"Нова Зора" - брой 5 - 2 февруари 2010 г.

Сподели във Facebook
ПП “Нова Зора” събра левите сили в Ямбол
"Зора"

На 23 януари 2010 г. в Ямбол бе проведена среща на членове и симпатизанти на ПП “Нова Зора”. В нея взеха участие и представители на областни и общински ръководства на леви и патриотични партии и съюзи: Земеделски съюз “Ал.Стамболийски”, БАС, Съюз на пенсионерите и др.
Обсъдена бе идеята на ПП “Нова Зора”, издигната още преди парламентарните избори, за създаване на политически съюз на левите и патриотични сили в България.
В приетата Декларация, прочетена от регионалния координатор Венелин Стоянов, се подчертава, че тревогата от налагащия се авторитарен стил на управление на ГЕРБ и все по-ясно изразената антибългарска политика на правителството налагат обединяването на всички формации с антиглобалистка програма за социална справедливост и национален суверенитет. Неолибералната политика, довела света до голямата криза, се копира безразсъдно от правителството на Бойко Борисов и може да донесе на българския народ само нови неволи, безработица и още по-голямо социално разслоение, бе подчертано в декларацията.
Румен Воденичаров – зам.-председател на ПП “Нова Зора”, заяви, че българската държавност е застрашена. Националният суверенитет е изгубен, а съдействието, което Бойко Борисов обещава на Република Турция за приемането й в ЕС не предвещава нищо добро за България поради демографския колапс и слабата икономика.
Трябва сериозно противодействие на процеси като изкупуване на земеделсдка земя от подставени лица на ДПС. А то е възможно само ако левите и патриотични сили постигнат забрана за продажба на българска земя на чужденци.
Другата важна задача на бъдещия Единен национален фронт (наименованието предстои да бъде уточнено на конгреса на ПП “Нова Зора” на 20 март) е премахването на плоския данък. Науката, образованието и здравеопазването са в колапс именно защото нито една партия в 41-вото НС не издига глас за защита на конституцията, в която е записано, че България е социална държава.
Във всички изказвания се подчертаваше, че избирателите на БСП, разочаровани от дясната политика и компромисите с ДПС и НДСВ по време на тройната коалиция, са съпричастни с идеята за Единен национален фронт, идея, за която партийното ръководство на “Позитано” 20 все още не се е произнесло окончателно.
“Само обединени можем да се противопоставим на дясната опасност, която унижава цели съсловия” - заявяваха ораторите и подчертаваха, че лидерът на ГЕРБ прави грешка след грешка. В Заключение надделя мнението, че обединението трябва да стане отдолу нагоре, и на първо място - между наемните работници на капитала и земеделските труженици, и на второ – с участието на пенсионерските съюзи и запасното войнство. Разбира се, трябва да се търсят пътища и към младежите.
Беше създаден и регионален инициативен съвет, който да продължи преговорите и да популяризира идеята.
Подобни структури са на път да се учредят и в други градове: Стара Загора, Шумен. Голямата въпросителна остава обаче, дали Националният съвет на БСП ще подкрепи учредяването на Единен национален фронт, който да участва с една листа в следващите избори за местно самоуправление през 2011 г.

Нагоре
Съдържание на броя