моето изложение е посветено на съвременните интерпретации за преодоляване на капитализма. Защо е нужна подобна дискусия? Защото международната капиталистическа система показа своята инвалидност в разразилата се системна криза. Защото нейната промяна или замяна е в дневния ред на планетата. Защото подобно искане е програмно искане на много социалдемократически, социалистически и комунистически партии. Защото десният капиталистически проект в България, благодарение усилията на Иван Костов и на Симеон Дянков, нагледно демонстрира своите качества върху нашия гръб и едва ли се нуждае от подробно обяснение. Защото идеологическата борба между „лявото” и „дясното” не само не затихва, а и бързо нараства, и „лявото”, в края на краищата, трябва да сложи на масата разбираема, приемлива и ясна алтернатива. Защото българското „ляво” идеологическо пространство, доколкото го има, е тотално объркано, за което говори например разгорялата се дискусия около „плана Ран-Ът”, както и появяващите се в пресата статии от рода на „Исус Христос – гениален предтеча на комунизма” на акад. Кирил Василев (в. „Дума” от 23.12.2009 г.), или странните откровения на Катя Янева с въпроса „Умеем ли да бъдем бедни?” (в. „Дума” от 9.01.2010 г.).
Защото хората, народът на България, благодарение на непозната досега тотална цензура в средствата за масово осведомяване, е практически откъснат от световните идеологическо-теоретични тенденции и от истинското състояние на планетата.
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Каин няма почивен ден
В България Каин няма почивен ден, политиците ни по правило не се замислят за утрешния ден. Работят на парче: днес да решим партийните задачи, пък утре - други да му мислят! Това с особена сила се отнася за времената след 10 ноември 1989 г. ЖМЖ и компания уж демонтирваха системата, а всъщност разглобиха държавата. Прицелваха се в комунизма, а улучиха България. Изписваха вежди, а извадиха очите на цял народ, който и да се взира в бъдещето, освен смрачени хоризонти, днес няма какво друго да види.
На 29 декември 1989 г. в Бояна заседаваше пленум на ЦК на БКП, начело с Петър Младенов, Андрей Луканов и Александър Лилов. Някога, в зората на демокрацията, “Нова Зора” го определи като “пленум на горещия картоф”. На него се решаваха въпроси от вътрешнопартиен властови характер и героите на това събитие бяха приготвили самара и кошовете на Тодор Живков, за да ги напълнят с камъните на т. нар. негативни явления. Надяваха се така да трасират пътя към епохата на новото светло бъдеще, начело – разбира се, - с лъчезарните им образи. Докъде я докараха, видяхме и разбрахме всички. Тогава в своя основен доклад Александър Лилов нарече възродителния процес “най-голямото национално престъпление на 20 век”. И не се замисли дори, че така натовари с вина народа ни и за други “по-малки престъпления”, които в своя исторически път той нито е вършил, нито е смислял дори. Народът не върна обратно хвърления по него камък, но не прости тежкия удар в гърба. И не забрави ръката, която подло замахна към него.
Много вода изтече оттогава. Мислехме, че злото отдавна спи под камъка, легнал като надгробна плоча над не богатия, но все пак уреден някогашен живот на българина. Но не би. От писмото до председателя на 41-вото народно събрание от народните представители Иван Костов, Мартин Димитров, Екатерина Михайлова, Веселин Методиев, Любомир Иванов, Мариана Даракчиева, Иван Николаев Иванов, Кирчо Димитров, Лъчезар Благовестов Тошев и Михаил Михайлов, от предложения проект за декларация и мотивите към нея, става ясно, че в България Каин няма почивен ден. За нормалния българин остава напълно непонятно обаче защо Иван Костов и компания искат непременно да докажат пред света, че България е провеждала “етническо прочистване и асимилация”. Нима те не знаят, че нито етническо прочистване не е извършвано, нито пък има макар и един случай на асимилационна практика.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Историческата истина
за Възрожденския процес в България през 1984 г.
Всяка сериозна дискусия по националния въпрос трябва да има предвид световния опит, защото нацията и мирът са ключовите понятия на съвременната цивилизация. В САЩ още по време на Войната за независимост много щати обявиха английския език за задължителен, както и английските имена. Днес в тая страна по закон собствените имена са английски. Във Франция правата на личността се признават и зачитат само върху основата на френското национално съзнание. Френската конституция не признава друго национално съзнание на територията на страната освен френското. А нашата съседка Турция, която непрекъснато развихря призиви за езикови права на човека, съвсем доскоро признаваше само турския език. Всяко ползване на друг език се наказва най-строго. Всички турски граждани по закон са турци.
Да не забравяме обаче и факта, че България разполага и със специфично научно доказателство – в българските земи след Освобождението остават само мохамедани с доказан български произход (Петров, Петър, Историческата основа на възрожденския процес, С., ОФ, 1988). Възрожденският процес в България беше закъснял във времето с цяло столетие. Освен това не беше съобразен с особеностите на вътрешната и международната обстановка. Не възприе рационален механизъм за реализация, т.е. методически не беше издържан.
Автор: Йорданка БЪЧВАРОВА>> Пълния текст...
Правителственият пи-ар като панацея и шменти-капели
Преди няколко години – пак във в. “Нова Зора” – посочих, че наблюдавайки поведението на Бойко Борисов като полицейски шеф, съм научил за същността на PR-а повече, отколкото от четенето на дебели книги. Ще припомня.
Б.Б. възсядаше умело всяко благоприятно събитие. Когато хващаха някой дребен бандюга, той позираше гордо във всички медии.
Когато имаше неблагоприятно събитие (като многобройните поръчкови убийства, чиито извършители и досега не са хванати) никакъв го нямаше.
При липса на подходящи събития той сам ги създаваше – например откриваше детски пързалки.
Автор: Проф. Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...
Какво бъдеще очаква Ромен?
 • Инуитска поетеса срещу многонационална компания
 • Река Ромен е едно от онези чудесни места, които въпреки настъплението на промишлената революция, успя да оцелее досега. Дълга почти 500 км, тя свързва арктическата област на Квебек (френскоговорящ – М.А) с атлантическия бряг на Канада, малко над устието на р. Сен Лоран. Родена в горите на Големия север, р. Ромен пресича всички видове природни системи и захранва обширна площ с езера, по-малки реки и бързеи.
  От незапомнени времена около реката се разполагат ловните пространства, из които бродят и живеят инуитите. Те съжителстват в хармония с Ромен („ромен” произлиза от инуитското „юрамен”, което значи „червен”, заради цвета на скалите покрай реката). За инуитите тя е свещена, тъй като е свързана с хилядолетната им история; тя е техният източник на дивеч, риба, а също и на целебни билки.
  Автор: Жан-Мари Г. Льо КЛЕЗИО>> Пълния текст...
  Геноцидът продължава
  Неведнъж сме писали за планомерния геноцид над българския народ, осъществяван след 1989 г. и чрез систематичното унищожаване на системата на здравеопазването. Геноцид, заложен чрез т. нар. здравна реформа, при която най-добре е изобщо да не се разболяваш. Реформа, зад която прозират вълчите лица на кукловодите на новия световен ред. За които България не е нищо друго освен 111 00 кв. км, които трябва да се “освободят” от излишното население. Новите управляващи не направиха изключение. Сега те си имат прекрасно алиби – криза, плюс хазна, опоскана от цели двайсет години разруха. И министър Нанев, известен повече като доставчик на органи и тъкани за САЩ, обяви директно, че ще реже “сухи клони”. Сега 21 болници няма да сключат договор с Националната здравноосигурителна каса по нито една клинична пътека през тази година, тъй като не отговарят на нито един от критериите. Става дума за тези в тези в Радомир, Трън, Рудозем, Годеч, Кула, Царево. Мотивът - всички тези лечебни заведения са на разстояние не повече от
  50 км от болници, което осигурявало лечение по минимум 50 клинични пътеки.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  За брашнения чувал и за мишоците
  Има един стар циничен похват, ползван от всички управляващи през всики епохи: “Данъкоплатецът е като брашнян чувал - колкото и да го тупаш, все пуска още нещичко”.
  Подобна логика явно следва и сегашно правителство. То не успя да измисли нищо друго, освен да обяви, че вдига по никое време здравната вноска с 2%. Всичко това предизвика взрив от негодувание и недоумение. Най-малко защото противоречи на принципа, че законът за бюджета не може да бъде променян насред годината. Пациентите пък искат да знаят какво всъщност ще получат като медицинска услуга срещу повишението.
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Една нация преминава през огъня,
  за да даде на Запада “демокрация”
  Десетки хиляди иракчани преминаха през 2005 г. през гръмотевичната буря на атентатори-самоубийци и гласуваха – шиитите - по инструкция на своите духовници, сунитите - сърдито бойкотираха, за да докажат, че Ирак е “демокрация”. Последва най-кървавият период в съвременната история на Ирак. Вчера (7 март - б.р) десетки хиляди иракчани преминаха през гръмотевичната буря на гранатометен огън - най-малко 24 бяха убити преди затварянето на избирателните бюра - за да докажат, че Ирак е “демокрация”.
  Този път сунитите гласуваха. А ние, западняците, се опитахме да забравим миналото, дори близкото. В медиите почти не се споменаваше, че само преди няколко седмици на стотици кандидати, предимно сунити, бе забранено да участват под претекст, че някога са били свързани с партията БААС. Това бе ясно завръщане към сектантската политика. Шиитите, които бяха близки до Саддам, все още заемат длъжностите си в “демократичен” Ирак, за които иракчаните вероятно отидоха да гласуват вчера.
  Автор: Робърт ФИСК>> Пълния текст...
  Възкръсва ли СССР?
  Нищо по-гнусно и нелицеприятно няма от унизителната сервилност на българските политици спрямо Големия брат. Особено ако днешния не ти дава нищо (за разлика от вчерашния!) а само те ползва като безгласна пионка в Голямата се шахматна игра.
  На такова слагачество станахме свидетели миналата седмица. В четвъртък посланикът на САЩ Джеймс Уорлик се изказа, че България трябва да има независима енергийна политика. Без да споменава Русия, недвусмислено намекна, че България трябва максимално да диверсифицира своите източници на газ. В интерес на истината, той дори не пя дитирамби за проекта “Набуко”, и дори се изказа че и той не е достатъчен, за да има Българи авариен вариант при всички възможни кризисни ситуации. Всичко на пръв поглед наистина много сдържано и коректно.
  Автор: Тони ХАЛПИН>> Пълния текст...
  Обръщение
  Национално движение “Русофили”, Форум “България-Русия”, Славянско дружество в България посрещаме с тревога и безпокойство огласените намерения за разполагането на елементи на противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ на територията на нашата страна.
  Убедени сме, че този въпрос от изключителна важност за националната ни сигурност следва да бъде предмет на широко обществено и институционално обсъждане, при ясно формулирани аргументи “за” и “против” и при пълна прозрачност в съответствие с Конституцията на Република България.
  Известно е, че редица страни – членки на НАТО, включително Турция, отказват да разполагат такива съоръжения на своя територия.
  Автор: Национално движение “Русофили”
  Форум “България-Русия”
  Славянското дружество в България
  >> Пълния текст...
  Импийчмънт
 • Нови еончета и чезчета се насочват към България
  под димната завеса на кампанията срещу президента
 • Управлението на ГЕРБ е вече в осмия си месец и резултатите са налице – пълно продънване, пълен хаос и пълен кьорсокак във всички области на живота. И уличните псета вече разбраха, че този път сме се оставили да ни яхнат невероятни дори за нашите координати политически джуджета. Което обаче не се оказа никаква пречка те да ни нанесат наистина великански поражения. Не знаем дали за катастрофата трябва да се вини целият ни клан-недоклан и пак зрял-недоузрял народ, но пък е сигурно, че интелигенцията му отново го предаде. Вярно е, че Бойко с всичките му там цецки и дянковчета е чужд политико-медиен продукт, за чието налагане работеха полкове туземни журналисти, социолози, политолози и прочие платени блюдолизци или плиткоумни доброволци. Но след четирите му години на главен секретар на МВР и другите четири като столичен кмет тъкмо ние, онази част от интелигенцията, която не е безразлична за общата ни съдба, трябваше да отвори очите на объркания и отчаян избирател, че този иначе талантлив шоумен-популист не става за този пост. Пак наш е смъртният грях, че за двайсет години не успяхме да създадем нито една сериозна политическа сила, която да предложи алтернатива на нашата авантюристична, лумпенизирана и затънала в пороци политическа мафия. И ето че и днес, когато предостатъчно българи пак осъзнават, че трябва да си отиде не само това вредно правителство, но и цялата ни антинационална политическа система, обществото ни отново не разполага с никъв вариант за аварийно спасение.
  Години наред тази рубрика на “Нова Зора” носи названието “Седмицата като памфлет”. Както изглежда обаче, по-подходящо щеше да е “Кошмарите на седмицата”. Защото с всяка изминала седмица върху нас се стоварват нови и нови кошмари.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Да поговорим за орлите
  Скалите, бели като човешки кости,
  не са помръднали от местата си!
  Въпреки земетръсите и опитите
  за пришествия и планетарни
  катастрофи.
  Автор: Васил МИЛЕВ>> Пълния текст...

  Бойко Борисов: Аз гарантирам, господа
  Бойко Борисов: Аз гарантирам, господа