"Нова Зора" - брой 45 - 9 декември 2008 г.

Странно нещо е българинът
Веселина ДАСКАЛОВА, Варна

“Странно нещо е българинът... Не вярва на друг българин! Отива габровецъъът на панаир, слага стоката, па идва онландеца (холандецът), погледа, поцъка с език, повърти я из ръцете си, купи я и си отива... На другата година пак идва, ама я продава на същия тоз майстор три пъти по-скъпо, щото по-изтънко пипната, чужбинска работа...” Написал го е д-р Иван Богоров през далечната 1881 г. Комай оттогава насам, нещата не са се променили много, щото окото ни все към “чужбинското” гледа... Що приказки се изприказваха, що крокодилски сълзи се проляха и шампанско се изпи, до френетични възторзи я докарахме и радостно възкликнахме: “Вече сме в Европа”! Еее, ами досега, къде бяхме, бе джанъм? На острови Зелени нос ли, при маорите в Нова Зеландия ли??! От 4 век сме на картата на същата тази Европа като държава!
Свикнахме да чуваме: “Абе, хубава работа, ама българска работа”. Хем е тъй, хем не е... През 8 век в Афганистан си имали поговорка: “Не съм българин, че да го направя толкова добре”! ... А за всяка хубосия, радваща окото човешко, казвали: “Красиво като българка”! Като се замисли човек, ако не бяхме ние, българите, какво ли щяха да правят по широкия свят т.нар. цивилизовани народи? Разгеле, минали прабългарите през Китай, видели стремето, “откраднали ноу-хауто”, внесли го по нашите земи, при това, без намесата на “Краун ейджънс”, запретнали се и ето ти тебе след време и благородни рицари, и кръстоносни походи... ама, закъде без стремената всичките тия “екстри”? Братята Просперо и Джовани Болгаручи пък, взели, че показали на знатните европейци, единият в качеството си на придворен лекар на... Шарл 9, другият, на английската кралица, че бая отбират от занаята на Ескулап!
В началото на миналия д-р Илия Раев, излекувал от сънна болест не кого да е, ами кралица Елена Савойска, майката на българската царица Йоанна! Все в този ред на мисли и напук на твърденията, че не сме ние “морска страна”, д-р Петър Берон още през 1824 г. издава Първата българска светска книга по таласология (морезнание), сиреч – “Рибният буквар”! Макар че за мнозина, в туй число и “учените” брадати бонзи, това просто е букварче с рибка на корицата...Да, ама не! Защото, в онези времена на “безметежно османско присъствие”, “букварчето” съдържа ценни сведения от морски характер – като се започне от солодобивът и се стигне до описанието на най-големите морски бозайници – кита и делфина! За сведение на днешните тъй “родолюбиви” наши “държавни мъже”, в него се съдържат и първите в българската книжнина сведения за... Америка и нейните откриватели! Писал е, г-н доктора и трудове за нуждите на корабоплаването (гръцкото), че и карти на подводните течения им направил на комшиите, обособил потамологията (рекознанието) в самостоятелен раздел, при това, сварил да изпревари Европата и в частност немския учен Албрехт Пенк с цели... 52 години – през 1859! На всичко отгоре спретнал и първия корабен... пожарогасител, за нуждите на английския кралски флот (??!) и без много-много да се замисли, че кирилицата е “мръсен шрифт” писал и превеждал научни трудове за “цивилизованите народи” на има-няма 4-5 езика!!!
Колцина знаят, колко много дължат корабостроителите на революционните изобретения на Николай Тошков (Тошкович)? Преди повече от 30 години зевзеците не пропускаха да подхвърлят, че емблемата на “Експо-73” била... прасе с отвертка в дупето и гаечен ключ в устата... Условно, ще се съглася...
Няма идеален обществен строй! Само че, толкова ироничната (за някои) фраза, че сме били “нация техническа” съвсем не е изпразнена от съдържание! На привържениците и адептите на високите технологии (пардон, хай-тек) ще припомня съвсем небезизвестният Ван Майкълз (варненецът Иван Михов), чиито безентропни двигатели и свързаната с тях негова теория, направи на пух и прах всичко написано и направено до ден-днешен по този въпрос! Как ли щяха да отидат на луната братята американци, ако не бяха преподавателите по авиационна педагогика Иван Ночев и Асен Йорданов?! Главният конструктор на “Боинг” – българин – пък и в “НАСА”, все нашенци акъл дават, че и с технологиите са на “ти”...
В американската “Света гора” (Холивуд), от години, българи, при това млади хора, обират наградите за специални ефекти на режисьори като Лукас и Спилбърг! За музиканти и певци, да не говорим – зер, любителите на “евро-атлантическите ценности” все “забравят”, че в Космоса лети божественият глас на Валя Балканска, а не виенска кифличка или френски кроасан, примерно... Уникалните български художници Александър Иванов–Хофарт и Васил Горанов спират дъха и сърцето на почитателите на това изкуство – единият в САЩ, а другият, все още в България, по думите на френския шарже д‘афер в България нарисува “Сена, Париж и небето над тях, както никой друг досега!”
Тъй, тъй, ама ние все мрънкаме, все хленчим, попържаме, (най-вече в кръчмата или под юргана) как туй, дето го харесваме, е все у хората – държавите им държави, заплатите им заплати, пенсиите им пенсии, редът им ред! Ааа, Господ помага, ама в кошара не вкарва... Кого си избираме вече двадесет години??! Бивши кадри с аграрни физиономии, чобански маниери и лексика, че и Наполеонов комплекс отгоре... Малки и “големи” перодръжковци, дето се пънат да ни окепазят и езика, и образованието, и децата – великолепните наши деца, които се люшкат между “интернет”, родителите, които ги възпитават чрез “дистанционно управление”, глобализма, “Биг Брадър”, реклами на Биг Мак и прочие абсурдизми, които според чудесния израз на Михаил Задорнов са си най паче “чернуха и порнуха”! И няма какво да се чудим, на кандидатстудентски “бисери” от рода на: “Кирил и Методий били двама братя близнаци, от които единият – кръгъл сирак” и “Йордан Йовков е първият български хеви-метъл, защото написал разказа “По жицата”...
Боже, боже, горката култура... какви ли не министри се “упражняваха” връз нея... Абрашевото Божо се дивеше, че милеем за “краставиците с бодли” (кактусите) в балчишката ботаническа градина, че и ктитор се канеше да става на бъдещата църква “Св. четиридесет мъченици” – е, като рухне старата, нова ще вдигнем! Нина Чилова пък нещо “се обърка” и без да й мигне окото, сложи в един кюп Цанко Лавренов и Панчо Владигеров, без да знае “Кой, кой е“! Сегашният пише “сбогом” със “з”, което не му пречи да се вози на... трамвай... И за един друг ватман ми иде наум, той е пръв паркетен кавалер и светски лъв... Видяла жабата, че подковават коня...
Не ни подмина и демократичната кавър-версия на “Цар и генерал”... Но каквато ни държавата, такъв ни е и “царя” и “генерала”! “Негово Величество”, за благодарност, дето ни “оправи”, ни рече, че “чипът ни е сбъркан”, аристократизъм и духовна извисеност ни демонстрира, “сети се”, че “познава братята Петко и Пенчо Славейкови още от двореца...”! Бойко се прави на Антонио Бандерас и ни увещава, че в бъдеще време, като един Рамзес Велики ще ни покаже що е то ислямска култура, просвета и прогрес... България наистина е страната неограничените възможности! Като почнеш от главния прокурор, който с наивен хумор заяви, че “не бръсне никого, дори и себе си” та стигнеш до всевъзможните безобразия на Хотелчеви (Велчеви), асоциалната министърка, природното бедствие Етем и министъра на икономиката, който мъдро заяви: “Ми ка щяло да няма инфлация? Не спряхме да правим зимнина и да си пълним мазите, че и дюшеците...”
Все нещо ни куца на нас... Съдебната система, законотворците, “риформите”, касите – от здравна до всички останали. Я да питам аз – що нищо не е куцало по времето на Крум Страшни? Като не уважаваш себе си, как искаш да те уважават другите?
Ама колко крехък бил етническият мир, пък г-н Доган какъв политик бил... И докъде я докарахме? Докарахме я дотам, че Бил Клинтън да ни цитира Паисий: “О, неразумний...”. И че “Ако изобщо можем да говорим за космическа люлка на цивилизацията, то това е България!”
О, неразумний...

Нагоре
Съдържание на броя