"Нова Зора" - брой 26 - 1 юли 2008 г.

Политиката като гейпарад
 • Яне Пушилката сам срещу всички
 • Людмил НЕДЯЛКОВ

  „Прекален светец и богу не е драг” - тази народна мъдрост си спомних, когато в предаването „Добро утро” (по Би Ти Ви, 25.06.2008 г.) се появи лидерът на партия „Ред, законност и справедливост” (РЗС), за да разобличи заговора на НДСВ, СДС и ДПС.
  Само ден преди това непримиримият разобличител на корупцията по високите етажи на властта, особено тази на „Негово Величество”, бе изгонен от коалицията ОДС заради купуването на гласове в Сандански и Казанлък. Яне, който се скъса да внася жалби, заради изборните нарушения в двата града - купувач на гласове! Как изведнъж партия РЗС се опаричи толкова, че да започне да купува гласове, най-вероятно ромски, като някой цигански тартор или „съмнителен, добре облечен бизнесмен”? Не е ли това една стара, добра традиция на ОДС и НДСВ, която Яне „приватизира” и приложи по-успешно от бившите си сини съдружници и настоящи синьо-жълти критици? Защото за разлика от СДС и НДСВ, които стигнаха дъното на публичния си рейтинг, РЗС успя да спечели няколко места в общинските съвети. Две или четири, няма значение, защото и едно е повече от нула, нали?
  След тези успехи Яне спокойно можеше да наблюдава насрочения за събота (28.06.2008 г.) гейпарад по улиците на София.

  При цялата нищета на политиката и бита на населението само гейпарад ни липсва... Навремето Венци Димитров нарече политиката на СДС „педерастка” (да прощават читателите), без да подозира, че за 19 години преход принадлежността към гейобществото ще стане повод за гордост. Димитров, който днес е съветник на президента по икономическите въпроси, има също толкова основание да използва старата квалификация по отношение на случващото се в десницата днес. И навярно не би се сдържал, ако Георги Първанов не му беше забранил всякакви медийни изяви. След като се осмели да каже, че ако докладът на Европейската комисия (ЕК) за напредъка (!!!) на България е много критичен, правителството на тройната коалиция трябвало да си ходи.
  Провалилите се политически въжеиграчи от НДСВ дадоха Яне на ДАНС не защото са против купуването на гласове, а от чиста завист, че той се оказа по-чевръст и ефективен в прилагането на тази „европейска” практика. Марина Дикова, зам.-председател на НДСВ, обяви, че „жълтите” имали писмени доказателства, в които хора от Сандански се жалват, че от РЗС не са им дали обещаните суми. Ако им ги бяха дали, може би нямаше да се оплачат, но да се обърнеш за помощ към НДСВ по такива въпроси, е все едно да се оплакваш на арменския поп. Друг е въпросът дали Яне е извършил престъплението купуване на гласове, след като не е раздал никакви пари, а само ги е обещал. Не правят ли това всички партии, които преди избори обещават едни неща, които забравят веднага след спечелването на властта...
  В случая партия РЗС - ако наистина е обещавала пари на избирателите, е постъпила точно както „Царя” през 2001 г. Той, ако не сте забравили, обеща да ни оправи за 800 дни, а оправи само личното си благосъстояние. Симеон СКГ реституира „царските” имоти, като спести милиони лева от неплатен данък наследство, защото доминираното от НДСВ Народно събрание промени закона уж в интерес на всички наследяващи. Тогава „Царят” употреби служебното си положение като премиер, а от юли 2005 г. като коалиционен партньор на Станишев и Доган - взе и туй, що не му се пада. Например 4 521 дка гори в Боровец, „подарени” му от Поземлената комисия в Самоков. После си поиска и двореца Кричим, но го отрязаха и той заведе дело срещу държавата. Неотдавна Административният съд на София област отхвърли иска на ръководената от Стефан Юруков Държавна агенция по горите (ДАГ) и на практика върна на „особата” въпросните надвзети гори. ДГА била пропуснала срока. Ако до 29.12.2008 г. тя не намери убедителни документи, доказващи незаконното присвояване на тези гори, ще изтече срокът за давност и СКГ може спокойно да започне да сече.
  Така от всичко, което особата обещаваше, се случи само онова, което някак мимоходом подхвърли - че трябвало ние, българите, да си сменим чипа. Е, смениха ни го. Всички сърбаме попарата...
  Светъл пример, какъвто Яне Янев не може да повтори, ако ще да изкупи гласовете на всички цигани в България! Което не означава, че критиките срещу Симеон СКГ ще му бъдат простени. Случаят с купуването на гласове в Сандански и Казанлък потвърждава отдавна известния факт, че Кобургите са злопаметни. Не може „царската партия” да няма и един общински съветник, а РЗС да има двама само в Казанлък, примерно казано. Допустимо е ученикът да надмине учителя си, но не и в политическия джамбазлък. Какво ще си помислят хората?
  Но докато отношенията между Яне и Симеон СКГ, респективно между техните партии, се развиват логично, изгонването на първия от СДС буди недоумение. Пламен Юруков, председателят на СДС, заплаши дори с денонсиране на междупартийното коалиционно споразумение. Не можело, санким, СДС да е в една парламентарна група с „партия, която си пазарува избиратели”. Главният секретар на синята партия Пламен Радонов допълни, че от „Раковски" 134 щели да поискат касиране на изборите в Казанлък. Понеже имало разминаване между списъците на избирателите и броя на бюлетините с около 700 гласа. Къде е тук доказателството, че Яне е купувал гласове?
  Ако партията РЗС бе спечелила две места за коалиция ОДС, дали от СДС щяха да обвинят коалиционния си партньор в купуване на гласове? Не, разбира се. Той обаче участва самостоятелно в общинските избори, доказвайки, че и без петел (т.е. СДС) ще се съмне. Въпросът не е как са спечелени тези общински кресла, а че не са отишли при СДС. И БСП спечели шест места в общинския съвет на Казанлък, изпреварвайки ГЕРБ (5 места), но никой освен Бойко Борисов не твърди, че тази партия е пазарувала избиратели. Другите недоволни от резултатите си видяха такъв грях само в „Защита” (класирала се на второ място в Казанлък, преди ГЕРБ) и партия РЗС. Остава и да го докажат, в което силно се съмняваме.
  Според неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов партията му е загубила заради корупцията и купуването на гласове в полза на управляващите. Бит и „обиден” признават ли си, санким?
  Що се отнася до свадата Янев - Юруков, тя тепърва ще ни забавлява. На 26 юни 2008 г. в студиото на „Денят започва” по БНТ се бяха събрали Яне Янев (РЗС), Иван Сотиров (СДС) и Марина Дикова (НДСВ), за да нищят купуването на гласове. Тогава Яне нарече лидера на СДС Пламен Юруков „разбойник” и „убиец на СДС”. „Съюзници - разбойници!” - така се пеело у нас след Междусъюзническата война през 1913 г.
  При подобни отношения между лидерите в дясното политическо пространство, бъдещето на десницата е ясно. Яне твърди, че СДС и НДСВ няма да вземат и 1 % на парламентарните избори. Не е прав само дето нарича Юруков убиец на СДС. Защото не може да се убие нещо, което отдавна се е вмирисало на леш. Тая работа с убийството на „синята идея” я свършиха Иван Костов, Надка Михайлова и Петър Стоянов. Юруков най-много да присъства на препогребването на тленните останки на СДС...
  Ако държавата иска наистина да пресече търговията с гласове и да повиши избирателната активност, трябва или да въведе задължителното гласуване, или да започне да раздава по 50 лв. на всеки, направил си труда да застане пред урната, вместо да отиде за гъби или на риболов в изборния ден. За пресичане на „изборния туризъм” пък е достатъчно да се въведе изискването за постоянна уседналост в страната.
  Иначе СДС просто си го върна на Яне заради димката, с която той опуши преди години участниците в съвещанието на НИС в Пловдив. Още е пред очите ни задушливият дим в дома на профсъюзите, от който като привидения излизаха с насълзени очи Надка Михайлова, Иван Костов и други сини поборници. Яне Пушилката обаче няма да си остави магарето в калта. Пред Николай Бареков той обеща да разкрие „ужасяващи неща” за СДС - ООД и за самия Пламен Юруков. До излизането на този брой може и вече да ги е огласил.
  „Атаката срещу мен е обща кампания на СДС и НДСВ, подтикната и режисирана от ДПС” - каза Янев, след като от СДС го „помолиха” да напусне синята парламентарна група. Към заговорниците срещу РЗС Яне пропусна да прибави БСП и ГЕРБ, но за това никога не е късно. Дори ще му е по-лесно, защото още не е бил в коалиция с тези партии. Тази седмица ще е хем гореща, хем интересна.
  Яне Янев - срещу всички! Сам юнак на коня. То един кон, ама важното е да вдига пушилка, пък ако ще да се търкаля заедно с ездача. Яне ги умее тези работи.
  На фона на поредното жалко „позорище” (възрожденският театър, сиреч), дано преглътнем по-лесно новите цени на тока, парното, водата, храните и билетите за обществения транспорт.
  На софиянци данъчните им осигуриха още един сюрприз: допълнителните пари за такса смет, заради грешки на данъчните чиновници. Как веднъж не сгрешиха в полза на гражданите? Как не се случи така, че да ни връщат пари? А има защо - София е по-мръсна и задръстена от всякога. С този въпрос обаче не се занимават нито кметът, нито Столичният общински съвет, нито правителството или Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС). През миналата седмица станахме свидетели на разговор между президента и премиера по съвсем други въпроси. Вестниците отразиха с противоположни заглавия историческото събитие: от „Първанов и Станишев се разбраха”, през „Станишев клекна на Първанов”, до „Срещнаха се, но не се разбраха”. Все едно, че двамата са от различни партии, или пък... някои вестници не излизат в София.
  Още по-противоречиви коментари предизвика съвещанието на КСНС при президента за обсъждане на енергийните проекти, в които България ще участва. След като с лека ръка загробихме първите 4 блока на АЕЦ „Козлодуй”, заседанието на КСНС бе като след дъжд качулка и „намигане” към електората. Непоканеният на седянката кмет на столицата Бойко Борисов отсече: „Събрали се мишлетата да вържат на котката звънче”. Тази котка, дето мързелува и мърсува из чуждите кухни, заслужава не звънче, а сопа по гърба.
  Иначе „на Шипка всичко е спокойно”. България е най-бедната страна в ЕС, с най-нисък БВП на глава и най-ниски доходи.
  Първи сме по инфлация, инфаркти, корупция и престъпност и за да не мислим за това, занимават ни с „престъпленията” на Яне Янев.

  В същото време човекът с най-висок рейтинг, бъдещият премиер на България, разрешава по сокаците на столицата да премине гейпарад. Само това ни липсва! Но нали трябва да доказваме, че освен към циганите сме адски толерантни и към гейовете. Без тях няма европеизация, ако ще цял народ да си оголи публично задните части.
  Според Клаузевиц войната е продължение на политиката с други средства.
  Споменатият гейпарад също е продължение на някаква политика с „други” средства, ама не е война. Как се нарича такава политика, питайте Венци Димитров.
  Пусто дърво неокастрено!

  Нагоре
  Съдържание на броя