"Нова Зора" - брой 8 - 26 февруари 2008 г.

Българският ден на благодарността
Дойде ли Трети март и отново се развихрят „страстите български” около Освобождението ни от османското „присъствие”. Какво е преследвала Руската империя с тази война от 1877 -1878 година: свободата на българите, превръщането ни в Задунайска губерния, или завладяването на Проливите? Защо не ни е осигурила Санстефанска България, ами се е съгласила с клаузите на Берлинския конгрес, върнал на султана Македония, оставил Източна Румелия под юрисдикцията на Високата порта и узаконил само едно нещастно васално Княжество България? Сякаш Русия, а не Великобритания, Австро-Унгария, Франция и Германия свика този конгрес!
Някои твърдят дори, че по-добре е било да си останем раи на падишаха, та „когато му дойде времето”, да излезем от империята. С цялата си етническа територия, като един народ, а не разпарчедосани. Няма да се учудим ако - на фона на случилото се в Косово, - някой започне да твърди, че е могло да се освободим с помощта на „демократичната общност”, без да даваме ненужни жертви и най-вече неудобството да трябва да благодарим на Русия, и да следваме атлантическите ценности. Мерзостта и неблагодарността нямат предели! Впрочем знаменитият руски писател Достоевски е провидял бъдещата неблагодарност на славяните, които Русия се кани да освободи...
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Признателност, увековечена в камък и слово
Тази война може да бъде наричана имперска - една от многото, които в продължение на столетия са водили двете империи - руската и отоманската. Но за нас, българите, тя е Освободителна. Без нея Априлското въстание би останало самотен връх в битките за национална независимост, отчаян вопъл за помощ, отправен към света. И този, който го чу, бе императорът и самодържавът на Русия. И той не се поколеба да обяви война на Турция. Руският народ приема самоотвержено това решение и пролива кръвта си в името на своите братя во Христе. Като отделна част в редовете на императорската армия се сражават и българските доброволци - Опълчението. За свободата ни загиват още румънци, финландци и др. В паметниците, напомнящи онова време, величави или съвсем скромни, от гранит, варовик, бронз, България излива мъка и благодарност. Само през 1878 г. са издигнати около 400. Докато организационната дейност по монумента на “Цар Освободител” в София била извършена от Върховния поборническо-опълченски комитет (създаден 1895 г.) с пръв председател Стоян Заимов, обявен бил и международен конкурс (спечелен от италианеца Арналдо Дзоки), а Народното събрание единодушно отпуснало помощ от 50 000 лв., за повечето други паметници средствата се набирали чрез доброволни пожертвувания.
Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
А времето лети...
Поведението на политиците в България все повече напомня на приказката за трите маймуни: не знам, не чух, не видях.
Управляващи и опозиция разиграват абсурден театър, в който противникът е само досаден декор, а публиката е заспала дълбоко. Докато парламентарната опозиция се кандърдисваше относно събирането на подписка за вот на недоверие към кабинета Станишев, партньорите от управляващата коалиция се събраха на политседянка в Хисаря. Така де, римляните също са решавали важните въпроси в баня. Но вместо очакваните смени на министри, хисарските заговорници обсъдиха управленската си програма до края на мандата и зарадваха електората, че ще спечелят още един мандат! В какъвто и състав да бъде следващият коалиционен кабинет, боже пази България!
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Сбогом на ренегата
На 16 февруари Централният политически съвет на ПП “Нова Зора” прие едно дълго отлагано решение. От поста заместник-председател на партията и член на ИБ бе освободен проф. Станислав Станилов. Наложено му бе и най-тежкото наказание - изключване от партията. Сами по себе си тези факти предопределиха и изваждането му от редакционния съвет на в. “Нова Зора”. Във връзка с тези промени се чувствам задължен да направя известни уточнения и разяснения.
Няма съмнение, че подобни сътресения са болезнен процес. Това е повече от ясно. Както е ясно, че тези дълго отлагани решения са израз най-вече на надеждата ни, че тази горчива чаша ще ни отмине; че каузата на "Нова Зора", която примиряваше дори непримиримите Николаевци - Николай Генчев и Николай Хайтов, ще продължи да мотивира себеотрицанието на хората от Кръга “Зора”, към който от 16 години принадлежеше и Станислав Станилов. Няма да скрия, че като български патриоти ние вярвахме в искрената му съпричастност към идеите, които защитавахме през годините и се осланяхме на морала като неизменимо градиво на всяко свято дело. В този смисъл огорчението и разочарованието ни са неизмерими. Никой от нас, най-малко пишещият тези редове, е допускал, че Станислав Станилов може толкова лесно да предаде нашето дело. И да го направи заради надеждата за нови измерения на настоящи и бъдещи парламентарни изгоди, заради нездраво честолюбие и неподозирано службогонство.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Наистина ли Европа е безпаметна?
„Империята на злото” - така някогашният третокласен актьор от Холивуд, Роналд Рейган, вече като президент на Съединените щати, определи Съветския съюз.
Всъщност това беше паролата за започване на пропагандна война от страна на САЩ към Съветския съюз и страните от социалистическия лагер. Целта - да се демонизира политическият строй в държавите от Източния блок. За разлика от друг път обаче, обявената пропагандна война не беше просто ново издание на реториката от студената война. Старият пропаганден формат беше допълнен с измислената от отвъокеанските корифеи на дезинформацията гигантска лъжа за готовността на САЩ да изнесат бъдещата ядрена война в Космоса.
Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
Косово или зависимостта на ЕС от САЩ
Независимостта на Косово е факт. Тя беше подготвяна дълго и е свързана както с концепцията за ликвидиране на Югославия, така и с наказанието на Сърбия, че посмя да се противопостави на плановете за установяване на американско господство на Балканите.
Съществува обаче и друга, според мен, не по-малко важна причина. Вече повече от четвърт век САЩ са разтревожени, че Европа се обединява, че в нея се реализират симптоматични интеграционни процеси в икономиката, които утре могат да поискат своята политическа легитимация. За САЩ е крайно неприемлива идеята на Де Гол за Европа на Отечествата, която се простира от Ванкувър до Урал. Потенциално една обединена Европа ще се нуждае от своя политическа харта на самостоятелното си функциониране, както и от армия, съвсем различна от НАТО, изцяло зависимо от Генералния щаб на американската армия. Но това в последна сметка означава обособяването на велика световна сила - ЕС, чийто естествен стремеж би бил откъсването от всестранната подчиненост на Вашингтон.
Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
Стълбата
В днешното прагматично време, търсейки опора в утвърдените истини, неизбежно се връщаме към едно от най-съвършените литературни произведения - “Приказка за стълбата” на Христо Смирненски.
В спомените ни от детството тя е зловещо и дяволско място - на нейното последно стъпало се е изправила грозна пародия на човек. Някогашната готовност да служи на хората е изчезнала безвъзвратно, дяволът с лукавство е отнел едни от най-ценните човешки сетива: зрение, слух, памет, чувства, достойнство. Сигурно затова авторовото посвещение е насочено към онези, които считат, че казаното не се отнася за тях. Неслучайно демагозите шумно посягат към нея, когато се нуждаят от лично утвърждаване.
Автор: Милена БАЛЧЕВА>> Пълния текст...
Празнична среща-разговор в Казанлък
По инициатива на ръководството на ПП “Нова Зора”, гр. Казанлък, по случай 130 години от освобождението на България от турско робство, на 20.02.2008 г. от 17.00 ч, в общинската зала “Инфра”, гр. Казанлък, се проведе тържествена среща-разговор. Чрез в. “Нова Зора” и регионалния седмичник “Долина” на срещата бяха поканени всички патриоти и приятели на Русия. В регионалния вестник от 14.02.2008 г., наред със съобщението, общинското ръководство помести статията “Да построим отново България, която не достроихме”, с цел да запознае обществеността с основните програмни, стратегически и тактически цели на ПП “Нова Зора”.
В срещата участваха М. Минчев - председател на ПП “Нова Зора”, проф. д-р Евгений Гиндев - председател на Централната контролна комисия, Тодор Предов - член на ЦПС и председател на Правната комисия, Г. Кацаров - областен координатор на ПП "Нова Зора". Сред публиката бяха и над 60 души членове и симпатизанти на партията. Сред гостите можеха да се забележат г-н Георги Захариев, председател на гражданско сдружение “Русофили”, както и коалиционните партньори на "Нова Зора" от местните избори на 28.10.2008 г. - г-н Лазар Лазаров и г-н Генчо Генчев от БКП “Г. Димитров”, Минчо Драндаревски от БСП, и Веселин Вановски от БЗНС “Ал. Стамболийски”. По заявка на партийната организация Боян Василев беше организирал щанд за продажба на книгите от библиотека “Зора”: "А какво мисли Русия", "Векът на Сталин"; "Третата световна" и "Власт на всяка цена", които се разпродадоха набързо преди мероприятието и непосредствено след него.
Автор: д-р Тодор ПРЕДОВ>> Пълния текст...
Сполай ти, Фидел!
Каквото и да говорят, каквото и да вещаят политическите пророци, Фидел Кастро излиза от властта, но не излиза от историята на своя народ и на човечеството от двадесетия век!
Това бе векът на лидери, превъзнесени приживе и обругани посмъртно. Владимир Илич Ленин, Йосиф Висарионович Сталин, Никита Сергеевич Хрушчов, Франсиско Франко Баамонде, Йосип Броз Тито, Леонид Илич Брежнев, Борис Николаевич Елцин... Можем да прибавим и редица водачи на други страни, големи или малки, но все пак участници в световното идейно-политическо развитие.
С Фидел Кастро такова бламиране на живот и идеи няма да се случи!
Няма да го сполети съдбата на Георги Димитров, на когото са назовани градове и улици извън България, а тук споменът за него бе взривен и името му подложено на изчегъртване от националната памет.
Няма да го вкарат в затворнически арест като Тодор Живков, без да се считат задължени да обяснят на нацията защо направиха това. Фидел Кастро беше в затвора, след като произнесе знаменитата си фраза “Осъдете ме, няма значение! Историята ще ме оправдае!”
Автор: Никола ИНДЖОВ>> Пълния текст...


Отстояване на "демокрацията"
карикатура: Тодор Цонев