"Нова Зора" - брой 19 - 13 май 2008 г.

Денят на победата с руски ветерани от Отечествената война
Мариана АНГЕЛОВА

С изложба и среща на ветерани от Отечествената война Руският клуб в София отбеляза 9 май - Деня на Победата. 27 са руските участници във войната, които понастоящем живеят в София. Това са жени и мъже, едни - сражавали се по бойните фронтове, други - активно допринесли в тила за снабдяване на армията, трети - преживели блокадата на Ленинград, четвърти, още деца тогава, оцелели след плен в немски лагери.
Голяма част от експозицията - с множество автентични снимки, бе посветена на техния живот по време и след войната.
Кътани 63 години, във витрините личаха вестници от онова време. В броя си от 3 юни “Вечерняя Москва” публикува Обръщението на председателя на Държавния комитет по отбраната на СССР Й.В. Сталин. Пак същият вестник, с дата 10 май 1945 г., съобщава за влизането на съветските войски в Берлин.
Прави впечатление, че редом с лика на Сталин бяха поставени и тези на Чърчил и Труман. Изданието, пък от 25 май 1945 г. отразява първия парад на Победата на Червения площад.
Особено трогателен бе един личен експонат: пантофите, с които майката на Лидия Василиевна-Шопова - Мария Ивановна, се върнала от концлагер в родината си. Американските войници, които освободили тази част на Германия, облекли оголелите и окъсани концлагеристи в по-прилични дрехи, немско производство, между тях и скромните обувки. Майката ги запазила като реликва и те се предават от поколение на поколение в памет на жертвите от рода.
Чухме и видяхме участници в епичните битки при Волоколамското шосе, Сталинград, при защитата на Москва. Антонина Попова, 93-годишна, поетеса, рецитира стихотворението си “Февруарски дневник от 42-ра”. Алина Михайловна-Шопова ми даде ръкопис на невероятната си житейска история: още бебе, на 3 месеца, спасявайки се от немците, заедно с майка й, заживели в землянка. На 2-годишна възраст била пленена и откарана в Германия.
Приветствия към гостите на изложбата поднесоха представители от БАС и Руското посолство у нас. Прозвучаха и любими песни, спонтанно подети от присъстващите - “Катюша”, “Темная ноч” и др.
От няколко години 9-и май - Деня на Европа, като че ли позатъмни 9- ти май - Деня на Победата. Струва си по този повод да се позамислим над думите на председателката на Руския клуб в София Нона Дикова: “Дали щяхме да сме днес живи и тук, ако не бяха жертвите и силата на съветския народ?”
Тази година 9-и май отново се чества и в Русия с грандиозен военен парад.

Нагоре
Съдържание на броя