"Нова Зора" - брой 7 - 16 февруари 2010 г.

Сподели във Facebook
Въпроси, които щях да задам на Яне Янев
Иван ПРОДАНОВ
село Бъта

Похвални са изявите на лидерите на партия “Ред, законност и справедливост” начело с Яне Янев – да обхождат селищата в страната. Да се срещат с хората. Да изслушват техните болки и препоръки. Да се запознават с техните проблеми. Когато бяха обявили срещата в Пазарджик, пропагандни листовки бяха разлепени чак в нашето село, Бъта, което приятно ме изненада.
Мисля си, че такъв трябва да е подходът на нашите политически дейци. Темата, която са се заели да изясняват – истината за т.нар. преход, също е актуална и съществена... Навярно много са потулените престъпления. Харесва ми прямотата, с която Яне Янев се опълчи против диктаторския подход на премиера Бойко Борисов, още повече че този съществен недъг може да донесе не една беда.
Очевидно лидерът на партия РЗС Яне Янев е убеден, че е единствена алтернатива на сегашния правителствен екип, и има амбицията за промяна на Конституцията, за провеждането й в съответствие с новото време.
Ведно с казаното дотук, мен ме безпокоят такива въпроси:
1. Безспорно срещите на Яне Яне из страната, тяхната реклама, е свързано със значителни средства. И за мен е любопитно кой ги финансира? Каква е сделката?
2. Че така нареченият преход е свързан с много нечестиви дела, с пладнешки грабеж, е публична тайна. Защо чак сега ги забеляза, или по-точно заговори за тях, Яне Янев? (Става дума за 20-годишния период.) Същото се отнася за премиера Бойко Борисов. Неговите качества на самозванец и самохвалко се виждаха още като главен секретар на МВР. Ами като кмет?! Човек оставаше с впечатление, че сам прокарва метрото и плаща разходите от своя джоб.
3. Амбицията на Яне Яне за промяна на Конституцията, за провеждането й в съответствие с новото време, може да е основателна. Но мен ме интересува конкретиката (погромите на промишлеността, селското стопанство, здравеопазване, армия и пр., и пр. се вършеха уж все добронамерено, а се върнахме близо век назад). Конкретиката трябва да се обсъжда преди реализацията, и основателните препоръки да се вземат под внимание. След катастрофа тюхкането е безполезно.
4. Че Яне Янев иска да “яхне” властта, е нещо нормално за всеки политик. Но мен ме тревожи няма ли той да бъде следващият лъжемесия?!.. Още повече ме тревожи – “Не е ли Яне Янев резервен играч от същия отбор, за чиято алтернатива днес се представя?”
Нашият народ се измори и омаломощи от лъжемесии. Няма ли най-сетне народът ни да попадне на грижовен, честен и кадърен водач. Но сякаш сърцето ми подсказва, че такива като Яне Янев, Б. Борисов, Мартин Димитров и другите от този сой са самозванци и лъжемесии.

Нагоре
Съдържание на броя