"Нова Зора" - брой брой 2 - 12 януари 2010 г.

Сподели във Facebook
Гудбай, Америка!
Кшищоф СКИБА

Възхищението на поляците от Америка се изпарява. Нашата сляпа любов към янките бе всеизвестна*. Харесвахме всичко американско, дори то да беше пълен боклук. Когато заслужилият скрап, наречен Ф-16, пристигна в Полша във вид на реактивни самолети, се радвахме като малки деца на Дядо Коледа. Нищо че от 11-те самолета 5 бяха извадени от експлоатация поради технологични недостатъци, а останалите излизаха от строя на всеки 7 часа**. Но това не беше важно. За нас всичко американско притежаваше доживотен атестат за върхово качество.
Но ето че тази сляпа любов към Чичо Сам се сблъска с неумолимите факти. Оказа се, че задокеанската икономика също може да се срине и да зарази като с птичи грип другите държави. По едно време курсът на долара падна до две злоти (около 1 лв., б р.). Забелязахме, че Америка се грижи само за собствения си интерес и когато й падне сгода, винаги ни хързулва. Изгавриха се с нас с противоракетния щит, а за 70-годишнината от нападението на Хитлер срещу Полша изпратиха някакъв треторазреден чиновник.
Който обича, прощава – казва поговорката. И поляците сигурно щяха да простят на Америка всички фалове, ако тя бе мръднала поне малкия си пръст за нас. Ала и любовта е като пожар – първо избухва, а после изведнъж угасва. Нашата любов към Америка бе пламнала като бизнесмен за пари, като политик за пресконференции и като стар мераклия за изгората си. Но ето че сега гасне като стара нощна лампа, в която крушката предава Богу дух.
Сривът на симпатиите към САЩ се потвърждава от най-новите проучвания на общественото мнение в много държави по планетата. Подкрепата за американската политика у нас е два пъти по-ниска от тази в традиционно антиамерикански настроената Франция. По-голямо одобрение за политиката на САЩ дават британците и германците. И само 7 процента от поляците “подкрепят енергично” новата администрация във Вашингтон. Струва си да припомним, че при Джордж Буш-младши нашата подкрепа бе с десетки проценти по-висока. Осмиваният и извънредно остро критикуван по света Буш минаваше в Полша за “добрия каубой”.
Междувременно поляците видяха, че сме се оставили Америка да ни измами и като последни идиоти сме се набутали в кретенската война в Ирак и Афганистан. Разчитайки, че ще направим голям бизнес и голям съюз с великата държава, изпращаме нашите момчета на безнадеждно глупава война, която не може да се спечели. А полските войници продължават да гинат напразно.
Досега смятахме наивно, че рамо до рамо полският и американският воин ще изковат приятелство и братство на бойното поле, покрай които ще се уредят и някои дребни полски желания. Басните за съвместната война срещу тероризма бяха нужни на нашите политици за пресконференциите. Но ние не воюваме за свободен Афганистан, защото той е твърде далеч, а и пет пари не даваме за него. Влизайки в изпълнената с трупове мръсна и воняща война, очаквахме да постигнем своите малки искания. Да! Ще трепем заедно с вас сиромасите в тези изостанали страни, но не даром. Разчитахме на големи контракти за нашите фирми в Ирак, на нови военни технологии, на противоракетния щит, от който Путин сън не го хващаше, както и на премахване на визите. Не успяхме да постигнем нито едно от тези неща. И сега сме като ритнатото кросно.
САЩ не отмениха даже визовия режим. Напоследък американците отказват масово визи на полски творци, ще рече на успели хора, които са били отвъд океана многократно. По тази причина вече се провалиха няколко важни мероприятия за емигрантите ни отвъд Атлантика. Явно някой американски бюрократ е убеден, че Гжегож Стружняк, който е концертирал в САЩ трийсетина пъти, смята да припечалва там не само с концерти, но и в някоя фабрика за азбест***. Гудбай, Америка!

Сп. “Впрост”, Варшава


Подареният от Сталин на полския народ
Дворец на културата и науката във Варшава.
Какви са "подаръците" на Чичо Сам още не се знае...


Кшищоф Скиба е полски публицист
* Допреди година-две Полша бе най-американофилската страна в света, б. р.
** За тези “свръхмодерни машини” поляците платиха милиарди
*** След атентатите от 11 септември 2001 г. много наемни работници от Полша участваха в разчистването на развалините на взривените небостъргачи. Поради отровния азбест немалко от тях умряха, а още повече останаха инвалиди за цял живот, б. р.

Нагоре
Съдържание на броя