"Нова Зора" - брой 38 - 21 октомври 2008 г.

Заради една бъбрива уста...
Людмил НЕДЯЛКОВ

„Заради един арабин няма да изгори Арабистан”
Стефан Стамболов

Най-голямото провинение на Иван Драшков не е неправомерното подслушване на депутати и журналисти и погрешното провеждане на операция „Галерия”, а това, че се е подписал под колективна подписка срещу Татяна Дончева. И то, за разгласяване от нея в медиите на вътрешна, че и класифицирана информация от ДАНС. В защита на уволнения се обади бившият вътрешен министър Румен Петков. Той квалифицира случилото се като „груба грешка”, която ще накара много служители на ДАНС да си хвърлят оставките: „Има хора в ДАНС, които няма да приемат отстраняването му (на Иван Драшков – б.р.) и ще направят почтения избор в случая, но този почтен избор няма да е в полза на държавата. Когато се тръгва на такава стъпка, трябва да се знае какви са следващите. И ако има още оставки, това ще постави много сериозно въпроса въобще за състоянието на агенцията и за перспективите пред нея”. Петков се закани да постави сериозни въпроси, без да чака конгреса на БСП. Това бе изтълкувано от червените депутати като закана да поиска оставката на лидера Станишев на заседанието на ИБ във вторник (14.10.2008 г.). Ето как скандалът с ДАНС, предизвикан от Татяна Дончева, се пренесе в собствената й партия. И най-големият външен враг на Столетницата не би могъл да й навреди повече! Всичко това, в навечерието на следващите парламентарни избори, на които според социологическите проучвания БСП в най-добрия случай ще диша праха на Бойко-Борисовата ГЕРБ!
Лидерът на БСП и премиер на България Сергей Станишев, вместо да поиска оставката на Дончева от вътрешната парламентарна комисия, предпочете кожата на един генерал, чийто професионализъм никой не поставя под съмнение. Разбира се, той изрази съжаление, че е уволнил Драшков, но до тази ситуация се стигнало, защото имало високи очаквания от ДАНС?! Какви очаквания? Нали начело на ДАНС стои бившият премиерски съветник Петко Сертов? Не опра ли пешкира заради него генерал Драшков? Как трябва да работи агенцията, за да се харесва на всички и да се бори с корупцията и престъпността, без да следи тази по високите етажи на властта? Ако Драшков не беше подкрепил колегите си във въпросната подписка срещу депутатската злоупотреба с информация, как щеше да ги гледа в очите? Това ли е „уронване на престижа на агенцията”? А клюкаренето по медиите на Татяна Дончева да не би да издига престижа на парламента?
Подобни въпроси премиерът Станишев очевидно не си поставя.
След като прие представителите на „обединената” опозиция, които му връчиха 1 млн. подписа под „заповедта за уволнение на правителството” (колко ли от тях са истински?) и ги нарече „циркаджии”, Станишев се зае да опровергава неопровержимото. А именно, че в БСП има разделение и сблъсъци по повод на кадруването в ДАНС. „Такъв конфликт не съществува”, отсече той. И допълни: „БСП не се нуждае от вътрешни борби или колизии, от които няма нужда като политическа партия, и не това очакват членовете й.”
Какво прави обаче Татяна Дончева, главният виновник за бедите, сполетели ДАНС? Същото, което правеше и преди скандала – напоява медийното пространство. Без никакви угризения и с още по-голяма арогантност. Според нея било нормално да бъде уволнен Драшков:
„Нали си представяте как шефът на ЦРУ спретва подписка срещу сенатор и остава на поста си?!”- подхвърли Дончева. Голяма грешка.
Първо, Драшков не е шеф на ЦРУ и дори не беше шеф на ДАНС. Второ, г-ца Дончева не е сенатор, а депутат, по непредпазливост избрана за член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. И, трето, ако един американски сенатор или конгресмен си позволи да предава на медиите вътрешна информация от ЦРУ, ще бъде принуден най-малкото да си смени професията, ако не и паспорта. Надяваме се българските избиратели да се погрижат в следващото Народно събрание „къртиците” да намалеят и сред отсъстващите да бъде Татяна Дончева. На конгреса на БСП ще проличи доколко тази партия може да се самоочиства от подобни бъбриви нарциси, макар че най-вероятно ще го отнесе Румен Петков. Това може, разбира се, да стане и преди конгреса. Продължението е ясно: в тази партия падналият няма приятели, дори да е бил секретар в БСП и министър на МВР.
Най-неочаквано скандалът „ДАНС” постави на изпитание и съдбата на коалиционното правителство. От Шумен, където бе на 11.10.2008 г., лидерът на ДПС нарече уволнението на Иван Драшков гаф. То не било съгласувано с коалиционните партньори и ДПС щяло да поиска още в понеделник (13.10.2008 г.) проверка. „Не може да уволниш шефа на контраразузнаването просто така за назидание. Драшков не е някой председател на ТКЗС. Става въпрос за националната сигурност. Трябва да се види кой всъщност е виновен” – каза Доган. А на въпрос за подслушването на депутати и журналисти отговори, че то не бива априори да се забранява, стига да се извършва според законовите регламентации.
В това изявление изпъкват няколко неща. Първо, че Доган не е сигурен, че Драшков е виновникът за скандала с ДАНС. След като самият Петко Сертов призна, че е разпоредил устно „да се направи всичко възможно” за пресичане изтичането на информация от агенцията към медиите, той е създал предпоставки и за подслушването на депутати и журналисти. Второ, Доган не изключва априори депутатите и журналистите от престъпния контингент, срещу който бе създадена ДАНС. Трето, че Станишев не е цар, а премиер на коалиционно правителство, избрано с мандата и подкрепата на ДПС. Оправданията на Станишев, че смяната на заместник-директорите на агенции била прерогатив на МС и че там председателят на ДАНС Петко Сертов е изложил убедителни мотиви за уволнението на Драшков, хич не звучат убедително. Ако депесарските министри са гласували ан блок за това уволнение, без да попитат Ахмед, съвсем скоро могат да се окажат в положението на бившия шеф на контраразузнаването. Сиреч, „да се сбогуват с колектива”. Ами ако някой от тях е възразил, а не е бил чут? Няма ли това да минира коалицията? Пътища много и всички те водят към свалянето на кабинета..Някои вече изтълкуваха изявлението на Доган като заявка за търсене на нов коалиционен партньор.
Самият Драшков обеща да разкаже по-късно за атмосферата в ДАНС. Театърът на абсурда, изглежда, ще продължи, за радост на иначе умрялата опозиция и нейния глашатай Атанас Атанасов. От ДСБ вече предложиха да се закрие ДАНС. Защо изобщо трябваше да се създава подобна структура, с около 300 служители, ако тя ще се занимава с дребните джебчии и ще решава кръстословици?
Странна позиция по казуса ДАНС зае президентът Георги Първанов. Въпреки че мотивите, с които МС уволни генерал Драшков, са точно толкова „изчерпателни”, колкото и тези за оперативна разработка „Галерия”, президентът призова за още промени в ДАНС: „Очевидно в агенцията има проблеми, които се отнасят към функционирането й. Очевидно начинът, по който агенцията беше сглобена механично от две съществуващи структури, не е най-работещият”. Дали под „още промени” Първанов не разбира още уволнения? Що се отнася до уволнението на Иван Драшков Първанов каза само, че в определени структури имало кадрови проблеми, за които и той бил информиран. Ще напомним, че когато избухна скандалът с исканите разпечатки от телефонни разговори на депутати и журналисти, президентът нарече случващото се „много шум за нищо” и призова депутатите да не ровят в службата. В друго изявление той изтъкна, че оня, който „протича” в медиите, няма начин да не попадне в разпечатките. Един вид, да бе мирно стояло, не би чудо видяло.
Кога Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили ще каже на черното черно? Кога ще предложи нещо конкретно, вместо да обяснява, че „това е работа на ръководството на ДАНС и на премиера”? Струва ни се, че и Георги Първанов е вдигнал ръце от Станишев, оставяйки го сам да сърба попарата, надробена от Татяна Дончева. Жалко за ДАНС, обидно за държавата, щом лидерът на турската партия ДПС милее за националната сигурност повече от премиер и президент! При такова управление няма нужда от заповед за уволнение на правителството. То ще се свали само, ръководейки се от девиза „След нас и потоп!”
Факт е, че в съвременна България, заради една бъбрива депутатка, се затрива цяла агенция. Същата Татяна Дончева, когато номинираха Станишев за премиер, се усъмни в ръководните му качества. По едно време даже му поставяше ултимативни срокове за уволнението на вътрешния министър Румен Петков. Един дявол знае как Дончева и Станишев се залюбиха дотам, че премиерът да уволнява генерали, неудобни на депутатката.
Стамболов обичал да казва: „Бир арап ичин бютюн Арабистан янмаз!” („Заради един арабин няма да изгори Арабия!”) И наистина се е ръководил от това правило. Затова той ще остане в историята като държавник-строител. Повторението му в днешно време, каквото е правилото, може да стане само като фарс. Това ли гледаме днес?

Нагоре
Съдържание на броя