"Нова Зора" - брой 2 - 20 януари 2009 г.

Студентите - по жълтите павета или в библиотеките
Доц. д-р Тодор МИШЕВ

Студентите! Вечните прогресивни елементи! От Ленин та до Бойко Борисов. Употребяват ги периодично и при нужда. Сега вече няма прогресивна работническа класа, но има... студенти. Стачката обаче е и нещо като купон. Поне за тези, които не четат в библиотеката. А в библиотеките почти никой не чете. Протестират за убития студент пред дискотеката, но всички кръчми и дискотеки в Студентския град са пълни. Били бедни и репресирани от държавата, но дават от 20 до 100 лева за кръчма.
Всъщност защо се коментират толкова студентите? От близо 60 000 студенти в София, на митингите имаше между 800-1000. Това е процент твърде близък до нулата. Да е имало още 5 000, които са абстрактно съпричастни. Това също не дава право да се използва обобщаващото понятие „студентите”.
По същия начин не могат да се използват понятия като „майките” (две майки), млекарите (имаше един млекар), еколозите (имаше двайсет еколози). Впрочем, видите ли еколог – бийте го. Той не мисли за гората и въздуха. Той е най-често платено мекере на някоя партия или бизнесгрупировка.
Та да се върнем на употребените студенти. След 10.11.1989 г. се смениха четири поколения студенти. Тях могат да ги употребяват само по веднъж. През 1990-1991 г. употребиха първото поколение. През 1996-1997 – второто. Третото оцеля и премина от първи до пети курс, без да подскача по жълтите павета. Сега решиха да употребят четвъртото поколение. То не помни и никой не му казва, че всички предишни поколения са били употребявани. Вчерашните ученици и днешни студенти може и да са научили нещо от историята за Древна Гърция или за Втората световна война. Те обаче не знаят нищо за социално-политическата история на последните двайсет години. Историята на България от гротесковия Желю Митев Желев до великия бате Бойко.
Когато първото поколение студенти след 1989 г. лежеше из палатките пред парламента и опикаваше тревата наоколо, днешните митингуващи студенти са пишкали в памперсите и са бозаели от майките си. Затова не бива да ги упрекваме. За упрек е поколението на средната възраст – майките и татковците на днешните употребени митингуващи. Много е лесно да хулим студент първокурсник от кв. „Гео Милев”, „Младост” или „Дружба” – студент с очила, който учи стопанско управление или право например. Той иска да се докаже, но няма къде. Няма спорт – приватизираха го! В науката и в икономиката не вижда смисъл – управляват ни продажни политици и елементарни бизнесмутри. Няма национални идеали! България след влизането ни в ЕС е на седем морета и един океан. Тогава какво да прави? – само да го подлъжат и ще иде да скача. Ако не се бие с полицията - ще бъде кибик. Ще снима шоуто с мобилния си телефон и след 20 години ще каже на децата си как и той се е борил за “гражданско общество”.
За съжаление младите хора, стоящи пред екрана и общувайки си по интернет, изпадат в абсолютна инфантилност, дори аутизъм. За тях животът става игра и не напразно един от интернет призивите беше „да си поиграем на гърци”.
Казано накратко, българският инфантил и невротик иска да се прероди в ролята на гръцки студент анархист, който като античен титан бие полицията, незнайно защо. Този тип хора всъщност не познават нито законите, нито реалната политика, нито проблемите на България. Язък, дето учат право, философия или „Свят и личност”. Те ще са същите, дори ако живеят по-богато, в по-богата държава и учат в по-луксозни университети. Ако голяма част от предишните (преди промените) студенти на 20-21 години бяха мъже, голяма част от днешните хора на тяхната възраст са инфантилни. Не напразно в много страни на тази възраст не ги пускат в заведенията, не могат да гласуват и не ги смятат за пораснали въобще. Там студентът все още е леко пораснал ученик, който трябва да си учи уроците и за когото отговарят родителите.
Спокойно може да се направи портрет на днешния митингуващ студент мъжага. Първо – качулка, дори и когато е 10 градуса - над нулата. Навремето техните татковци носеха качулка при минус 10 градуса! После, изтърсени дънки отзад, сякаш се е наакал и без да го удрят с полицейска палка. Брада няма, защото не се е бръснал поради липса на казарма, може би и затова не знаят какво е ред. Бозав и бледен, защото вместо да яде домати на слънце, седи и хрупа чипс пред интернет. Майка му не го е била преди идването на демокрацията, затова няма как сега да не го бие полицията. Е, все някога трябва да си изял един бой, за да ти дойде акълът. И какво може да се очаква от този хомо интернетикус – да учи, да работи или да психясва периодично?!
Очевидно – последното!
Поне за тези хиляда колеги от всички 60 000, които се мислеха за велики по знаковите жълти павета.

Нагоре
Съдържание на броя