"Нова Зора" - брой 25 - 30 юни 2009 г.

Сашка Васева, братя Галеви и Бойко Борисов
Емилиян АТАНАСОВ

“Пламен Галев е като Бойко Борисов!”
Сашка Васева

Драги читателю, не се учудвай, че започваме с цитат от фолкпевицата Сашка Васева, поставяйки я на официално място, отредено за класиците. Но в поредния брой на в. “Шоу” (24-30.06.2009), в интервю за братята Галеви – толкова дискутирани напоследък в медиите, тя, като родена дупничанка от Ресилово, показа високи качества на политолог и журналист, на които могат да завиждат и Евгений Дайнов, и Огнян Минчев, и Андрей Райчев, и Кънчо Стойчев, и Милен Цветков, и Георги Лозанов.
Защо ли?
Защото докато те, бизнесмените-интелигенти, играят роли на велемъдри и всезнаещи, Сашка Васева назовава точно нещата като древна оракулка. Главното, което казва тя, е, че принципно не намира разлика между братя Галеви и неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Наистина шокиращ извод! Но като си помисли човек, готов е да свали шапка пред доводите на дупничанката.
Какви са нейните аргументи?
На първо място, и Пламен Галев, и Бойко Борисов ги харесват жените, защото имали “мъжкарско излъчване”. И двамата са хубави, но Борисов печели съревнованието, понеже е “фотогеничен”: “Бойко е фотогеничен, не съм го виждала на живо, но на телевизията е хубав”.
На второ място, и двамата управляват градове – единият София, другият Дупница. Но докато в Дупница има ред и дисциплина и никой не смее да краде, а ако краде, веднага го хващат хората на братята Галеви, в София шества хаосът, престъпността, суматохата: “Имам апартамент в центъра на София – пет пъти досега го обираха!” Контрапункт е Дупница, контролирана от братя Галеви: “А тук просто няма кражби. Има закони. Закони, които те ги създават и са перфектни. Крадец не може да пристъпи. Тук пернишки мафии, кражби на коли не съществуват.”
На трето място, Сашка Васева съвестно отбелязва, че не знае произхода на първия милион, притежаван от братя Галеви. “В България няма наследствени милионери – пише Васева. – На всички богати хора в България дядовците им не са били милионери... Парите в България е ясно откъде са! На всички!” А ето го и отговорът й на въпроса дали братята са спечелили капитала си сами: “Не е въпросът как, защото всички пари в България имат един произход. И всички го знаят този произход.

Няма как процесите на 90-те години да не са се отразили и върху бизнесите на Кюлев, който се смяташе за един много интелигентен човек, и други. Така че никой не може да прецени колко чисти са едни пари.”
Натрапва се един друг въпрос: а капиталът на Бойко Борисов? Сигурно и той има същия произход като парите на дупнишките братя или Кюлев! Как тъй един треньор по бойни изкуства като Бойко Борисов, служител на МВР, по подобие на братя Галеви, от обикновен охранител става собственик на най-голямата охранителна фирма в България? А да си такъв собственик, означава да пазиш най-тлъстите “кокалчета” на държавата и едрите частници. Злите езици разнасят, че всъщност охранителната фирма “Ипон” на Борисов разцъфтяла след 2001 г., когато шефът й става главен секретар на МВР, после кмет на София? Да сте чували нещо за конфликта на интереси?!
На четвърто място, Сашка Васева посочва директно, че братята са бивши барети и оттам носят навиците си да имат своя “армия”, която на дело осъществява девиза на Яни Янев: ред, законност и справедливост за Дупница и дупничани.
А Бойко?
Той също е човек на органите отпреди 10 ноември 1989 г., завършил е милиционерската школа в Симеоново, така че още оттогава също е подготвян да въвежда “ред, законност и справедливост”.
На пето място, Сашка Васева подчертава как при братя Галеви всичко било “тайна”, как налагали “военна дисциплина”. А как е при Бойко Борисов? Сравнете мъжествената воля на софийския кмет в отношението му с формалния лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов и ще разберете как са се градили през феодализма отношенията между сюзерен и васал.
“Тайната” при Бойко Борисов е още по-дълбока. Ето една “тайна”. Приятелката му Цветелина Бориславова, след като НДСВ взе властта през 2001 г., от дребен бизнесмен стана едър финансист, чието финансово състояние днес се изчислява на вероятните 155 милиона лева. Участник е в многобройни фирми, част от които спадат към туристическия бизнес, главно в Боровец (там Симеон Сакскобургготски притежава собственост и проявява несъмнени интереси).
Дали Бойко е страничен наблюдател при формирането на една от най-големите капиталистки у нас, или е конкретно действащо лице? Той помогнал ли е СИБанк, в която Цветелина Бориславова е главен акционер, да премине от владение на Славчо Христов, довереника на Иван Костов, в ръцете на дамата на сърцето на Бойко Борисов – главния полицай на републиката? Върти се и версията, че Бориславова играе с капитали на фараонския народ с впечатляващо доверие. Ако това не е измислено, помага ли в кариерата на софийския градоначалник? “Тайна” е и защо медиите толкова последователно отказват да обсъждат подобни материални проблеми, щом са свързани с любимеца им Бойко Борисов. Простодушие или планировка?
Топжурналистката Велислава Дърева, в броя от 25 юни на в. “Дума”, е написала пространна и убедителна статия под надслов “Депутатът Галев и неговите братя”. В нея инсценира предполагаем парламент от криминално проявени лица: братята Галеви, братята Георгиеви, баща и син Данови, Александър Томов (Лупи), депутатите Брендо и Демби и пр., и пр. Кавалкада от актьори на криминалния преход. Но кой знае защо и Велислава Дърева забравя да спомене името Бойко Борисов. А това е несправедливо на фона на неговите заслуги през двайсетгодишния период.
И отново: защо братята Галеви са все във фокуса на разобличението, а Бойко Борисов е опоетизиран Марлон Брандо на пълния с авантюри и кражби наш наш живот? Вдъхновени от текста на Сашка Васева, ще се опитаме да продължим в същия разумен и реалистичен тон, какъвто тя ни поднася в интервюто си с Мария Филева.
Според нас братя Галеви си патят толкова жестоко и събират върху главите си зевсовия гняв и възмущение, тъй като са по-незрели и по-неопитни от Бойко Борисов. Има още много храна да ядат и още много вода да изпият, преди да го приближат поне на няколко километра разстояние. Бойко Борисов е далеч по-мащабен герой на прехода от тях. Той се цели в нацията, а не в отделния град, не в местната инициатива, а в националната и световната. Ако ще е за признание, него непременно ще го окичи с лаври не писарушка от държавната администрация, а елитът на полицейщината върху планетата. Братята Галеви организират бизнес, но само в Дупница. Бойко Борисов още в зората на демокрацията обгрижва като охранител Тодор Живков, после Симеон Сакскобургготски, спечелвайки сърцата и на двамата. Така да се каже, работи не на провинциален, а на общобългарски терен. Когато е трябвало, Бойко Борисов, според осведомените източници, е правел фирми с Маджо, Пашата и Руснака, полагайки основи на общобългарската групировка СИК. Навреме е успял да ритне кросното и да си защити интересите, докато останалите я ги убиха, я емигрираха, я треперят всекидневно за кожата си. Бойко може да рече: Над мен – небе! А братя Галеви? Сами влязоха в кошарата, не можаха да извлекат полза от набезите на вестникарите и телевизионерите. Бият ги, те търпят като хайванчета. Бойко в същото време вири грива, гастролира от екран на екран, сугестира пълзящите пред него интервьори, кара се на непослушните и с миро помазва праведните последователи. Разхожда се гордо и достолепно като господар на земите български и чака Цветан Цветанов да му направи юбилеен подарък с един министърпредседателски пост.
Къде ти Бойко, къде ти братя Галеви! Човекът си личи и в малките, и в големите случки.
Ето, Бойко Борисов, отличникът милиционер, верният член на БКП, преданият служител на службите преди 1989 г., с един замах зачеркна тази си биография. Оказа се, че е намерил лист от детелина – златен дядо, репресиран от “народната власт”, за когото нито дебнещите отдели “Кадри”, нито всемогъщите органи на ДС, нито подлите доносници са успели нещо да разберат. По този начин допуснали в редиците си, тоест в пазвата си, змия дисидент. А братя Галеви? Толкова ли не им стигна пипето да изнамерят доброволец, който да докаже как те всъщност са подривали социализма и организирали нелегални канали за внос на борци за демокрация? Поне да бяха помолили благодарен дупничанин да им изработи нова легитимация.
Бойко съумя да стане знаме на антикомунизма в България. Щурмоваците на Бакърджиев отдавна са го забравили, замениха го със светлия лик на генерала. А братя Галеви? Нищо! Вместо да изкарат дивиденти (политически) от ареста си и да се обявят за репресирани от пребоядисаните комунисти, не издават ни звук, ни болка. Да не би пък да ги мъчи споменът, че са били барети? Нека се поучат от Бойко, който скача с този кон, дето ще му донесе победата.
Бойко Борисов отрано проумя, че телевизия плюс тежки благодетели са равни на власт и пари. Успя да се добере до кръговете, които командват родните ни медии и с тяхна помощ спечели обичта на журналистиката. Стана любимият медиен герой на епохата! Братя Галеви пък се скараха с местната и централната журналистика, хвърлиха се да стягат дисциплината (военната) в Дупница, но не се досетиха като Бойко, че през 21 век медиите печелят и изборите, и богатството на човека, и неговата свобода. В последно време братя Галеви с кожата си разбраха – не е едно и също да си зад или вън от решетките на затвора. Какво да ги правиш! Както и да ги хвали Сашка Васева, те според нас си остават безпросветни провинциалисти. Виж им ума на братя Галеви! Решили са да управляват град като Дупница, а си нямат партия. Кой им пречеше, освен бавното мислене, да си създадат собствена партия и да я нарекат социална, либерална, народна, дясна, лява, центристка, консервативна, избор – бол! Парите са в тях, механизмите – под тяхната диригентска палка. Не можеха ли и те като Бойко да се запишат в някоя от общоевропейските партии, че и тях да ги пази чадър от дъжд и бури? Бойко обаче постъпи в Европейската народна партия, най-многобройна в Европейския парламент, и щом такава партия те признае, никой у нас и думица няма да продума срещу лидера Бойко Борисов.
Споменаваме “лидер” и се сещаме, че Сашка Васева пак ни смайва със свойството си да вижда и да казва истините. Тя именно подчертава: Пламен Галев е “роден лидер”, вметвайки, че по този пункт си прилича с Бойко Борисов: “Той (Пламен Галев – б.а.) е лидер като Бойко Борисов”.
Но Сашка Васева, за съжаление, не иска да осъзнае, че братя Галеви са загубили съревнованието с Бойко Борисов, макар и да са си същински събратя. Бойко е вече на финиша на народната любов, а братя Галеви са временно освободени от зандана.
Впрочем през последните две десетилетия народните ни маси тръгват след нов месия на всеки десетина години и никой не може да ги спре или удържи от състоянието “пиянството на един народ”. Първият път това се случи през 1989 г. под лозунгите на свободата и демокрацията, зад които настъпваше дивият капитализъм. Вторият път през януари, 1997 г., когато същите народни маси луднаха подир Иван Костов и му дадоха активи да прави “силна България” за себе си. Третият път това се случи през 2001 г. и увенча всенародния възторг по “царя от Мадрид”. Четвъртият път трасира кариерата на преходния продукт и държавник Бойко Борисов. След всеки такъв изблик на възторг и опиянение народните ни маси избухват в разтърсващ плач и с клетви прогонват бившия си фаворит. И вината я търсят навсякъде другаде, не и у себе си.
Нашето мнение, подтикнато от прецизираната мисъл на фолкпевицата от Дупница Сашка Васева, е по-особено. Смятаме, че подобни актове на народна недозрялост не могат да се обяснят единствено с методите на манипулацията. Сигурно това е и вид обремененост, която има исторически корени. Защо – питаме ние – другите народи не позволяват да бъдат лъгани толкова последователно? Защо те, след лъжа и измама, са способни да направят своите констатации и да тръгнат напред, а ние все чакаме своя лъже-Ивайло, все на него даваме рамо, за да го отречем, когато вече е късно? Защо после започваме пак да градим образа на новия пророк, на новия “лидер” и с овчедушно послушание му се кълнем за пореден път във верност? И напук на фактите не искаме да признаем, че за поредно консумираната глупост няма и не може да има извинение. Както не искаме да си дадем сметка, че братя Галеви и Бойко Борисов са, както твърди Маяковски, братя-близнаци (прогласява го това за Ленин и партията), че са дялани камъни, които користният интерес поставя над участта българска!
Известно е, че Бойко Борисов е горещ почитател на фолкмузиката. Разправят, че любимата му певица е Ивана. Да се надяваме, че и братя Галеви боготворят фолка и като “мъжкари” също си имат предпочитана солистка – Сашка Васева. Но Сашка Васева, независимо от явното си преклонение пред братята от Дупница, би могла да бъде и техен съветник. Тя, която често пъти по телевизионните канали изпълнява нашумели “парчета” и дава ценни сексуални съвети на пубертетите, провокирайки ги с едрия си и зноен бюст, в този исторически момент, преди парламентарните избори, дебютира с ум бръснач. Затова и сипе бисери, с които захлупва стереотипите на политолозите и социолозите слагачи. Тя формулира: “Когато един човек няма присъда, не е виновен”. А когато журналистката я четка, че е една от гордостите на Дупница, Сашка намира за нужно да я коригира: “Не знам дали съм гордост, но съм емблема”...
Не е лошо да се вслушаме в дупнишката емблема, според която “Пламен Галев е като Бойко Борисов!”
Скъпи читателю, хайде сега да сменим стилистичния ракурс и забавно сериозното да го допълним с кратък опит за обобщаване. От дотук казаното се вижда ясно, че Сашка Васева, със средствата на своя езиков изказ, разкрива важни неща от днешната ни политическа действителност, правейки буквален паралел между двамата народни любимци: Бойко Борисов и Пламен Галев.
Като реално олицетворение на средностатистическия българин, който след няколко дни ще гласува, тя отразява настроения на силно масово увлечение подир лидера на нацията, който ще я спаси от крах и ще донесе на всеки отделен гражданин внезапно, чудодейно, но целебно решение на клетата му участ. В такива исторически случаи емоцията надделява над разума, а стадната психология е по-силна от логиката на анализа.
Както се вижда, на авансцената излизат не кукловодите на криминалния преход, а онези фигури, на които перестроечният елит след 1989 г. им даде финансов ресурс, за да станат строители на капитализма. Това са не ръководителите, а обслужващият персонал – шофьорите на шефовете, барманите, закупчиците, сутеньорите, дребните полицаи и агенти, спортистите от борчески школи, хората без сериозен интелектуален багаж, но с психология и манталитет, които лесно се манипулират. Тогава, преди двайсет години, личностите, които дърпаха конците, едва ли са предполагали, че “нисшият персонал” след известно време ще се разбунтува и укрепне, за да снеме своите покровители от власт в името на икономическата си и политическа свобода.
Не е случайно, че новата класа на ъндърграунда понастоящем получава пълна легитимация, радвайки се на вярата на стотици хиляди българи. Опасността произтича от обстоятелството, че тържеството на този тип “народни вождове” съвпада с тоталната икономическа и финансова криза на националния и световния капитализъм, че потресаващата бедност или вероятността от пълно разорение на масовите дребни собственици намират отдушник в новия ред и дисциплина (военна), каквито обещават субекти като Бойко Борисов и братя Галеви. Те вече са симпатягите, обожаваните мъже, идолите на нациите, класираните на първо място по рейтинг в медиите. На широките маси въздействат като опиум, защото ги хипнотизират с широките си усмивки или със здраво стиснатите си зъби, привичка, тренирана в полицейските заведения. Сашка Васева просто е един от типичните примери за “обикновено обожание”. “Обикновено обожание”, което по-късно излиза през носа на възторгналите се народни маси.
Естествено е към лагера на новите политически възкресители да се затичат и приобщят известна част от българските интелектуалци, закърмени с продажност и жажда за бърза и вихрена кариера. Жалко, но факт е поведението на определени, национално известни личности, които работят активно за разпространение на култа към Бойко Борисов, славославят ГЕРБ, съдействат ГЕРБ - с нискочелата си култура - да оглави бъдещата управленска коалиция главно от ГЕРБ, Сините на Иван Костов и “Атака” на Волен Сидеров. Ще си признаем, в този аспект “Нова Зора” също има своя “принос” – двамата ренегати от “Нова Зора”, професорите историци Божидар Димитров (бивш член на редколегията на в. “Нова Зора”) и Станислав Станилов (бивш член на редакционния съвет на в. “Нова Зора” и на ЦПС на ПП “Нова Зора”) се включиха усърдно в политическия карнавал: първият се превърна в идеолог на Бойко Борисов, а вторият в идеологическа сянка на Волен Сидеров.
Лошото е, че кризата на българското общество в съюз с кризата на Европа и света подготвя дълбоки социални деформации, които дават първенство на субектите с първосигнални реакции и криминално придобит капитал. Така идеологемата, че се подготвя заздравяване на държавата, се изражда в практика за разрушаване на последните й опори. Така дясната политика се трансформира в “приватизация” на последните собствености на държавата, в бъдещо отнемане на жилища, на лична безопасност и сигурност.
Онова, пред което Сашка Васева сияе – въвеждането на военната дисциплина в града, зависимостта на хилядите граждани на Дупница от една или няколко барети, в национален мащаб го подготвят генерали полицаи и полковници полицаи като Бойко Борисов и Цветан Цветанов, заедно с техните придворни “художници”, чийто брой ще се увеличава прогресивно заедно с прогресивното нарастване на кризата и упадъка на обществото.
Сашка Васева не се наема да предупреждава, защото фолккултурата няма такова предназначение. Но тя с подкупващото си пристрастие по братя Галеви и съответно по “хубавия” Бойко Борисов показва с огледална очевидност процеси, които вече са настъпили. Процеси, които интелектуалците конформисти отказват да прочетат достоверно, водени от зоологическото си приспособленство. Днес те тиражират омраза и обществена нетърпимост, на които утре ще берат плодовете.
А ето, Сашка Васева рисува картината така, както я вижда.
Това не е малко!

Нагоре
Съдържание на броя