"Нова Зора" - брой 7 - 16 февруари 2010 г.

Сподели във Facebook
До Франкфурт и назад-напред
Илия ИЛИЕВ

От bTV в сряда научихме, че нашият буен сънародник Волен Сидеров се е извинил за поведението си на борда на самолет на “Луфтханза”, предизвикало скандал в Германия. Информацията дошла от говорител на полицията във Франкфурт. Извиненията са поднесени с посредничеството на българското посолство в Германия пред представители на “Луфтханза” и на полицейската дирекция. Бившият журналист очевидно не е извикал представители на нашата или германската преса да отразят детайлно смелата му постъпка, да тиражират в милиони екземпляри убедителната му защита на българското национално достойнство чрез смирено извинение.
Иначе до края на седмицата прокуратурата вероятно щеше да уведоми съда и да бъде въведен наказателен иск, след което Сидеров нямаше да има интерес да протака и трябваше да се яви в съда. Явно, адвокати са го посъветвали да потърси досъдебно споразумение, предвиждащо обаче признание за вина. И при инцидента на магистрала Тракия той първоначално твърдеше едни работи, после, като поразмисли, започна да твърди други неща. Сега трябва да черпи, че си е изтървал нервите в германски, а не в американски самолет.

Надявахме се все пак да води битка, защото първата му реакция беше да отрече да е бил задържан, заяви, че случаят е “някаква инсинуация и интрига”. Служителите на компанията били демонстрирали презрително отношение към България с ехидни усмивки. Нищо особено не се е случвало в самолета, но случилото се е по вина на екипажа?! Същевременно от пресцентъра на “Атака” се заканиха да съдят всеки, който публикува неверни данни. Много люти го даваха. Дори на говорителя на МВнР Драговест Горанов размахаха пръст, щял да отнесе една отговорност за това, че е потвърдил официално пред БТА за задържането на Сидеров на Франкфуртското летище.
Язък! Изтървахме забавно представление как баш атакистът съди германската авиокомпания, как стюардесите, екипажът и полицейските служители на летището се гърчат под гневното му обвинително слово, а смутените немски магистрати са объркани като един Гьоринг на Лайпцигския процес. Интересно с какви свидетели щеше да излезе пред съда, докато компанията и полицията щяха да извадят напълно валидните в тяхната страна свидетелства на официални лица. Напълно вероятно е Сидеров да е бил заснет на борда на самолета със секюрити камери и можеше да гледаме как депутатът-дипломат громи ксенофобки-арийки във въздуха. Те ще му казват на него, че бил „некооперативен” и даже „неуправляем”!
Обаче „вторият Левски” с дипломатическия паспорт избра да действа дипломатично. Да приключи възможно най-кротко и тихо скандала с изказване на съжаление за държанието си. Евентуално с досъдебно споразумение да завърши всичко, защото германската прокуратура все още не е решила дали извинението ще се отрази на започналото наказателно производство. Там не си поплюват и хич не ги еня дали 21 депутатски гласа са решаващи за кабинета в София, или не. Ако целият екипаж на “Луфтханза” не си оттегли подадената жалба срещу Сидеров, като нищо ще го привикат на съд. Веднага, ако не зачетат имунитета му, може и по-късно, когато го изгуби.
Според дипломатическата конвенция имунитет и неприкосновеност имат приносителите на дипломатически паспорт само при официални действия, а Сидеров е бил на частно посещение. Следствието във Франкфурт тъкмо изясняваше какъв имунитет му дава дипломатическият паспорт - пълен или ограничен. Според депутата от “Атака” Десислав Чукалов, Сидеров е отишъл в Германия по здравословни причини. Значи възможността да го привлекат без признат имунитет е реална.
А защо гордият следовник на Апостола сам не се отказа от имунитета си, както правят в нашия парламент всички заподозрени в някакви нарушения депутати? И да поиска от германските власти да го съдят именно в Лайпциг, че като един Георги Димитров да им каже за конете на германския император и за братята Кирил и Методий! Можеше и шумна група гневни атакисти да изпроводи пред съда с крясъци „Мафия!” и „Волен - президент!”. Че да респектира съдиите, както правеше по едно време в София пред съдебната палата. Както се казва, айн, цу цвайн, цу-дрън!!! И оправдателна присъда накрая, яко обезщетение за страданията в немския авион, бурен прилив на избиратели и победа на президентските избори.
Не постъпи така видният атакист, не му стиска, затова ще навреди сериозно на и без друго помръкващия си имидж. Много малко българи се съмняваха и довчера в това, което твърдяха властите в Германия за делата самолетни на Сидеров, а сега фактически сам си признава всичко. Всеки може да надзърне в интернет форумите и да види силно негативните реакции и оценки, рязко преобладаващи навсякъде. Ето до какво води липсата на самоконтрол, гарнирана с последващо изпадане в паника. Ако незабавно или поне на следващия ден се беше извинил, щеше в голяма степен да замаже положението, да спаси лицето си.
Не би. Направи го чак на петия ден и ще се наложи да изпие горчивата чаша до дъно. Представи се като лъжльо и полуфукльо едновременно. Няма къде да избяга занапред и от квалификациите като „некооперативен” и „неуправляем”, те говорят много на специалистите. А също така на пиарите и имиджмейкърите на другите партии и политици. Неведнъж ще се цитира информацията от полицията във Франкфурт в първия ден след инцидента, според нея по време на полет от София за Франкфурт „видимо пияният Сидеров е отказал да си закопчее колана, хвърлял е храна и напитки по пътя и е обиждал на расистка основа членове на екипажа на самолета и полицаи”. Как се правят просто стабилни и лоялни отношения с такъв човек, да не говорим за делови и политически връзки! Не случайно германските полицаи не са повярвали при показване на паспорта, че лицето е дипломат, ами чрез своето и нашето външни министерства допълнително са проверили.
Германското влияние в Европейската народна партия е много силно, след този авиоинцидент едва ли “Атака” има и теоретически шанс да влезе в нея. Дори и напълно да е бил прав и наистина стюардесите да са се държали нелюбезно, един политик, лидер на партия, пак не бива да прави скандали.
В тези среди не се приема аргументът „Ама тя ме подразни!”. Когато се захващаш с политика, с официална публична дейност, първо трябва да си изясниш, че вече не може да се държиш както преди, че ще ти се наложи да си наложиш редица ограничения в поведението, в облеклото, при комуникиране и т. н.
На Сидеров му остава да се ползва още известно време от доста неясната потребност на ГЕРБ от гласовете на атакистите. Май не схваща още, че могат да го изработят като Яне Янев и тази потребност да отпадне. Неудобен стана „новият Левски” за Бойко Борисов, в известна степен премиерът дори става уязвим с близостта с такава партия и с такъв водач. Това все по-често ще му напомнят от “Синята коалиция”, а и не само. Сидеров сам и отдавна си изгради пред родната и чужда публика образа на невъздържан, конфликтен и агресивен субект, сега само добави нови дебели щрихи към този портрет.
”Всеки човек сам може да прецени поведението си. Надявам се господин Сидеров да обясни”, заяви тези дни пред журналисти Борисов. Но господинът не обяснява, няма какво да каже, та поне частично да бъде разбран. Все още може да заплашва наляво и надясно със съдебни дела, да опитва да потиска критични дописки за персоната си, опирайки се на депутатството си и надеждата от ГЕРБ да му съдействат. Но къде? В българския съд ли, пред който е свиквал агитки за сплашване? Който съд и сега често хулят във вестника му? Крайно неудобно е да се съдейства на такъв човек, изложил се пред цяла Европа. Цецка Цачева няма да нарече поведението му в германския авион „блестящо”.
Но щом първият атакист е започнал да се извинява, да кара наред. Пред много хора има още да свежда глава, не само пред стюардесите в „Луфтханза” и полицаите на летището във Франкфурт. Да започне с говорителя на външно министерство Горанов, неоснователно беше обвинен човекът, при това и заплашен. По този повод от пресцентъра на “Атака” заявиха, че “юридическият екип на “Атака” ще заведе дела срещу абсолютно всеки, който разпространява тази дезинформация, уронваща престижа на партия “Атака” и нейния лидер”.
Волен Сидеров е длъжен да се извини и на своите съпартийци и симпатизанти, които пет дена го бранеха от лоши думи хорски, а накрая се оказа, че той ги е подвел и излъгал. Наред с избирателите, които пет дена лъга в очите за случая. На телевизия СКАТ да се извини, да признае, че бяха прави в критиките си към него. На онези депутати от предишното Народно събрание, които нарече „грухтящи свине”, немалко от тях са и в това събрание.
И да престане вече да се прави на националист, на втори Левски, на защитник на каузи. С поведението си за пореден път окепази образа на националноотговорния политик. Родолюбците и патриотите в България имат само вреда от това да бъдат представяни от такъв неуправляем индивид, както вече е определен и в Европа. А приятелчетата му, когато друг път го изпращат на лечение в чужбина, да му осигуряват придружители и да не му дават да пие алкохол, щом взема хапчета.

Нагоре
Съдържание на броя