"Нова Зора" - брой 36 - 7 октомври 2008 г.

Прокуратурата и ДАНС:
Танцуващите с вълци!
"Зора"

Като заваляха едни арести – цяла неделя! Новосъздадената Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) не получи и 100 дни за „вработване” – толкова мръсотия се е събрала по върховете на различните видове власти - от законодателната, изпълнителната и съдебната, до тази в спорта, че ще трябват много белезници и нови затвори. Ако са останали някой сектор или професионална област без изведени с белезници представители, това е случайно и временно. Защото навсякъде мирише на корупция, макар да се внушава измамното впечатление, че тя е най-вече сред футболните съдии. И тъй като има доста високопоставени персони, включително депутати в НС, които си знаят, че заслужават окошарване, от две седмици ни оглушават с писъци, че ДАНС била подслушвала всички. В това число и журналистите, за да контролира медиите. „Всички сме в кюпа”- казва Татяна Дончева. Това подслушване нарушавало законите и човешките права на засегнатите. А как ДАНС да осуети изтичането на класифицирана информация към сайтове като „Афера” и „Опасните”, без да следи „къртиците” в своите редове или тези в Народното събрание? Как да се бори с корупцията, загърбвайки нейните носители и покровители, скрити зад депутатския имунитет? А че корупцията по върховете е „върхова”, по това спор няма.

На нас, обикновените граждани на „тази страна”, не ни бяха нужни нито критичните доклади на ЕК за „напредъка” на България, нито тези на ОЛАФ (Европейската организация за борба с измамите) за злоупотребите с европейските фондове, или оценката на „Трансперънси интернешънъл” (TI) за влошаващата се класация на страната по равнище на корупция, за да стигнем до извода, че у нас се краде като за последно. Ще напомним все пак, че според TI България е на 72-ро място в света по корумпираност от 180 страни, а в ЕС е носител на жълтата фанелка с индекс 3,6. Средният индекс на другите страни членки е 6,8 и дори Румъния е зад нас с индекс 3,8. При индекс под 5 TI смята, че има сериозни корупционни практики в публичния сектор и администрацията. И понеже оценката за страната ни идва след двегодишно наблюдение, изводът е, че корупцията у нас е трайна тенденция.
Нещо по-лошо, казват ни, че България не само е устойчиво корумпирана, а силно корумпирана! България, не отделните политици, чиновници и бизнесмени, които бъркат в кацата с меда на ЕС! Тези оценки, естествено, нямаше да окажат никакво въздействие върху „политическата класа”, ако не бяха придружени със спиране на парите, отделени за България по различните програми. И със заплахи от нови санкции.
Ето кое извади от летаргията нашите управници и те пришпориха правоохранителните структури да започнат да си вършат работата. Някои политици се оказаха в положението на „полетия поливач”, както казват французите. Сиреч, гласуваха за създаването на ДАНС, като си мислеха, че тя ще се занимава с другите престъпници, а тя взе, че стигна и до тях. Но без жертви не може. Да са мислили, когато я създаваха. Времето на голямото ослушване изтече, започна времето на арестите. И май Станишев надхитри всички.
След ареста на Вальо Топлото (по сигнал, дошъл от специалните служби на Австрия), на висши шефове в МВР и на международния наркотрафикант Будимир Куйович, последваха арести на хванати с подкуп съдии, прокурори, данъчни служители, лекари и други. През септември т.г. в окото на бурята попадна футболната ни централа, за която отдавна се говори, че е развъдник на корупция. Преди две седмици, след развихрилия се съдийски скандал в БФС, в следствието бе привикан председателят на съдийската комисия Борислав Александров. След като бе обвинен в оказване на натиск върху реферите в полза на определени отбори, Александров бе пуснат под парична гаранция от 5000 лв. Много преди това Темида подгони президента на ЦСКА Александър Томов, когото обвини в източване, заедно с финансиста на клуба Александър Гарибов, на 5 млн. евро от МК „Кремиковци.” Лупи също бе пуснат под парична гаранция, само че от 10 000 лв. На 23 септември агенти на ДАНС отведоха с белезници члена на УС на БФС и заместник шеф на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Иван Леков. На същия бе повдигнато обвинение в „търговия с влияние”, за което се полага до 6 години затвор. Отстраненият от съдийството футболен рефер Христо Ристосков представи видеозапис, документиращ получаването от Леков на подкуп срещу обещанието да включи Ристосков в международната съдийска листа на УЕФА. Други рефери заявиха, че Леков е организирал „черна каса” с техни пари, за да осигурява „комплексното задоволяване”, включително с проститутки, на представителите на УЕФА, гостуващи у нас!

И докато председателят на съдийската комисия Б. Александров се надяваше със своята доброволна оставка от съдийската комисия да се размине с панделата, Леков хем ще бъде освободен от заеманата длъжност в ДАМС, хем може да поноси раирана пижама. Ако в България има независимо правосъдие. На първо време и той бе пуснат под парична гаранция от 10 000 лв., след което нагло заяви, че предадените му от Ристосков 2000 лв. били всъщност връщане на стар заем. Интересно, че когато публично се заканваше да съди Ристосков за клевета Леков не си спомни за този „заем”. Срещу него обаче ще има още обвинения, повдигнати от прокуратурата.
Един ден след задържането на Иван Леков ДАНС и Прокуратурата прибраха заместник областния управител на София-област Мариус Цаков, бивш царски депутат, а преди това активист на СДС. Той бе заловен на посочена от самия него явка в магазин „Практикер” с 6000 лева в белязани банкноти. Според прокуратурата те са част от 25000 лева, поискани от строителен предприемач за издаване на строителен лиценз. След като полежа в следствения арест, високопоставеният чиновник бе пуснат под гаранция от 30 000 лв.
Общото между Леков и Цаков, освен рушветите, е това, че и двамата са от квотата на НДСВ. Сиреч, представляват партията на „Негово Величество”, който, ако не сте забравили, ни обещаваше “почтеност във всичко”! Какъвто лидерът, такива и представителите на „жълтата” партия! Само че НДСВ е коалиционен партньор на БСП и ДПС и хората с основание се питат: защо още няма арестувани представители на БСП или ДПС? Те толкова ли са чисти? Нали Камен Костадинов е член на УС на БФС от квотата на ДПС? И защо „Царят” не защити своите хора, като заплаши с излизане от тройната коалиция? Май ще излезе прав Емил Кошлуков, който заяви по „Нова ТВ” сутринта на 26 септември, че „жълтите” са превърнати от Симеон СКГ в „лесничеи на неговите гори”.
А в какво е превърната самата ДАНС? В оръжие за политическо сплашване и потискане на „свободното слово”, както се жалват някои депутати, или в орган за борба с корупцията по високите етажи на властта? И няма ли да се окаже, че тя е бушонът, който изгаря веднага, щом случайно разкрие мръсните тайни на депутатите, разследвайки престъпления като пребиването на журналиста Огнян Стефанов и изтичането на класифицирана информация към сайта „Опасните новини”?
Няколко членове на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред посетиха ДОТИ, за да видят как са харчени парите за СРС, а откриха, че разпечатки от техните разговори по мобилни телефони са били изискани от служители на агенцията. В това число, на Минчо Спасов (НДСВ), Борислав Българинов /БНС/ и Татяна Дончева (”Коалиция за България”). Касъм Дал (ДПС), според Дончева, не пожелал да въведе номера на своя мобилен телефон, за да се види дали в ДАНС има разпечатки и на негови разговори. Вероятно защото е бил сигурен, че и той е „в кюпа”. Тоест, че в ДАНС има разпечатки и от негови разговори. Формално, във връзка с анонимния интернет сайт „Опасните новини”, за който в ДАНС очевидно смятат, че е свързан със сайта „Фрог нюз”. Последният е редактиран от потрошения с железни пръти и чукове журналист Огнян Стефанов, съдружник на оръжейния търговец Младен Мутафчийски. Между спонсорите на сайта „Фрог нюз”, според Татяна Дончева, е и фирма на Брендо, с когото Стефанов е вечерял в ресторанта „Кипарис”, преди да бъде пребит. Според министър Михаил Миков ДАНС е имала „преки връзки” със Стефанов. Дончева също е обменяла информация с него. Тя не крие, че е разговаряла многократно със Стефанов, но за характера на тези разговори можем само да гадаем. Знаем със сигурност обаче, че тя, където седне и стане, повтаря заклинания срещу Румен Петков. Затова Дончева приема, че проследяването на депутатските разговори е с цел да се дискредитира ДАНС. Някои внушавали, че ДАНС всъщност се ръководи от осветения от Румен Петков агент Алексей Петров. И че уж агенцията е възстановила контрабандните канали на ДС. Да не забравяме обаче, че Татяна Дончева си е чуруликала често и с говорителката на ДАНС Зоя Димитрова. Нищо чудно „червената” депутатка с поразяващата уста да е трансферирала информация двупосочно: от медиите към ДАНС и от ДАНС към споменатите сайтове и други медии. Така, както огласи резултатите от визитите си в ДОТИ и ДАНС.
Шефът на агенцията Петко Сертов бе привикан по-миналия петък в НС да даде обяснения по скандала и той извести комисията, че е освободил от длъжност директора на дирекция „Сигурност” Владимир Писанчев. Един вид, Писанчев на своя глава е поискал разпечатки от мобилин телефони - кореспонденцията на депутатите от вътрешната комисия. Добре, но ДОТИ е на подчинение на министъра на вътрешните работи и едва ли може да предостави разпечатки от депутатски комуникации без министерско одобрение. В противен случай ще излезе, че и ДОТИ, и някои служители в агенцията работят срещу ДАНС! Татяна Дончева веднага би казала, че това е поръчение на Румен Петков. Не е ли по-логично обаче да приемем, че в ДАНС не вярват на някои членове на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред? Поставена под контрола на парламентарни „къртици”, националната и вътрешната сигурност е на най-несигурното място!
Но ако ръководството на ДАНС подозира, че от вътрешната парламентарна комисия някой захранва с информация сайтове като „Афера” и „Опасните”, дали няма да доживеем деня, в който качулати агенти ще започнат да извеждат с белезници от НС и депутати? Не че няма за какво да започнат веднага да го правят. Три четвърти от анкетираните граждани ще ви кажат, че най-големите престъпници са в парламента. И че там е изворът на корупцията в България.
Затова е уместно може би, вместо с парламентарен звънец, сесиите на НС да се откриват с брадвата на Крум Страшни, с която са отсичали ръцете на крадците. Не е зле в пленарната зала да се окачи и снимка на Централния софийски затвор. Защото депутатите имат къса памет.
Във всеки случай и депутатите, и футболните съдии, които бяха свикани от Изпълкома на БФС в комплекса „Царско село”, за да им бъде съобщен съставът на новата съдийска комисия, се държат така, сякаш белезниците всеки момент ще щракнат върху грабливите им кунки. Депутатите ореваха орталъка за нерегламентираното използване от ДАНС на СРС и посегателството върху свободното слово. Горките свещени крави на парламентаризма! Не стига, че цял народ ги псува, ами сега и собственото им творение ДАНС да ги шпионира! И то, използвайки една пролука в Закона за СРС, който те приеха: разпечатките от телефонните разговори не се смятат за СРС.
Има и по-лошо. Ако вярваме на една публикация във в. „Стандарт”(02.10.2008 г., с.4), до дни ще изгърми червен политик, злоупотребявал с класифицирана информация и упражнявал „търговия с влияние”. А в петък сутрин се разбра, че вече говорят за петима. Съгласно Наказателния кодекс това престъпление попада в раздел „подкупи”. Очаквало се скоро ДАНС да направи още поне три ключови ареста на високопоставени политици. В предчувствие за беда депутатите започнали да говорят помежду си само с кодове и да обясняват с отвлечени фрази кой ще пие кафе в ДАНС. Гузен, негонен бяга! Затова е и това настървение у депутатското тяло да види съдържанието на папките в ДАНС. А както каза президентът Първанов, „този, който е „протичал” от институциите към сивия сектор, който е имал контакти с представители на сивата икономика или пък контакти с представители на службите на различни нива, няма как да не излезе в една или в друга разпечатка”.
Междувпрочем, председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов призна, че ДАНС е действала правилно спрямо него. Защото е разговарял със свой познат офицер, който поддържал контакти с чужд агент. В НС имало и служител, не депутат, който контактувал с агенти на чуждо разузнаване. След като в НС имаше депутат педофил, сега изникнаха и чужди шпиони! За това обаче, ДАНС няма никаква вина. Но ще има, ако не ги арестува. Учудващо е, че срещу нея в хор „пеят” депутати с уж противоположни убеждения, като „червената” Татяна Дончева и „тъмносините” Атанас Атанасов, Иван Костов и Елиана Масева. Общност на интересите, що ли? Атанасов, който разнасяше едни дискове с класифицирана информация от МВР, получени уж по пощата, сигурно има за какво да се опасява от бъдещи арести, както и Дончева.
За разлика от депутатите футболните рефери мълчаха като риби. Вероятно защото за тях вече ще отговаря Христо Порточанов. Като президент на „Нафтекс” той, според тогавашни медийни публикации, неведнъж е нахълтвал с пистолет в ръка в съдийската стая на стадиона в бургаския квартал „Лазур”, за да „протестира” срещу тенденциозното съдийство. Сега, като упълномощен от БФС отговорник за съдиите, вече може да започне и да ги разстрелва! Но не защото са корумпирани, а защото, да кажем, не делят рушветите си с когото трябва. Щото споделената корупция не е грях.
Собственикът на „Литекс” Гриша Ганчев не вярва твърде в „етичния кодекс”, предложен от Професионалната футболна лига и направо предложи УС на БФС да се състои от президентите на футболните клубове. Който плаща, той поръчва музиката. Остава и класирането в първенството ни по футбол да се определя според богатството на футболните босове.
От ДАНС дали имат представа какво гнездо на пепелянки разбутаха с ареста на Иван Леков. Ако слушат собственика на „Славия” Венци Стефанов, трябва да арестуват и Стефан Орманджиев за упражняван натиск върху съдиите. Според собственика на „Левски” Тодор Батков (адвокат на изгонения от страната Майкъл Чорни, представен от Иван Костов като “заплаха за националната сигурност”), за затвора е президентът на ЦСКА Александър Томов. За неплатени данъци и осигуровки. Томов пък е на мнение, че самият Батков е престъпник, който е виновен за отнетия лиценз на ЦСКА. За феновете на червения клуб обаче Лупи е виновникът за всичко и трябва да бъде изгонен от „Българска армия”. В Томовата партия „Български социалдемократи” също подготвят преврат срещу него, преди да ги е ликвидирал, подобно на „Кремиковци”...
След провала на „Левски” с беларуския “БАТЕ Борисов”, сините фенове също са настроени враждебно спрямо Батков. Те ще продължават да си искат за треньор Станимир Стоилов при всяка загуба на синия клуб. Какъвто и да бе изходът от ответния двубой за влизане в групите на турнира на УЕФА между „Левски” и словашкия „Жилина” (с нов треньор), очакваните 8 милиона евро от „Шампионска лига” няма да дойдат на „Герена.” Срамната загуба от “Жилина”, както загубата от “Локомотив” София, макар и последвана от победа над „Литекс”, въобще не поражда оптимизъм за бъдещето на “Левски”. Ерго, Батков ще стиска кесията и ще се надява Лупи да до разсипе ЦСКА, а феновете и на двата гранда ще викат „Оставка!”.
Дребни хора с дребни мечти!
Футболът ни е като останалия „бизнес” на собствениците на клубове: перачница на пари, пошъл театър без публика, който се разиграва на почти военен декор. Имам предвид тънещата в разруха спортна база. Само якобински съд може да сложи някакъв ред в този цирк. Понеже конгресът на БФС ще се проведе с участието на подобни спортни деятели, няма да е зле ДАНС да окошари всичките, докато докажат, че парите им са придобити законно. Виновен до доказване на противното! Така поне временно ще се прочисти футболът.
Какво обаче да се прави с депутатите и чиновниците в разните министерства и агенции, които обслужват подземния свят? Докато ДАНС и прокуратурата не започнат серийно да им надяват белезници, хората ще смятат че има престъпници, недосегаеми за Темида. Логично е гражданите да отказват да съдействат на МВР за залавяне на извършителите на нагли поръчкови убийства и акции за сплашване: откъде да са сигурни, че някой полицай, служител на правосъдието или депутат не е „къртица” на организираната престъпност? Кого е стоплила голата гражданска съвест?
ДАНС и прокуратурата обаче няма да останат без работа. За тяхната намеса отдавна плачат монополисти-рекетьори като „Булгаргаз”, „Топлофикация”, електроразпределителните дружества „ЧЕЗ”, „Е.Оn” или „И Ви Ен”, приватизаторите на БТК, погромителите на военната промишленост и селско стопанство. Защото, благодарение на безстопанствеността на първите две са натрупани огромни задължения, които те се опитват да покрият с вечното хленчене за увеличение на цените.
Навсякъде по света губещите фирми съкращават персонала и заплатите, а у нас се държат, както във фалиралата американска банка „Лемън брадърс”, закъсалата „Мерил линч” или застрахователя AIG (собственик на БТК): въпреки загубите мениджърите си вдигат заплатите. Редно е гражданите у нас да разберат, че газта поскъпва и трябва да си плащат сметките. Но също така е редно да знаят какви са заплатите в разните топлофикационни и електроразпределителни дружества, както и в държавното „Булгаргаз”. Споменът за перлената вана, масажния стол, близалките, ядките, френското шампанско и милионите в сейфове и банкови сметки в чужбина на Вальо Топлото продължава да хвърля сянка.
Ако не сте забравили, шефът на ДКЕВР професор Константин Шушулов твърдеше, че тези пари не били откраднати от „Топлофикация.” А днес ръководството на столичното общинско топлофикационно дружество иска същите тези 6 млн. лева да бъдат преведени на „Булгаргаз” за погасяване на дълга към него. Кой лъже? Дали Вальо Топлото не е „изстудил шепите” и на професора?
Кражбите и рушветите са неделима част от ежедневието и в сферата на здравеопазването, образованието, отбраната, митниците, КАТ, общинското самоуправление и др. Епизодичните, макар и зрелищни арести няма да спрат мошениците, само ще ги направят по-изобретателни и предпазливи. Защото има хора, на които тоягата не трябва да слиза от гърба, независимо дали са министри, депутати, прокурори, полицаи, общински кметове или съветници.
Прокуратурата и ДАНС са своего рода „танцуващи с вълци”. На тях сякаш им е забранено да разследват обръчите на Доган или тези на „червените мобифони”. Един Господ знае докъде се простират пипалата на корупционния октопод в България. Май този порок не е непознат и на най-висшите жреци на Темида, щом една Илиана Накова, началник на финансова дирекция във Висшия съдебен съвет, си позволи да подхвърля двадесетолевки на полицаи и да ги плаши с уволнение. И то след като в нетрезво състояние бе прегазила с колата си една германска туристка! Никой обаче не можа да й вземе алкохолна проба. И тя се смяташе за недосегаема, види се.
„Толкова неправди, а една Мария!” – възкликва Николай Хайтов в „Козият рог.”
Толкова мошеници, а една ДАНС! – казваме ние!

Нагоре
Съдържание на броя