"Нова Зора" - брой 12 - 25 март 2008 г.

Луди водят слепи
Отворено писмо на сто български интелектуалци
Разумните политици, държавните мъже на Гърция и Румъния, заявиха, че не признават самопровъзгласилата се държава Косово. Тези страни са членки на ЕС и на НАТО. Тяхната позиция отразява защитата на фундаменталните им национални интереси. В ЕС и в НАТО се отнасят с разбиране. Обаче в държавата България има някакви псевдополитици, които твърдят, че трябвало час по-скоро да се признае странната територия, наречена независима държава Косово.
Какви са тези хора? Недотам интелигентни, податливи на външни внушения (знае се откъде) или обикновени дилетанти? Нито едното, нито другото, нито третото. Но все пак какви? Очевидно хора, лишени от способността да разсъждават за стратегическите национални интереси на Отечеството. А интересите не са свързани с лявото, центъра и дясното на политическия спектър. Не са конюнктурни и временни. Те са вечни. За да разсъждаваш в проекцията на вечността, трябва да осъзнаваш, че си наследник на няколко велики цивилизационни послания - на тракийската, античната гръцка, римската, византийската, прабългарската, славянската, османската култура. Днешните български управници, изглежда, не осъзнават тежестта на своята историческа отговорност. За жалост катастрофалните последици от техните безотговорни решения ще понесат наследниците им. Всички ние ще плащаме продукта на националпредателската злощастна политика на днешните силни на деня. Висше възмездие винаги има, но не е лошо да има и земно.
>> Пълния текст...
Декларация на ПП “НОВА ЗОРА”
По повод решението на правителството на Република България относно самопровъзгласилата се “Република Косово”, Централното изпълнително бюро на ПП “Нова Зора” декларира:
 • Оценява решението на правителството на Р България като прибързано, неразумно и вредно за страната ни.
 • Преценява публично изказаните аргументи и доводи в полза на това решение като несъстоятелни и неубедителни.
 • Убедени сме, че решението ще има дългосрочни отрицателни последици за България, Балканите, Европа и света...
 • Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Стига двойни паспорти!
  Двойнственото съществуване на лицето Петър Юриев - Феим Юсеинов, сигурно накара всички психолози и психиатри да потриват доволно ръце. Не за друго, а защото Чаушев е най-пресният клиничен пример за това, че наистина съществува синдром, наречен раздвоение на личността. Който дава обилен материал за медицински изследвания.
  При обикновените пациенти това е безобидно. Мислиш си, да речем, че си едновременно Наполеон и бай Начо от Дивдядово. Едновременно водиш старата гвардия към победата при Аустерлиц и пишеш любовни писма на Жозефина, и в същото време храниш прасето в двора и се караш на буля Начовица, че не е турила овреме ракията в хладилника. Е, никой не страда от това, освен въпросната буля Начовица.
  Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  В САПАРД са навързани като свински черва
  Миналата седмица гръмна скандалът с неправомерно раздаваните пари по програмата САПАРД, заради което Брюксел ни спря кранчето. Шефът на фонд “Земеделие” Димитър Тадаръков, човек на Доган, гръмко се закани, че ще разчисти авгиевите обори на властта. И обеща да каже кои депутати и представители на властта пряко или косвено са се облагодетелствали от европарите. Само дето после не ги съобщи. Пък и депутатите не поискаха да ги чуят. А сетне преминаха в настъпление. При което станахме свидели на доста любопитни диалози в парламента.
  Юнал Тасим, зам.-председател на Комисията по земеделие, уточни, че нямало нищо незаконно в това роднински свързани лица да получават субсидия по предприсъединителната програма. “Ако баща ми примерно се занимава със земеделие, това не противоречи на нищо”, заяви Тасим. Наглост, та дрънка... Димитър Тадаръков пък мотивира умълчаването си с мотива, че бил професионалист и не може да изнася така имена, които не му ги били поискали. Но поставен натясно от депутатските питания, си изпусна нервите. "Ама искате ли да ви кажа сега, че началник на кабинета на лидера на вашата партия заедно с неговите две фирми комплексно е получил субсидии по САПАРД сигурно близо около 1 процент от всички изплатени субсидии до този момент! А те са сигурно равни или по-малко от субсидиите, получени от турските фирми”, развика се той към депутат от ДСБ. Демек, моите хора от ДПС крадат по-малко от вашите.
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  Да защитим България, като защитим Сърбия!
  Съобщиха, че правителството било решило да признае измислената държава Косово. Неточно.
  Решението за признаване на Косово принадлежи не на така нареченото правителство на Република България, а на Държавния департамент на САЩ. Правителството на Република България само обяви взетото от Държавния департамент решение.
  Всъщност и това е неточно. Не правителството на Република България, а представителят на Държавния департамент в България г-н Байърли обяви, че България ще признае Косово. Съвсем неотдавна, застанал пред българската телевизия, г-н Байърли заяви, че е въпрос не на месеци, а на седмици правителството на България да признае Косово. Бях възмутен от проявената наглост. Как си позволява посланикът на една чужда държава да обявява какво предстои да направи правителството на държавата, в която е изпратен?!
  Автор: проф. Велко ВЪЛКАНОВ>> Пълния текст...
  Добър ден, тъга
  В неделя, в късния следобед, погрешно натиснат бутон на дистанционното на домашния ми телевизор, ме вкара в една небългарска телевизия, която чрез името си претендира да е и „нова”. На всичко отгоре попаднах в известно предаване с доста объркана концепция, и още по-объркана водеща. Сигурно нямаше да си губя времето, ако изненадата ми не беше пълна, разбирайки, че гост на въпросната водеща е не кой да е, а самият президент. Втренчила в него строгия си и студен поглед, водещата „стреляше” безмилостно към високия гост с въпросите, предварително записани от нея и вероятно любезно предоставени на държавния глава, за да се избегнат изненади от евентуален „неправилен въпрос”. Макар предаването да беше вече започнало, зрителският ми шанс сработи както никога.
  Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
  Батакът и митотворчеството продължават
  Дойде краят на шикалкавенето и нашите управници ни присъединиха към петнадесетте европейски страни, които признаха новата балканска държавица Косово. Стана като в романа на Антон Дончев „Време разделно”. Родопският владетел капитулира пред еничарина Кара Ибрахим, дошъл да потурчи своите, с думите: „Сюлейман ага не може да застане на пътя на Аллаха”. После агата е поканен от султана да го дари с черен кафтан и една нощ е удушен в палатката си...
  Това, че България призна Косово в комплект с Унгария и Хърватска, не смекчава грехопадението. Батакът продължава.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Антология на изнасилваното българско детство
  Антология в превод от гръцки значи многоцветие или многообразие. Ако в световната литератури има “Цветя на злото” и има всякакви антологии (на поезията, музиката, любовта), то защо да няма и антология, нещо като като поменик на човешката низост сред управляващите в нашата родна политическа действителност и спрямо бъдещето на земята ни?
  Не минава ден, в който със злобно сладострастие някоя от медиите да не ни занимае с това, че в еди-кой си дом за изоставени деца са разкрити: поредното блудство, педофилия, хомосексуализъм, въобще някакъв вид гавра; или пък до подобието на общество достига информация, че с непълнолетни дечица се държат като с гадни вонящи паразитчета - нали джобните им от 1,50 лв. не са променяни повече от половин век!
  Автор: Мирчо ЛЮНГОВ>> Пълния текст...
  На прокълнатия остров
  Части от скелета на дете са открити под бетонния под на някогашния приют за деца “Хот де ла Гарен” на остров Джърси. С помощта на полицейски кучета са открити още поне шест места, където е възможно да са заровени и други тела. Появиха се съобщения, че властите на острова десетилетия скривали издевателствата над възпитаниците на приюта. Полицията смята, че първите престъпления - сексуални, физически и психологически, - са извършени в периода 1940-1950 г. Сега обаче се проучват архивни материали, свързани с безследно изчезнали деца.
  Когато през ноември 2007 г. се вдигна шум около разследването в “Хот де ла Гарен”, повече от 140 души се обърнаха към полицията с разкази от първо лице. Жертвите потвърдиха, че възпитателите от приюта са ги били жестоко, оскърбявали ги и ги насилвали. Бивши възпитаници си спомнят как ги удряли по главата, стягали ги с жилави пръчки от храсти и ги хвърляли в карцер.
  Автор: “Сънди телеграф”>> Пълния текст...
  За “Домовете за “деца”, лишени от родителски грижи
  Напоследък по медиите се вдига голям шум около случващото се в т. нар. домове за деца, лишени от родителски грижи, с които е осеяна държавата. Ние сме може би шампиони в световен мащаб по броя на тези домове (144!) и броя на обитателите им. В тази връзка България е под бдителното наблюдение на всевиждащата “международна общност”.
  Строго ни размахват пръст всякакви там “Хелзинкски комитети”, организации, комисии, сдружения от всякакъв вид и сорт, финансирани от глобалисти и либерали. Случва се да ни зачете с нарочен филм и Би Би Си, за да могат правилни социолози и политолози като Евгений Дайнов, Андрей Райчев и Петър-Емил Митев и пр. окати демиурзи на прехода, да се прехласват пред демократичното чудо Би Би Си да ни отваря очите за социалната безчувственост на българското общество, за изначалната му недемократичност, граничеща с расизъм. На семплата забележка на президента Първанов, че филмът за децата в дома в Могилино е клевета срещу България рипнаха като под диригентска палка всички медии, за да защитят непогрешимостта на Би Би Си. Щото хич бива ли Би Би Си да преследва цели извън прословутата си обективност. А това че в Британия от Дикенсови времена та до ден днешен не свършват престъпленията с детския живот, с детският труд, със сексуалната и физическата експлоатация, с психологическите експерименти и издевателства над деца, безпризорни или бедни, не е в обектива на вниманието на Би Би Си. Това, че цели минни галерии в Уелс са превърнати в гробници на експлоатирани деца, че гробове на насилствено умъртвени нещастници се откриват зад достолепните зидове на викториански приюти, не вълнува Би Би Си. Къде-къде по-простичко е да се изнесе проблемът на една неприсъща допреди 18 години българска действителност и с ужасяващите кадри да се демонстрира бипсващото човеколюбие на българина, който - хак му е, напълно си е заслужил нерадостното настояще.
  Автор: Константин ТАНКОВ>> Пълния текст...
  Крилете на България
 • През 2007 г. българската гражданска авиация навърши 80 години и отпразнува 60-ия си рожден ден
 • На 29 юни 2007 г. тържествено бе отпразнувана юбилейната шестдесетгодишнина на българската гражданска авиация. Първият пътнически полет на българска гражданска авиация обаче не е извършен на 29 юни 1947 г., а почти 20 години по-рано - на 25 октомври 1927 г. През същата година е създадено от частни предприемачи "Народно въздухоплавателно дружество "Бунавад" с директор д-р Димитър Точков. Дружеството доставя от Германия два малки едномоторни пътнически самолети Юнкерс F-13, които получават означения "B-BUNA" и "B-BUNB" "В" - България, BUN-БУНАВАД", "А" и "В" накрая - "лични" поредни буквени означения на двата самолета. Първоначално е предвидено самолетите да се използват по въздушната линия София-Русе-Варна, която е открита на 25 октомври 1927 г. Скромното тържество се провежда на летище "Божурище" и е удостоено с присъствието на министъра на железниците, пощите и въздухоплаването Кимон Георгиев, генерал Лазаров, кмета на София Вл. Вазов и др.
  Автор: Людмил БАБЕВ>> Пълния текст...
  Подземните сокове в една литературна анкета
 • или как Тодор Коруев възкресява делото и образа на писателя Тодор Генов
 • За първи път ми се случва една литературна анкета да промени мнението ми за писател и неговите творби. Преди прочита на книгата на Тодор Коруев възприемах Тодор Генов по-другояче: като творец, който има известни приноси в съвременната ни литература, интересен с някои свои търсения в областта на формата на произведението, но неуспяващ да открие синтеза между изразни средства и идеи. Изпитвах известни симпатии към човека, който пребиваваше добродушно в кафенето на Съюза на писателите, дружеше с Ламар и въобще с така наречените пролетарски поети и белетристи от 30-те и 40-те години, поддържани от партбюрото или от ЦК, но вече твърде доскучали, както доскучават овехтелите мебели. Пиесите на Тодор Генов, общо взето, минаваха без успех, да бъдем по-снизходителни - без бравурен успех. Ето защо аз останах крайно изненадан, когато на Прегледа на историческата драма във Велико Търново през 1974 г. Русенският театър ни поднесе крайно любопитно зрелище, продукт на сценичния радикализъм: “Незавършен монолог” от Тодор
  Генов, произведение, държащо се върху принципите на монтажа на отделните фрагменти и допускащо дележа на образа и образната система - Генов споменава, че му е повлиял метафоричния строеж у Маяковски и Брехт.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Умират белите лебеди на България
  През тази година, в този прекрасен предпролетен месец март, снагата на майка България е разпната на кръст, от люти рани започва да изтича силата, кръвта и живота й... Отива си мърцина една мъдра и дълголетна страдалница - неутешима в скръбта си и неспасяема в битието си, самотна и изоставена от прокудените й по чужди земи синове.
  Една след друга скоростно текат общински сесии, за да узаконят най-масовата сеч на българския дух - училищата. Подгонени от срокове, от делегирани бюджети, безпаричие и...очаквания на субсидии - компенсации за по-голям брой закрити училища, стъписани общинари и нахъсени или просто послушни кметове вдигат ръка, за да отсекат глава!
  Защото за всяко населено място училището е белият лебед, който е приютявал малките му пиленца, топлил ги е и ги е обгрижвал, давал им е крила за полет, мъдрост и сила, за да издържат на житейските бури.
  Но сега, в този месец март, винаги чакан и изпълнен с предчувствие за раждане на хубост и блага, ще бъде огненият ад, в който преследвани от зли бракониери, един след друг ще пърхат умирайки, белите лебеди - училищата на България, по цялата й пролетно красива територия.
  Автор: Т. ЖЕКОВА>> Пълния текст...
  От Паисий до Пахомий
  И двамата са светогорски монаси. И двамата са българи. Съдбите им по странен начин се пресичат. Единият написва “История славянобългарска”, другият я пази. Другият е библиотекарят Пахомий. В една почтена възраст (85 години) той се представи пред Господа.
  През 1991 г. (или малко преди това) е установено, че Историята мистериозно е изчезнала. После се появява в България и се съхранява в Националния исторически музей, където наистина е нейното място, защото е всенародно и национално достояние. Но през 1999 г. тогавашният президент Петър Стоянов, с видимото намерение да си спретне пиар акция, при това без някой да е повдигал въпроса за местонахождението на Историята, с един самоволен акт на майкопродавство връща безценната книжица в Зографския манастир “Свети Георги”.
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  ДПС готви поредната провокация
  Международен събор на мюсюлмански духовници подготвят в Ловеч. Срещата ще се проведе в средата на април и се очаква в нея да се включат представители на целия мюсюлмански свят. Поводът е раждането на пророка Мохамед. Едва ли България е мястото, където трябва да се прави подобна среща, но това е друга тема.
  Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...


  Г-н полицай, тази тояга за престъпниците ли е, или за мене?..
  карикатура: Тодор Цонев