"Нова Зора" - брой 7 - 16 февруари 2010 г.

Сподели във Facebook
Алексей Петров - начин на употреба
Валентин ХРИСТОВ

Да занимаваме нашите читатели с операция “Октопод”, при която главният арестуван бе т. нар. бизнесмен, охранител, доцент в УНСС, офицер на прикритие и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров, е излишно – сервилните медии съобщиха и показаха цялата операция едва ли не по секунди. Става дума за друго - дали не сме свидетели на поредния сапунен мехур за пред българското общество и димка за пред Брюксел. Така както стана с “Наглите”, когато от 25 задържани съдът остави в кауша само трима.
Коментарите върху ареста на Петров, който вече е известен и с бандитското прозвище Трактора, са разнопосочни. Според управляващите той дълго време е защитаван от предишното правителство. То обаче, в лицето на експремиера Станишев и на бившия вътрешен министър Румен Петков, се разграничи от Алексей Петров и одобри по принцип действията на МВР. Но и двамата не пропуснаха да напомнят под чие крило израсна възпитаникът на пазарджишкото милиционерско училище. И с кого е тренирал карате. И че цялата работа намирисва на разчистване на лични сметки.. Премиерът каратист, разбира се, категорично отрече да е имал по-специални отношения в миналото с Петров. А неговият стар съмишленик и настоящ шеф на митниците, Ваньо Танов, побърза да обяви, че Алексей Петров се е ползвал с политическия чадър на тройната коалиция. И че още преди две години са били изпращани в кошчето всички разработки срещу него. А самият Танов бил докладвал за всичко това на закрито заседание на парламентарната комисия по ред и сигурност.
От своя страна главният секретар на МВР от Костово време - Николай Радулов, побърза да обяви, че още през 1997 г. на ведомството е било известно, че Алексей Петров се е занимавал с рекет и силово застраховане, а после е заплашвал журналисти. Че Алексей Петров не е цвете за мирисане, не е. Сега обаче въпросите са съвсем други. Първият е ще успее ли Темида да го осъди, или прокуратурата и полицията пак не са си свършили работата и процесът ще завърши с измъкване?
Вторият - дали наистина връзката между МВР и мафията е наистина вече прекъсната, както се хвали министър Цветанов. Защото камерите показаха как в 6,00 арестуват Алексей Петров по дънки и тениска... Е, по това време софиянци обикновено са в леглата по пижами. Дали пък Трактора просто не се е облякъл по-подходящо за ареста?...
Въпроси, въпроси... Дано в края на краищата не станем свидетели на поредния фарс, озаглавен “Алексей Петров - начин на употреба”.

Нагоре
Съдържание на броя