"Нова Зора" - брой 10 - 9 март 2010 г.

Сподели във Facebook
Двата гряха на Симеон Дянков
Минчо МИНЧЕВ

В България кабинет без поразяваща уста не може. Още от Нейчо Неев по Берово време, който се обезсмърти с фразата “Егати държавата, дето аз съм й вицепремиер”. Сегашният такъв и финансов министър Симеон Дянков убедително изпълнява тази роля. Досега не е забелязан случай да се произнесе по някаква тема и с това да не предизвика скандал. Или в най-добрия случай недоумение и подигравки. Този път обаче Дянков определено преигра.
В началото на миналата седмица участва в тв шоу на Андрей и Иван по Нова телевизия. В хода на шоуто водещият се опита да го въвлече в разговор за притежавани от “младия милиардер” Първанов луксозни имоти у нас и в чужбина. Къде на шега, къде наистина, получи се конфузно двусмислие. На следващия ден президентът Първанов поиска от Дянков или да докаже твърденията си, или да си подаде оставката. “Поразяващата уста” отговори чрез пресцентъра си, че не е набеждавал държавния глава и показа стенограма от разговора в тв шоуто. И разбира се, прехвърли вината върху неизвестни лица, които подвели президента. Но в контекста на въпроса млад милиардер ли е Първанов отговорът на Дянков е “определено не е млад”. И за всеки непредубеден звучи наистина двусмислено. По време на обясненията между двамата, които се състояха в петък, по настояване на министър-председателя, Първанов атакува. Неговите оценки приличаха на прочетени от в. “Нова Зора”.
Казват, че след като осмислил стенограмата от записания разговор между двамата, Бойко Борисов изохкал - “Първанов ми заби нож в гърба”. Последваха декларации на партия ГЕРБ, искания за проверки за автентичност на стенограмата, заплахи за импийчмънт поради нарушени конституционни права.
Нашата гледна точка е следната. Симеон Дянков трябва да си отиде. И ще си отиде, може би не веднага, но това ще се случи. И причината не е поради това, че президентът му е поискал оставката. Причината е друга и много по-важна, за която прошка няма. Дянков дезавуира задачите, с които е изпратен в България. И го направи с най-солдафонски маниер, със замашките на самозабравил се дребен колониален администратор. А задачите, които той си позволи да освети, са тъкмо онези, за които президентът Първанов го кара да се извини: на военните, на МВР, на учените в БАН, на лекарите, на бизнесмените. Дори и на колегите си министри. Един вицегубернатор, макар и на колониална територия, най-малко има право да оголва със стахановските си действия преизпълнението на плана на институцията, която го е изпратила. В това е неговата първа вина. И той ще си плати. Тя ще го отзове тихо и под благовиден предлог. За президента ще останат адмирациите, включително и на “Нова Зора”, както и на всички засегнати от Дянков досега. А ако пък случайно импийчмънтът на Първанов се състои, това наистина би го превърнало в най-успешния политик на прехода. Ще го издигне за нов политически живот с ресурс, който дълго ще го поддържа.
Ситуацията на политическата шахматна дъска е обострена. Първанов е предпазлив играч и е добре известно, че не обича острите схватки. Особено в ендшпила, и особено когато не е негарантиран за него полезен изход. Тема за размисъл за щаба не само на другия отбор. При все това му пожелаваме успех.
Вторият грях на Симеон Дянков е, че оголи за атака най-уязвимата част от фронта към премиера. Даде повод за искане на президента за сканиране на “парите на президент, премиер и ми нистри”, сегашни и бивши. Това е възможно най-неприятната ситуация за Бойко Борисов. И това не се прощава. В случая не се предвижда реми. На ход е министър-председателят.

Бойко Борисов: Аз гарантирам, господа

Нагоре
Съдържание на броя