"Нова Зора" - брой 5 - 2 февруари 2010 г.

Сподели във Facebook
Аман от византийски номера
Илко ДЕБЪРЛИЕВ

Дойде ли зимата, птиците отлитат на юг, а гръцките фермери - на север, гласи най-пресният виц. За съжаление, в него има голяма доза истина. Защото втора зима гръцките земеделци спретват блокада на границата с България. С една дума, взе да им става навик. “Бой се от даровете на данайците”, този афоризъм неслучайно е надживял вековете. Винаги сме гледали да се държим по европейски с южните си съседи и уви, хилядолетни недружелюбни съседи. С едно изключение по времето на студената война, когато стояхме от двете страни на барикадата, имахме по-особени отношения с Атина. “С господин Караманлис влязохме в историята на добросъседските отношения между нашите две държави и никога повече няма да излезем от нея!”, не без основание отбелязваше Тодор Живков.
Само че кръвта вода не става. Кир Яни няма да пропусне да прецака Бай Ганьо. Или поне, както е в случая, да се опита да си реши някакъв проблем за негова сметка. Защото точно такова е поведението на гръцките фермери в момента. Те просто замениха Берлинската стена с тракторна колона! Искат си и те парите от ЕС. Добре, разбираме ги напълно. Но защо тогава не блокират собствените си фериботни терминала в Пирея, Патра и Игуменица, ако искат действително да притиснат правителството? Ами много просто - защото тогава огромните загуби ще са за сметка на гръцките тираджии и въобще на гръцката държава. И ще има бой без кантар, и то не от полицията, а от сънародниците им шофьори и превозвачи. А сега е зима, туристи от север не идват, загубите за гръцката икономика са нищожни. Че българите губят, не е техен проблем. Мръзнещите на Кулата-Промахон български шофьори вече задодоха този въпрос на гърците - защо не блокирате пътя през лятото, когато ние, румънците и сърбите сме основните клиенти на беломорските курорти?
А най-гадничкото е, че май и самото гръцко правителство като че ли е доволно от този развой на нещата. Нека си протестират хората - това си е тяхно свещено демократично право. Но да не пречат на страната като цяло. Изобщо, аман от византийски номера. В случая не може да не се съгласим с премиера, че трябва да се намери начин да осъдим комшиите. Експерти по международно и европейско право твърдят, че това е напълно възможно - за нарушаване на свободното движение на хора, стоки и капитали, което е основополагащ принцип на ЕС.

Нагоре
Съдържание на броя