"Нова Зора" - брой 21 - 2 юни 2009 г.

„Белият пи-ар” на ББ
След като се оплака на Прокуратурата от „черния пи-ар”, близо две седмици преди европейските избори софийският кмет Бойко Борисов включи на заден ход: призна, че се е хванал в капана, “заложен му от премиера Станишев”. От къщата си в Банкя, в която хем се е родил, хем я е построил, Борисов даде интервю „в легнало положение” заради счупения си на футбол крак, което интервю заема цели две страници на в. „Стандарт” (25.05.2009 г.). Ето така вестникът поведе война с „черния пи-ар”.
От интервюто на Борисов научихме, че неформалният лидер на ГЕРБ е пуснал в медиите снимки на... крака си. Заради интереса на медиите и „за да не тръгнат спекулации”. В „белите държави” политиците рекламират отличното си физическо и психическо здраве, а у нас кандидатът за премиер излага на показ гипсирания си крак!
От интервюто излиза, че Борисов вече не се гневи на онази политическа реклама, която го представя като коалиционен партньор на Иван Костов. Срещу ръжен, сиреч срещу истината, рита ли се? И Бойко разбра най-сетне, че с острата си реакция на един клип е обидил Командира, но продължава да твърди, че работи за самостоятелно управление на ГЕРБ. Коалициите създавали проблеми, поради което ГЕРБ търсел пълно мнозинство, което щяло да “гарантира европейското бъдеще на България”. Ако не успее да вземе мнозинство, с което да състави самостоятелно правителство, оставал в опозиция... Вай, вай вай!
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Георги Йорданов на 75 години
 • интелигентът, държавникът, патриотът
 • Георги Йорданов е политик и държавник, чието дело се вплита органично в борбите за отстояване на националните интереси на българския народ през 20 вeк. Още през 60-те години той повлиява върху формирането на държавната политика на Народна репблика България за нейното плътно обвързване с идеите на патриотизма и националноотговорното мислене, което в онези времена се постигаше извънредно трудно. Според мен той е един от реалните фактори, спомогнали за обръщането на БКП към националните ни традиции и добродетели. Георги Йорданов тогава настоява за по-сложно и толерантно оценяване на историческите факти.
  Георги Йорданов, макар и на равнище високи етажи на властта, последователно, но и гъвкаво моделира ново отношение към онзи интернационализъм, който вреди на националната кауза и превръща отечеството в сателит на великите сили, включително и на СССР. Той, приятел на Русия по кръв и убеждения, намери сили в себе си, за да постави на първо място стратегическите интереси на България. Притежавам достатъчно доказателства за конкретното участие на Йорданов в разработването на нова балканска политика на БКП и държавата, която насочва историческата наука към проучване на българските корени на тогавашна Македония. В същото време той е диалогичен политик, който не служи на догми и предразсъдъци, наясно е, че в бъдеще България е призвана да отвоюва по-значим авторитет на Балканите, сред страните от Източна Европа, в Европа и света.
  Това е основната причина, за да гледам на свършеното от Георги Йорданов като на възлов момент от дейността на политиката, посветила се на съдбата на родината.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ, Проф. Стефан ДОЙНОВ,
  Георги КАРАМАНЕВ, Инж. Иван ПЕХЛИВАНОВ
  >> Пълния текст...
  Сговорна дружина, мавзолей повдига!
  Ой, ой, ой, колко шум и олелия се вдигна през последните дни в медиите. Оттук-оттам се чуват жални вопли за нарушаване на предизборната агитация с използването на черен пи-ар. Какво точно е черен PR не е известно никому и затова ние се вглеждаме в клипа на в. “Нова Зора”, за да го открием, тъй като недодялани политици го търсят там. От него ни гледат познати и втръснали на всеки лицата на столичния кмет Бойко Борисов и на Иван Костов, лидер на отдавна загубила доверието на народа партия. И надписът: “Ако подкрепиш Бойко, получаваш Костов!” Мъчим се да видим нещо гротескно и обидно в тях, но не го намираме, както иска да ни убеди някой си Руслан Йорданов от страниците на в. “Стандарт” (20 май 2009). Обвинявайки Минчо Минчев, че е публикувал този клип, той се оплаква, че в него “... се опитва с дъха си да срути десните партии. Той дави вестници, телевизии, радиостанции и сайтове...”. Аз не знам колко могъщ е дъхът на председателя на ПП “Нова Зора” и редактор на вестник “Нова Зора”, но словоизлиянията на споменатия злополучен автор ни карат да се замислим за силата и стабилността на десните партии, които - както излиза - можело да бъдат отвяти с един човешки дъх, па бил той на “поет-машинист” (ах, колко недостоен образ!?). А всъщност не е необходимо никакво подухване и черен пи-ар, за да се очертае отдавна почерненото лице на командира Костов.
  Това направи още преди десетина години незабравимият художник сатирик Тодор Цонев, чиято 75-годишнина предстои скоро да отбележим (22 юли) – за съжаление вече без него.
  Автор: Проф. Димитър ОВЧАРОВ>> Пълния текст...
  "Царските имоти"
  Конспирацията, наречена Временна парламентарна комисия (ВПК) за установяване на отнетото и възстановено имущество на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и техните наследници
  Твърдението, че Интендантството на цивилната листа се създава, за да облагодетелства царя да харчи държавни пари за свои лични нужди с цел да се обогатява, противоречи на буквата и духа на Търновската конституция (ТК). Но за съжаление точно това се опита да доказва Временната парламентарна комисия (ВПК). В подкрепа на тезата, че Интендантството е частна институция, създадена от Фердинанд, за да обслужва частните му имотни интереси, докладчикът по този въпрос, Борислав Ралчев, позовавайки се на чл. 53 от Търновската конституция, съгласно който “Държавните имоти се управляват от надлежний министр”, прави следния съкрушителен извод: “Тъй като никога царските имоти не са управлявани от министър, то те не са държавни – веднъж, и – втори път – щом тези имоти са управлявани от интендантство, а не от министър, то Интендантството е частна институция”.
  Разпоредбата на чл. 53 от ТК е създадена преди в България да бъде доведен въпросният княз, с цел да се допълни член 51 на Конституцията, съгласно който князът няма право да ползва или присвоява тези имоти. Очевидно това е предпазна клауза срещу възможна злоупотреба в бъдеще от страна на алчни и самозабравили се князе и царе, които по конституция са поставени над закона. Както отбелязахме, Интендантството е създадено още през 1890 г. Ако докладчикът бе продължил да чете ТК, щеше неизбежно да стигне до чл. 161 и да разбере, че Министерство на земеделието и държавните имоти се създава с изменението на Конституцията от 1911 г. До тази година няма министър, натоварен с държавните имоти, което не означава, че дотогава не е имало държавни имоти. Фердинанд, с идването си в България, е настанен в държавни имоти - поне два можем да идентифицираме - дворците в София и Евксиноград, които се стопанисват от Интендантството от момента на създаването му през 1890 г. При тези обстоятелства да се твърди, че понеже тези имоти не се управляват от “надлежний министър”, какъвто до 1911 г. няма в състава на Министерския съвет, “те не са държавни”, и от тази антилогична конструкция да се прави изводът, че щом имотите “не са държавни” и се управляват от Интендантството, то “Интендантството е частна институция”, е проява на дефицит на логиката и на злоупотреба със здравия разум.
  Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Милост за българския език
  Тази година дъщеря ми беше в първи клас. В задължително избираема подготовка, определена от Министерството на образованието и науката, имаха един час български език и литература и два часа английски език.
  И три часа седмично допълнителено английски от някакъв алианс.
  Ако бяхме в Англия - никой нямаше да позволи това.
  У нас вече се счита за нормално да се учи повече чужд език от българския. Било много полезно за децата, а и те като по-малки учели по-добре чужди езици.
  После някой реши да направи нещо с българския език в парламента - “роди” се идея депутатите да приемат някакъв си закон, който да отмени правото на българския език в България да е задължителен. Вдигна се голям шум и пак се разбра, че на никого не му пука какво става с българския език в България.
  Автор: Емил ИЗМИРЛИЕВ>> Пълния текст...
  Хранен човек
  Из политически правилните медии се дигна доста шум около плаката на партия “Нова Зора” с неговото внушение, че който гласува за Бойко Борисов, получава и Иван Костов. Според автора на тези редове обаче посланието на творбата трябва да се разбира още по-широко. Освен Костов избирателят получава и част от Костовите кадри. Нещо повече: той вече е получил някои от тях.
  Като пример за последното ще дадем мистър Николайчо Младенов, който кълве от ръката на столичния кмет не от вчера. Доказателство за това е очевадният факт, че бившето седесарче Николайчо вече приключва първия си евродепутатски мандат от листата на ГЕРБ.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  С лидер като Бойко герберите са увехнали
  Предизборната кампания навлиза в разгара си и кандидатите на ГЕРБ ни рецитират все по-досадно основния си лозунг: “Ние можем!” Е, добре. В такъв случай да си го кажем направо: това “Ние можем!” е нагла интелектуална кражба. Или (да се изразим още по-елегантно) – пладнешки грабеж. Ограбеният се казва Барак Обама, президент на САЩ, чийто предизборен лозунг бе: Yes, we can! (“Да, ние можем!”). Квалифицираме грабежа именно като “пладнешки”, защото лозунгът на Обама получи известност по цял свят и крадците от ГЕРБ няма как да се оправдаят, че става дума за случайно съвпадение.
  Специално трябва да се подчертае, че макар да засяга само интелектуални блага, лозунгът на ГЕРБ е всъщност плод на тежко престъпление. За подобни деяния съдилищата във всички що-годе уредени страни наказват с разорителни глоби. Друг е въпросът, че този грабеж демонстрира категорично умствената импотентност на ГЕРБ и лично на неговия лидер – неспособността да си измислят дори собствен лозунг.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Доган издевателства и с науката
  Че на Доган не му пука от мижитурестите български политици, отдавна е факт. Но досега поне не беше се заяждал с хората на науката. Явно обаче или нервите му не издържат, или прекалява с уискито, защото изведнъж реши да се произнесе и на тема БАН. Направи го нагло - на връх 24 май, по време на предизборна обиколка в Сливен. Там философът от Дръндар заяви пред интелектуалци, че “в момента 8000 души работят в БАН и 150 млн. лв. годишно им е само фонд “Работна заплата”. Заниманието на повечето от тези хора е да си четат двете публикувани статии и да пишат трета.” И изрече банални истини от рода на товаЫ че като държава нямаме ресурс за фундаментална наука; че светът след кризата нямало да бъде същият, и т.н., и т.н.
  Само дето председателят на БАН акад. Никола Съботинов не е политик, а учен. Той пое хвърлената ръкавица и покани на среща в сряда (на 27 май) лидера на ДПС по повод тези негови изказвания и оценки за работата на академията.
  Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...


  Политическата класа - най-злият враг на човечеството!..
  карикатура: Тодор Цонев