"Нова Зора" - брой 25 - 30 юни 2009 г.

За герберите и за още нещо
Политическата партия ГЕРБ е извънредно интересен феномен сред всичките феномени, с които ни нагостиха годините на „прехода”. Но докато за други, в това число и за такъв наистина необикновен феномен, като партията НДСВ, някакви логични обяснения са възможни, то възникването и възходът на ГЕРБ продължават да остават загадка.
Полицай-огнеборец, частен охранител на Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски успя за 10 години да се издигне до върховете на държавната власт, увличайки след себе си и само за своя сметка голяма част от българските граждани, без да им предлага нищо конкретно освен своята личност. Единствената историческа аналогия, която ми хрумва, е кариерата на Адолф в годините преди 1933 г. Ако продължим аналогията, дали ситуацията в България в периода 2000-2009 г. прилича на положението във Ваймарската република?
В моменти на кризи обвиненията се хвърлят върху продажните политици и държавници, върху корумпирани чиновници, магистрати и полицаи, и много рядко върху негодността на гражданите. Но е факт – състоянието и перспективите на България не могат да се обяснят по никакъв логически начин и не могат да бъдат подкрепени с никакви разумни доводи. Това си е чиста проба мистика – мистика генетична, нравствена и поведенческа. Няма друго обяснение.
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Сашка Васева, братя Галеви и Бойко Борисов
Драги читателю, не се учудвай, че започваме с цитат от фолкпевицата Сашка Васева, поставяйки я на официално място, отредено за класиците. Но в поредния брой на в. “Шоу” (24-30.06.2009), в интервю за братята Галеви – толкова дискутирани напоследък в медиите, тя, като родена дупничанка от Ресилово, показа високи качества на политолог и журналист, на които могат да завиждат и Евгений Дайнов, и Огнян Минчев, и Андрей Райчев, и Кънчо Стойчев, и Милен Цветков, и Георги Лозанов.
Защо ли?
Защото докато те, бизнесмените-интелигенти, играят роли на велемъдри и всезнаещи, Сашка Васева назовава точно нещата като древна оракулка. Главното, което казва тя, е, че принципно не намира разлика между братя Галеви и неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Наистина шокиращ извод! Но като си помисли човек, готов е да свали шапка пред доводите на дупничанката.
Какви са нейните аргументи?
Автор: Емилиян АТАНАСОВ>> Пълния текст...
За Хайтов
Много скъп и незаменим с нищо приятел за мен бе Николай Хайтов. И двамата още в първите ни срещи вътрешно почувствахме, че нашите разбирания, манталитет и възгледи за живота и хората, които ни заобикалят, са сходни и почти еднакви. Не без гордост ще цитирам автографа му, когато ми подари една от совите книги: „На верния приятел за Паисиевото дело, което върши за родния си край, за талантливия краевед и приятел!”
Бях в Пловдив, когато ме настигна вестта за неговия жизнен край. Чух новината, но като че ли не можех, по-скоро не исках да приема, че един толкова светъл лъч край мен е угаснал. Разбира се, знаех за заболяването му, бях свидетел на коравия му и твърд дух по отношение на смъртта, но все си мислех, че и тук той ще надмогне страданието, че ще успее да победи болестта. Вървях из улиците на града, но чувствах, че вече не съм същият, нещо духовно и физически се скъса в мен. Имах усещането, че малкото хубаво, което ме подкрепяше, си е отишло завинаги от мен. Аз съм доста по-млад от Николай Хайтов, но този факт нямаше никакво значение, когато разговаряхме върху безбройните житейски и творчески теми в продължение на повече от 25 години. Сега, когато и мен все по-често ме връхлитат старческите болежки и мисли, усещам колко верен и всеотдаен приятел и човек е бил мъдрият класик на българската литература.
Както споменах, нашата дружба и приятелство отбелязаха почти четвъртвековен юбилей. Началото на творческото ни приятелство започна, когато реших да напиша историята на родното ми село Югово, тъй като чувствах, че има какво да оставя и на своите съвременници, а и на бъдещите жители на родопското село. Никой до този момент не се бе захващал с тази трудна, но и много благодатна работа – изследване и проучване на миналото и настоящето на родния ми край.
Автор: Иван ГАЩИЛОВ>> Пълния текст...
7 години от кончината на Николай Хайтов
Трудно е да се забрави непоносимият пек на 30 юни 2002 г. Една дълга мълчалива и скръбна процесия бавно изпълваше бул. “Руски” в посока към Университета и Народната библиотека. Истинска тъжна, жива река от хора. Носехме кръста на Хайтов...
Едва ли тогава някой можеше да си представи, че няма да мине и година и ще започне една още по-мъчителна и неравна битка, битката между спомена за големия писател и живите му опоненти. Затихваща и разбунена, мълвата за греховете му подхващаха и колегите му по перо, и журналисти, и жълти хроникьори. Неравна битка.
На 30 юни тази година се навършват седем години от кончината на писателя, а на 15 септември, ако беше жив, Яврово щеше да празнува неговата 90-годишнина.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Защо не бива да гласуваме за неолиберали?
По време на Парижките преговори за мир след Първата световна война един представител на британското министерство на финансите предлага свой план за следвоенното възстановяване на европейската икономика. Той рязко възразява срещу тежките условия, които Лондон и Париж се готвят да наложат на Германия. А тъй като възраженията му не са приети, напуска демонстративно преговорите с предупреждението, че не иска да е съучастник в подготовката на следващата световна война. И черната му прокоба наистина се сбъдва.
Този далновиден англичанин е Джон Мейнърд Кейнс (1883-1946 г.), високопоставен държавен служител и преуспяващ бизнесмен, а впоследствие и световноизвестен икономист. Любопитен факт от неговата биография е, че е женен за руска балерина и посещава трикратно СССР.
Именно Кейнс е ученият, който доказва, че саморегулацията не е присъща за т.нар. пазарна икономика, поради което държавната намеса в стопанския живот е задължителна. Нейната основна задача е да се противопоставя на алчността на олигархията, на инфлацията и безработицата. Именно тази теория ляга в основите на държавите на “всеобщото благоденствие”, изградени след Втората световна война в редица западни страни.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
Голяма рода, голямо лапане
В началото бе плакатът на ПП “Нова Зора” с неговото внушение, че който гласува за Бойко Борисов, ще получи като премия и Иван Костов.
После в. “Нова Зора” публикува доказателства, че който гласува за Бойко Борисов, ще получи не само Костов, но и неговите креатури.
Сега предлагаме доводи, че освен креатурите избирателят ще получи за угояване и техните роднини. Като пример за това ще дадем задружната лапаческа фамилия на о.з. президента Петър Стоянов.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...