"Нова Зора" - брой 19 - 13 май 2008 г.

С коня ход назад
 • Размисли за кадрите, ренегатите
  и човеколюбието в БСП и лявото ни движение
 • С тревога следя, макар и отстрани, изказванията на някои видни БСП-ръководители, които непрекъснато внушават, че опозицията е слаба, че десницата няма корени и престиж сред населението, че лявото социално мислене просто е кодирано в паметта и действените импулси на българина. Чудя се дали тези хора, които твърдят подобни неща си вярват, или се опитват да ни сугестират по метода на известния Кашпировски? Бих искал това да е елемент от пропагандата, тъй като, ако анализът им е отглас от политически наивитет и късогледство, те са простодушни оптимисти, а простодушният оптимизъм граничи с глупостта, за която Хегел казва, че е съпоставима с “добротата” на овцата.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Стратегията на изпреварването
  През последните почти двадесет години България се движи в рамките на т.нар. неолиберален модел, който определено не отговаря на изискванията за гарантиране на устойчива динамика на българското общество и държава. Ключовите понятия на този модел бяха и са "край на общонародната собственост и приватизация на всяка цена навсякъде и във всичко", "прекратяване на държавното регулиране в икономическия живот по всякакъв начин" и "безгранична свобода на частната инициатива".
  Ценностите на пазарното общество, което ни предлага „неолиберализмът", са гротескно изкривените и хиперболизирани принципи на търсене и предлагане. Според тях всичко се купува и продава.
  Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Парад за забравяне
  Уморени от безработица, безделие и преяждане (за някои), България дочака и Гергьовден, Ден на храбростта и Празник на Българската армия. В намръщения не като за пролет ден 6-и май се състоя традиционният гергьовски парад на оцелелите от „реформите” остатъци от Въоръжените сили.
  От 2004 г. това бе първият военен парад с бойна техника. Видяхме танкове Т-72, бойни машини на пехотата БМП, бронетранспортьори - руски БТР 60ПБ и американски „Гардиан” (за контингента ни в Афганистан), джипове „Мерцедес”, реактивни системи за залпов огън БМ -21 „Град”, ракетни и зенитно-ракетни комплекси, буксирни и самоходни артилерийски системи, руски самолети МиГ-29 и вертолети Ми-17 и Ми-24, европейски транспортни вертолети„Кугър” и учебни самолети „Пилатус”.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Край Охридското езеро
  Не мирват тия наши братя македонци. И все ние сме им криви за всичко. Въпреки че и танкове им подарихме, и гаубици, че да не ги насметат шиптърите в Охридското езеро и във Вардаро, когато преди години си спретнаха поредното етническо кръвопускане.
  Сън не ги лови тамошните управници, че все повече жители на Повардарието се припознават като българи и отстояват своята идентичност. Въпреки гоненията и полицейския произвол.
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  Умре ли селото, умира нацията
  И това доживяхме. Народ, който сам е градил училището си по време на робството, днес е принуден да го затваря.
  Ужасяващо е, но е факт - училищата, които ще бъдат закрити, може да се продават или дават на концесия. Решаващата дума ще имат общинските съвети и кметовете. В сградите може да се прави всичко - от кафенета и ресторанти до молове и автокъщи. Това обясни - навярно не без тайно задоволство! - членът на просветната комисия в парламента Хюсеин Хамди, от ДПС, разяснявайки пред медиите предстоящите поправки в закона за образованието. И даде за пример училище в село край Силистра. Сградата беше продадена, а на нейно място се направи обор за животни, разказва Хамди.
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Има ли национални добродетели и правила
  През 1978 г. на една неграмотна туркиня са се падали средно по 6,56 деца, на туркиня с начално образование - 3,88, и на висшистка - 2,71. И все пак турското правителство е обезпокоено, че докато туркините имат средно по 5,5 деца, то кюрдите са с по 6,5 деца, а това води до по-бързо увеличаване на дела им в населението на страната.
  Официалната турска статистика игнорира въпроса за етническия състав на населението, като го замени с данни за разпределението му по езикова принадлежност. В условията на национално неравноправие много представители на малцинствата предпочитат да скрият своята истинска народност и език. За последно резултатите дори и от толкова странен начин за преброяване на населението на Турция бяха публикувани за 1965 г. Броят на жителите на страната с майчин език „помашки” според това „преброяване” на населението за отделни градове, е следният: Одрин - 10 324 души; Лозенград - 3375 души; Текирдаг - 1632 души; Измир - 1289 души (плюс 560 с майчин език български), или общо 17 180 души. Други 20 хил. души с майчин език „помашки” са регистрирани в околностите на Истанбул, и 40 хил. души - до Анкара.
  Автор: Димитър ЗЛАТЕВ>> Пълния текст...
  Българите мохамедани в Западна Тракия
 • Социално-икономическото положение
  на живеещите в Западна Тракия (Гърция)
 • Мобилността на помаците имаше първоначално - до средата на 80-те години, - по-скоро временен характер, а именно като кратко отсъствие от домовете с печалбарска цел, например като сезонни работници или пътници между местоживеенето и местоработата; това засягаше предимно мъжкото население, докато семействата оставаха по селата и се занимаваха със селско стопанство. Резултатът от този вид семейно разделение на труда бе емпирично лесно установимо различие с това, че при живеещите в селата фамилии мъжете на средна възраст владееха гръцки език значително по-добре, отколкото жените от тяхното поколение.
  Автор: Севасти ТРУБЕТА>> Пълния текст...
  Социализъм или смърт
  От 8 до 14 април столицата на Венецуела Каракас бе световна столица на мира. Там се проведе Асамблеята на Световния съвет за мир - висшия орган на организацията. Основен момент в работата на Асамблеята беше приемането на промени в устава на организацията и изграждането на нови регионални структури.
  Новият устав въведе два вида членство. Редовни членове са тези, които имат финансовата възможност да плащат годишния си членски внос и съответно получават привилегията да участват в ръководството на съвета. Всички останали, със скромни финансови възможности и не в състояние да плащат членски внос, са асоциирани членове - те участват в работата на съвета без правото да бъдат избирани в ръководните му органи.
  Бяха изградени регионални ръководства за Европа, за Азия и Пасифика, за Америка, за Африка и за Близкия и Средния изток, които да решават местните проблеми, отчитайки спецификата на региона.
  Автор: Николай ПЕЕВ>> Пълния текст...
  Батак: Долината на смъртта и хората без сълзи
  Погледнахме вътре в черквата, почерняла от изгарянето на дървените резби, но все още запазена, без особени повреди. Ниска постройка с нисък покрив, подпрян с тежки и неравномерни арки, които изглеждаха високи само колкото едър човек да може да мине под тях. Това, което видяхме вътре, е ужасяващо до безумие дори за мигновения поглед. Безброй тела, изгорени и овъглени, почернели тленни останки гниеха и изпълваха до половина самата черква, чиито ниски и мрачни арки изглеждаха още по-снизени и по-тъмни. Тяхната картина избождаше окото. Никога не съм могъл да си въобразя неща, ужасяващи до такава степен. Върнахме се обратно, отровени и убити, с виене на свят, доволни да излезем отново на улицата и да напуснем страшния дом на чумата. Обходихме селището и видяхме същите зверства стотици и стотици пъти. Навсякъде - скелети на мъже заедно с дрехите и плътта по тях да гният в безпорядък; черепи на жени с коси, провлечени в праха; кости на деца и бебета. Тук ни показват къща, в която двадесет души са били изгорени; там - друга, в която дузина девойки се прикрили, били открити и до една изклани, както предостатъчно го удостоверяват техните кости. Навсякъде ужаси след ужаси.
  Автор: Дженюариус МАКГАХАН>> Пълния текст...
  Денят на победата с руски ветерани от Отечествената война
  С изложба и среща на ветерани от Отечествената война Руският клуб в София отбеляза 9 май - Деня на Победата. 27 са руските участници във войната, които понастоящем живеят в София. Това са жени и мъже, едни - сражавали се по бойните фронтове, други - активно допринесли в тила за снабдяване на армията, трети - преживели блокадата на Ленинград, четвърти, още деца тогава, оцелели след плен в немски лагери.
  Голяма част от експозицията - с множество автентични снимки, бе посветена на техния живот по време и след войната.
  Автори: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
  Русия - пробив към нов живот
  На 7 май т.г. третият по ред президент на Русия - Дмитрий Медведев, встъпи в длъжност. Клетвата, която той произнесе, положил дясната си ръка върху специален екземпляр на Конституцията на Руската федерация, съхраняван в президентската библиотека, отмери времето и той прекрачи прага към най-високата властова позиция в страната. “Заклевам се, при реализиране на пълномощията на президент на Руската федерация, да уважавам и да пазя правата и свободите на човека и гражданина, да съблюдавам и защитавам Конституцията на Руската федерация, да защитавам суверенитета и независимостта, сигурността и целостта на държавата, да служа вярно на народа”. След встъпването в новата си длъжност като държавен глава Дмитрий Медведев посочи основните задачи на този пост. “Ние сме длъжни да осигурим непоколебимо уважение към закона и да преодолеем правовия нихилизъм” - каза Медведев. “Най-важната задача е по-нататъшното развитие на гражданските и икономическите свободи, създаване на нови граждански възможности”, продължи той. “Обещавам да направя всичко необходимо в името на сигурността на гражданите, която да е гарантирана не само от законите, но и реално осигурена от държавата”.
  Речи на Владимир ПУТИН и Дмитрий МЕДВЕДЕВ>> Пълния текст...
  “Детайлите” на Втората световна война
  Винаги около 9 май започват да се публикуват спомени и коментари за Втората световна война и естествено, не липсват и оценки, които взаимно се изключват.
  След края на студената война започна една активна преоценка на събитията 1938-1945 г. Карл Попър въведе удобното понятие „тоталитаризъм”, което позволи на яростните русофоби да вместят в него „нацизъм” и „комунизъм”. По този начин се слага знак на равенство между двете последни понятия. Така младите поколения, които не познават ужасите на войната, започват да отъждествяват „комунизъм” и „нацизъм”, както и да не правят разлика между СССР и нацистка Германия.
  Мислещите хора веднага разбират, че една подобна манипулация позволява, включително и ефикасната й употреба, за геополитически цели. Така в Новата Европа върви подетата в Прибалтика кампания за „изплащане на репарации за съветската окупация”. Народите от Източна Европа по понятни съображения до 1989 г. бяха лишени от възможността да надникнат в „детайлите” на Втората световна война.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...


  - Всички партии са с теб, Кумчо Вълчо...
  карикатура: Тодор Цонев