"Нова Зора" - брой 36 - 7 октомври 2008 г.

Отмъщението на Саркози
Иво БРАТОЕВ

На наивните американци им трябваха два президентски мандата, за да разберат, че Джордж Буш-младши не е съвсем читав човек. На интелигентните французи им бяха достатъчни броени месеци, за да си изяснят що за птица е Никола Саркози. Междувременно най-непопулярният президент във френската история продължава да сервира на съгражданите си нови и нови поводи за негодувание.
Патрик Поавр д’Арвор е вероятно най-обичаният журналист във Франция. В продължение на десетилетия той водеше най-гледаните телевизионни новини в страната. Предаването му по TF1, някогашния първи канал на държавната телевизия (понастоящем частна собственост), се гледаше от 10-15 млн. души, които наричаха емисията “литургията в 8 часа”.
Литургията обаче свърши – отмъстителният Саркози, близък приятел с индустриалеца Мартен Буйге, сегашния собственик на телевизията, успя да уволни Д’Арвор.
Омразата на президента към любимеца на френската публика датира от времето на първото му задгранично пътуване – за срещата на Г-8 във Федералната република миналата година. След разговора си с Владимир Путин Саркози се появи на пресконференция в приповдигнато настроение и журналистите направо го попитаха с какво го е напил президентът на Русия. Но онова, което най-много вбеси Саркози, бе, че в свой коментар Д’Арвор го оприличи на малко момче, въодушевено от това, че е успяло да се присламчи към големите батковци.
Година по-късно злопаметният мосю Никола изхвърли новинаря от предаването му.
Съобщаваме това на всички родни оптимисти, които още вярват, че на Запад има и свободна журналистика.

Нагоре
Съдържание на броя