"Нова Зора" - брой 7 - 16 февруари 2010 г.

Сподели във Facebook
Родните супермени и супержени пак шашнаха света
Георги АСЬОВ

Ония нашенци, които са гледали за пръв път петъчен парламентарен контрол, със сигурност са останали приятно изненадани – оказа се, че някои от мегаполитиците на ГЕРБ, макар и с огромни усилия, могат дори да... четат (напр. партийната секретарка Цецка, министрите на войната, правосъдието, здравеопазването). Както са тръгнали нещата, нищо чудно свръхкадрите на свръхчовека Борисов някой ден да се научат и да пишат! Което автоматично повлича след себе си неотложния въпрос: ако топинтелектуалката Румянка Желева е магдебургски професор, то как така останалите й съпартийци още не са обявени поне за доценти от Факултето?

Друга съществена точка в дневния ред на контрола бе нетърпящата и ден отлагане здравна реформа. Във връзка с това някои саботьори от БСП настоявахат вратите на болниците да се захлопват по-елегантно, докато националните предатели от ДПС се инатеха да се запазят поне част от лечебните заведения.
Всъщност вече няма никакво съмнение, че болничната мрежа в страната трябва да се ликвидира колкото е възможно по-бързо. Това се вижда най-вече от факта, че самият Волен Сидеров няма никакво доверие и на правителствената болница, че е принуден да се лекува в Германия, както и да се възстановява на по-топличко в Италия. Но хич не си мислете, че с това и Той е станал държавен екскурзиант. Тъкмо обратното – тъй като след свалянето на тройната коалиция България е вече чиста и свята Република, в останалото време г-н Сидеров осъществява мечтата на Левски, като се бори за свободата на други поробени народи. А и какво друго да прави, когато финансовият корифей Дянков вече обяви, че хич не го интересува дали лица с български паспорти крият пари из данъчните райове, например на Сейшелските острови. Пак Дянков припомни, че държавата ще изплаща дълговете си към бизнеса с 10-процентно намаление не за друго, а защото самите предприемачи са го молили на колене за това.
Разбира се, всичко друго в страната също е нормално. Маса селища в Югоизточна България са наводнени до козирката, но този път даже разжалваната Емел Етем не се появи там да позира пред телевизионните камери – едно, защото това вече не е нейна работа, и друго – в сравнение с трагедията в Хаити родните потопи са направо смешна работа. Поради което и всеки управник най-спокойно си гледа ресора – един пробутва закона за генномодифицираните храни, друг реже безплатния инсулин за 40 хиляди диабетици, вътрешният министър изказа съболезнованията си на семейството на поредния убит полицай, столичната кметица Фандъкова измъти железни правила за това как избирателите й да разхождат домашните си любимци така, че да не пречат на глутниците бездомни псета из София. Цялата тая идилия, разбира се, се наблюдаваше с благосклонна разсеяност от нов-новеничкия американски посланик, който тръпне в очакване свръхнезависимото ни правителство, безусловно подкрепено от новия Левски, да се изкаже по въпроса за системата ПРО, която ние с братята румънци така хитро отмъкнахме изпод носа на Полша и Чехия.
А при тоя велик рахатлък вече нямаше как чуждите “полицейски или тайни централи” (цитатът е по супермена Борисов) да не започнат и у нас снимки по сценарий, изплагиатен от италианския сериал “Октопод”. И като видя как го дават кинаджиите на глобално равнище, главпрокурорът Велчев тоже обогати световния криминален жанр с поредното чудо-нечувано, а именно: докара в съдебната зала адски маскиран “защитен свидетел”, чието име и облик медиите изтиражираха до дупка. Жалко само, че въпросният свидетел се отметна от обещанието си да даде показания и така пак оплеска главпрокурорския сценарий с работно заглавие „Братя Маргини”.

Нагоре
Съдържание на броя