"Нова Зора" - брой 47 - 27 ноември 2007 г.

Седмицата като памфлет
Георги АСЬОВ

Метеоролозите и до ден-днешен се чудят защо София е най-мъгливият град в България. А всичко е много просто - че де се е чудо видяло в един град да резидират хем политиците, хем свободните медии, а той да не затъне - заедно с цялата страна - в непрогледна мъгла?
За общонароден късмет обаче на бесепарския пленум през уикенда отново изгря древното слънчице. Станишев стопли душиците на градския електорат, който вече седмици наред бие клинци до изключеното парно. Алчните пенсионери, разбира се, също се възползваха от голямата аванта и решително изпълзяха на припек из цяла България.
Междувременно ослепителният блясък на лидера, особено след организираните от него най-честни и най-свободни избори в следвоенна Европа, стигна чак до брюкселските чиновници, които веднага го командироваха в Тбилиси. В Грузия той ще да учи на честни и свободни избори колегата Саакашвили, който пък на свой ред може да му даде уроци по въвеждане на честно и свободно... военно положение.
Успоредно с това Станишев огря и срещата на левите еничари от Партията на европейските социалисти в НДК. А тая ослепителна изява на премиера така нагря честните и свободни медии на WAZ и Dogan, че те съвсем затънаха в мъгливи колебания дали да не го обявят за Краля Слънце. Ама като се съпикясаха, че това може да обиди някого и да хвърли тежка сянка върху стабилността на Тройната коалиция, се отказаха. И добре направиха. Не му е дошло още времето за това.
А и разни други безобразничества блеснаха в мъглата на подотчетната седмица.
На летище София просветна фактът, че въпреки скъпата и прескъпа система за кацане и излитане в мъгла самолетите пак не могат да кацат и излитат в мъгла.
Пак в столицата на мъглата залъчезариха поредните разговори за обединение на 11 могъщи десни партии. Ако към разговорите се присъединят поне още 11 000 такива партии, общият брой на членската им маса със сигурност ще надхвърли 110 души.
Доста плоски истини блеснаха и по въпросите на плоския данък в парламента.
Сред извънпарламентарната опозиция най се отличи д-р Андрей Кехайов, шефът на Лекарския съюз, който освети простора с факта, че снабдява като частно лице т. нар. държавни болници.
Из крайморските вилаети немските терористи от Е.ОN светнаха електроуредите на още 170 домакинства, ама тоя път и нашенските им колеги хич не им се дадоха - все още българските ВиК оставиха без вода цяла Варна.
Специалистите по бедствията и авариите от трите турско-помашки министерства също блеснаха с редовните наводнения, тоя път най-вече в Йени Заара и околността.
Междувременно софийските политици и медии продължиха да бълват непрогледна мъгла, която премина по безвизов път сръбската граница и се стовари тежко над многострадално Косово. Там, както е известно, бившият борец за права на тамошните "обезправени" - Хашим Тачи, пръв приятел на родните и инородните демократи, също спечели честни и свободни избори, без дори да прибягва към поредния геноцид. Поради родната и инородната мъгла бъдещето на Косово стана още по-мъгливо. Ама нас това какво ни засяга? Други да му мислят, че там живеят и хиляди българи (горяните мохамедани), пак българи, които смятат себе си за македонци, а до самото Косово са населените с големи български общности сръбски градове Враня, Сурдулица и т.н., да не говорим за официално българския район на Босилеград. Не ни стигат всички останали родни мъгли, та сега и с етническата да се занимаваме?

Нагоре
Съдържание на броя