"Нова Зора" - брой 10 - 9 март 2010 г.

Сподели във Facebook
Седмицата като памфлет
Ангел БАРУСОВ

Когато Бойко беше кмет на София, изобщо не спеше. Нощем, когато цяла България потъваше в праведен сън, Той разстилаше на кухненската маса картата на столицата и провеждаше ката ден революционни транспортни реформи. Накратко казано, променяше движението на комуналния транспорт така прекрасно, че никой да не може да каже кое превозно средство откъде идва, къде спира и накъде отива.
Сега същите функции се изпълняват от г-жа Фандъкова и трябва да се признае, че в много отношения тя вече надмина своя учител. Тази сутрин например добирането ми до месторабота ми струваше двукратно повече време, както и трикратно повече пари. Дай Боже, мадам кметицата да продължи все в същия дух и по-нататък, чак докато софиянци преминат изцяло на таксита.
А иначе всичко останало в родината любима вървеше от добре на още по-добре. Симчо Дянков, данайският дар на Световната банка, откри, че страната ни е започнала да излиза от кризата, във връзка с което чиновничетата от МВФ мигновено му наредиха да замрази заплатите и пенсиите до края на годината. Вярно, чиновничетата не казаха за коя точно година става дума, та при това положение вече нямаше как и депутатите да не си увеличат заплатите с някоя и друга стотарка. Да се чуди човек на някоя си Нана Москури, световноизвестна гръцка певица, която се отказа от депутатската си пенсия, за да “не утежнява бюджета на страната си” при сегашната криза. Брех, мамка му стара, какви демагози и популисти се навъдиха по елинския свят! Да им се чуди човек на акъла!
За щастие у нас демагогията и популизмът отдавна свършиха. Ето, стратегическите инвеститори от германоезичната “Техем” вече решиха, че могат да отупат родните “абонати” на парното с още 65 млн. лв. (няма и по 100 лв. на глава от населението). За подмяна на измервателните прибори впрочем. А всичко това направо разплака от завист Ангелчо Семерджиев, всемогъщото председателче на ДКЕВР – не за друго, а понеже въпреки януарското поскъпване електриката у нас е с цели 25-30 процента по-евтина, отколкото трябвало да бъде. В резултат на което кротките монополистчета от ЕО.Н, ЧЕЗ и ЕВН са принудени да унищожават с токови удари домакинските ни уреди кажи-речи съвсем безплатно.
Абе, к’во да говорим – уж седмица като всички останали, ама и тя бе едно нескончаемо шоу. Малко повредено пушечно месо се завърна от Афганистан, още повече съвсем здраво замина в обратната посока. Щедри валежи кроят нови наводнения на четвърт България, Мария Игнатова и Алекс Раева пощуряха по секси рокли. Невръстен моторист направи разногледи официалните лица и охраната на зарята по случай 3 март, отбелязан от маса телевизионни канали с още по-масирано излъчване на турски сапунени сериали. Данайският подарък Симчо изкара в праймтайма на Нова телевизия държавния си глава милиардер и дори апаши щурмуваха по море лятната резиденция на Сокола, задигайки му даже наргилето и самурайския меч. И не стига това, ами пак по Нова телевизия тръгва поредният “Биг брадър”, участниците в който са строго разделени в четири категории – представители на богаташите, заможните, средната класа и скапаните бедняци. И правилно – шоуто си е шоу, но и всяка жаба трябва да си знае гьола.

Бойко Борисов: Аз гарантирам, господа

Нагоре
Съдържание на броя