"Нова Зора" - брой 5 - 2 февруари 2010 г.

Сподели във Facebook
Обирането на бостана
д-р Теодор БОЕВ

“За какво ми е обран бостан?” Този риторичен въпрос зададе Б. Борисов още преди две години, когато се готвеше да атакува властта.
Тази фраза трябваше да звучи като алиби за евентуален управленски провал. Но прозвуча по-скоро като разочарование в аванс, че вече няма какво да се краде, пардон, приватизира в опосканата ни държава. Е, все нещичко остана и за ГЕРБ. Като например ВиК секторът.
И ето - министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев след завръщането си от Германия обяви, че започва концесионирането на целия отрасъл. Защото видите ли, нямало средства по оперативна програма “Околна среда” за подмяна на водопроводите. А за това били нужни около 4 мрлд. евро. Кой ще бъде концесионерът, вече е ясно. Защото идеята бе оповестена след среща на министъра с представителите на Съюза на германските предприемачи, германския Съюз на компаниите във водния сектор и Комитета за сътрудничество с Източна Европа. Плевнелиев спомена конкретно и за компанията “Берлинер васер”, която е проявила “голям интерес” към инвестиране.
Че проблеми с водоснабдителната мрежа има, е отдавна известно. Само че досегашният горчив опит с нищо не показва, че концесионерът ще се раздели с печалбите си, за да инвестира в инфраструктура. Това го призна и самият министър, като заяви изрично, че моделът ”Софийска вода” е неприемлив. Но какво предложи самият Плевнелиев? На практика нищо, освен дето намекна, че частните компании искат по-голяма независимост от ДКЕВР при определяне на цените си. Което означава, че ще пием все по скъпа и по-скъпа вода. А накрая изплю камъчето, като препоръча на кметовете “да не се дърпат” при отписването на общинската собственост и прехвърлянето й в новите сдружения. Ето къде е зарито кучето! Значи все пак става въпрос не за концесия, а за смяна на собствеността! С една дума, нищо ново под слънцето. Просто поредното правителство дообира, каквото е останало, в българския “бостан”.
Само че народът е казал по този повод: ”На обран бостан - изгоряла колиба”. Така че ГЕРБ да внимава да не се озове пред ситуация, при която няма да има какво да управлява...

Нагоре
Съдържание на броя