"Нова Зора" - брой 5 - 2 февруари 2010 г.

Сподели във Facebook
Мъка, мъка...
Венцел КРАНЦ

Винаги сме подчертавали, че е важно човек да си знае капацитета. Припомняме древната мъдрост “обущарю, не по-високо от обущата”, защото едно е да четеш написано от експерти слово, друго е да парадираш със стил на говорене, който ужасява, и много по-малко забавлява обитателите на дипломатическите салони. Особено на международно равнище. Този път манталитетът на Борисов му изигра лоша шега. Реши, че и в Берлин може да се държи като в София. И да сипе “шедьоври”, които в най-добрия случай предизвикаха криви усмивки по лицата на слушателите на лекцията му “Свобода и демокрация. Българският европейски път след 1989 година”, изнесена в централата на фондация “Конрад Аденауер”. Ето например как Борисов обясни успехите си в борбата с престъпността: ”За първи път сега се пропукаха организираните групи и пропяха в арестите. Отидоха и посочиха труповете. Ние сега разкриваме поръчкови убийства. Отива и посочват - в тая ливада има труп. Колегата Цветанов с багер ходи и копае трупове”. Направо сцена от филма на ужасите
... Кабинетът “Станишев” пък бе определен като “няма такива шменти-капели”, което вероятно също е затруднило преводача за немските слушатели. ”Всичко щеше да си върви мазно и бавно, ако сега на власт бяха социалистите. Сега е в пъти по-трудно”, каза още ББ.
“Ние сме честни и достойни хора”, увери Борисов, говорейки за себе си, за правителството и партията си, като в същото време се разсмя искрено и силно. Слушателите му пък се разсмяха на уверението му, че реформата в българските железници ще стане по немски модел. И му обясниха, че е по-добре да не става така, защото самият Берлин има голям проблем с железницата си. За да защити подкрепата си за Плугчиева, премиерът Борисов изтъкна своето старо приятелство с берлинския кмет - социалист Клаус Воверайт, и заяви, че ГЕРБ иска да проведе нов тип политика на консенсуса в България. С което вече направо сгази лука.Просто защото забрави че говори пред християндемократи...
Доста по байганьовски премиерът “разясни” и ситуацията около АЕЦ Белене: “За АЕЦ “Белене” сега аз съм нито така, нито - така”, обясни с ръкомахане той. Присъстващите бяха “обстойно” запознати и с проекта “Бургас-Александруполис”. “Танкерите с нефт с едни гумени маркучи ще ги връзваме към буйовете вътре в морето”, демонстрира Борисов познанията си и в тази област. И сподели опасенията на хората в района, че всеки ден “в едно много бурно море, представете си, ще влизат танкери в българското пристанище”. А по темата за газопроводите Борисов направо влезе в ролята на циганчето-метеоролог, което прогнозирало, че или ще вали, или няма да вали: “Ще ви кажа моето лично мнение- или че “Набуко” няма да стане, или ще стане след “Южен поток”. За България, който тръгне по-бързо - него правим”... Шедьоврите на Борисов продължиха с изрази от рода на “сега връзваме касови апарати на бензиностанциите”, “правим магистрала “Тракия” като “Биг брадър”, “сложили сме камери във военното министерство дето да следят пликовете, някой да не ги пипне”. За да завърши с култовите думи на говорителя на Радио Москва Левитан през 1941 г.: “Победата ще бъде за нас”. Малко е да се каже, че резилът е пълен.
Детлеф Щайн, от берлинския Център за Източна Европа, деликатно коментира случая: “От една страна той е способен да формулира простичко сложни по съдържание неща. От друга страна, според мен, от човек, който говори в германската столица в качеството си на български премиер, се изисква повече сериозност. Обичайното общуване тук е май по-сериозно, отколкото в България”.
Мъка, мъка...

Нагоре
Съдържание на броя