"Нова Зора" - брой 42 - 23 октомври 2007 г.

Да направим това, което зависи от нас!
Наближава изборният ден. Политическият театър е във вихъра си: интервюта, плакати, изказвания, лъжи и обещания за благоденствие, за нови “светли дни”. Но както казват шопите “преоблякъл се Илия, погледнал се - пак в тия!”
Не може да бъде и друго, защото обещанията и лъжите са на същите онези, които се прочуха с далавери, със скритите фирми на депутати и общински съветници, с неправомерните замени на общинска собственост с цел лични интереси, на групи общински съветници, на партийни централи и пр.
Автор: Проф. Александър АТАНАСОВ>> Пълния текст...
Компрометираните кметове на Царево и Поморие ламтят да запазят статуквото по морето
В Поморие и Царево са затънали в далавери и корупция
Бивши, силно компрометирани пред обществеността кметове в някои морски общини, правят всичко възможно, за да запазят статуквото. Бившите градоначалници на Поморие и Царево са готови на всичко, само и само да не изтърват властта, за да не лъснат пред обществеността чудовищните им далавери с общинско имущество и пари.
И двете градчета до момента са сравнително доста неразвити и изостанали от туристическите мастодонти Несебър, Созопол и Приморско, с които граничат. Именно това ги прави особено привлекателни за мафиотските интереси, тъй като и в Поморие, и в Царевска община потенциалът за разграбване е все още огромен. Там е и златната мина за пране на много милиони мръсни пари. Като се съчетае всичко това с неразвитата инфраструктура и лошото състояние на съставните селища, се получава една твърде красива картинка. Красива, защото именно тези недостатъци ще привлекат огромни субсидии от еврофондовете, сето ще се усвояват от бъдещите местни управници. Царево.
Поморие и Царево са далеч една от друга, първата община се намира северно от Бургас и има доста турски села, които дават превес на влиянието на антиконституционната партия ДПС, а Царево е най на юг, до границата ни с Турция. Това ги прави идентични с интересите на турската олигархия в България, изискващи те да бъдат контролирани. Ахмед Доган и Емел Етем вече твърдо стъпиха в Бургас и Созопол и издигнаха цели палати по брега на морето. Селището Св. Марина и сараите на Доган в парк „Росенец” са ярък знак за местните хора, че турското робство не е било абстракция. ДПС не се задоволява с това и твърдо е решило да се разпростре на север и на юг, като свърже турците от Източните склонове на Стара планина с Турция, на юг, чрез неразривна връзка по морския бряг през всички Южночерноморски общини - от Несебър, през Поморие до Царево. Намесата на етническата партия е най-драстична и силна особено в Поморие и Царево, където се стреми да наложи с организираните си гласове старите и твърде затънали в компромати и корупция кметове.
Автор: Крум БЕЛЕНСКИ>> Пълния текст...
Политическите фалити не пораждат патриотизъм
Изминалите няколко дни ни направиха свидетели на интересно политическо явление. Интересното беше в това, че група политици и членове на правителството се опитаха да вкарат целия български народ в групата на олигофрените. Като че ли по даден сигнал отнякъде, политически хор, съставен от откровени политически идиоти, започна да припява по радиа и телевизии, да словоблудства в печатните медии за появяващия се според него „опасен” проблем, който сериозно застрашавал целостта на българския народ и неговото физическо и психическо здраве.
Оказа се, че нагли европейски чиновници, със заплати като тези на американските космонавти, пишейки новия европейски договор се запъваха да напишат европейската парична единица „еуро” като „евро”. И нашите нови патриоти намериха поле за изява на своя отдавна отсъстващ патриотизъм.
За това, че някой евроидиот се е опитал да оскверни и българската азбука, в това не може да има никакво съмнение. Както никога не е имало никакво съмнение за нормално мислещите българи, че България беше приета в ЕС не благодарение на усилията си, а въпреки тях.
Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
Дървени игри
 • Когато гласуваме по роднинство, приятелство и... податки
 • Тази схема е почти неприложима за големите градове, но се превърна в “закон Божи” за малките градчета и селата. А през последните години така дълбоко се вкорени, че вече се чудим как да се отървем от жилавите й израстъци и отровните й плодове.
  По този начин единственият представител на властта - кмета, се оказва избран след най-непредвидими подмолни битки и яростни пазарлъци, след явни и тайни почерпки, ловни излети, банкетчета и откровено закупени гласове - с пари, ракия, дърва, боб, леща... и други благинки...
  В резултат, току виж се пръкне някой местен Наполеон или претендент най-малко за английската корона. И тогава идва редът на бай Ганю - той да ти каже що е това келепир и как се с него душа облажава! В с. Кацелово, Русенско - баш майстор на тая гяволия, нейн създател и първи внедрител, довел до съвършенство тези процедури, е досегашният кмет Стоян Гецов, който и сега, за трети път успешно я прилага. Трябва да му се признаят редица качества, с които постигна блестящи резултати за своето благополучие: страхотна комбинативност в интригите и постоянство, съчетани с нечувана наглост, непукизъм и дебилитет, за който народът право казва “Ти го плюеш, то мисли дъжд вали и се облизва...”
  Автор: Тодорка ЖЕКОВА>> Пълния текст...
  Б. Б. нито знае, нито може
  И замириса на избори. Какво прекрасно време за възкръсване на партии и за реанимация на изчезнали политически „величия”. Ето една нова възможност да се сключат политически бракове, между различни субекти, естествено „по сметка”, и за сметка на избирателя. Какъв шанс за някои смело да се намесят в общинските дела "на ползу роду”.
  В столицата битката за кмет според коментатори и социологически проучвания е спечелена от настоящия. Той вече си регистрира и партия ГЕРБ. Знаем какво е партията на Бате Бойко. „ГЕРБ е мой проект (патент) и аз съм му гарант”.
  ГЕРБ е едно от достиженията на българската демокрация (както бивш цар стана премиер на републиката, а бивш президент не бе избран дори за евродепутат). Нейното създаване бе подготвено от т. нар. политически елит, който с поведение, манталитет, шутовщина, празнословие, просто оскверни демократичните принципи. Избирателите по делата ги опознаха и за това им даваха своята оценка.
  Автор: Георги НИЧЕВ>> Пълния текст...
  75 000 учителски шамара
  Повече от месец учителите от цялата страна са извън класните стаи и преподават по градските улици и площади на България един-единствен урок - по достойнство и съпричастие.
  Нека да умуват оторизираните ведомства за 100-процентното увеличение на заплатите, 5% от БВП за образование, реформите в училище, матурите, ваканциите, наваксването на материала и нулевата година. Нека други контролират и опитите за яхване на педагогическия протест в полза на тясно партийни интереси.
  Автор: Мирена СЛАВОВА>> Пълния текст...
  Темида понякога е българка
  Според социологичските проучвания едва ли има по-непопулярна институция в България от съдебната система. Сигурно съществува основание за подобно мнение - достатъчно е да припомним дори гаврата, която си правят с правосъдието двамата братя Маргини. Но има и моменти, когато, ако трябва да перифразираме незабравимия Николай Колев-Мичмана, Темида е българка. Поне миналата седмица тя се прояви именно като такава.
  Върховният касационен съд отказа регистрация на ОМО “Илинден” ПИРИН. С решение на Върховния касационен съд се потвърждава решението на Софийски градски съд, с което е отказана регистрация на политическа партия ОМО “Илинден” ПИРИН. Така сепаратистите няма да участват и в тези избори.
  Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
  "Дясно" и "Ляво" в страната на абсурдите
  До ден днешен остана знаменателна фразата на “психотерапевта”, Фил Димитров да обозначава Родината ни като “тази страна” и да битува в така нареченото “политическо пространство”. С времето в същия този “политически живот” политиканите постепенно изхвърлиха от употреба, за съжаление, не само името на Татковината ни, но и ценностите, които я правят индивидуална и значима пред света. Става дума за това, че Конституцията се превърна в празен лист хартия:
  - България не е еднонационална държава, след като в нея се признава двойното гражданство и българският гражданин може да се нарече турчин или евреин; след като в нея официалният език не е само българският (новините на турски по телевизията, надписите на английски по магазините, отказ да те обслужват, ако не си поискаш хляб на езика на собственика на магазина или на продавача);
  Автор: Мирчо ЛЮНГОВ>> Пълния текст...
  Един от най-търсените терористи в света
  Демонизирането на терористичната организация “Ал Каида” е твърде непосилна задача дори за могъщите западни медии. Все по-малко хора вярват в мита за всесилния Осама, който бил взривил кулите в Ню Йорк. Въпреки всички журналистически манипулации даже оскъдните налични факти показват, че истинската "Ал Кайда" няма нищо общо с пропагандната митология. Тя съвсем не е съставена от свръхчовеци, всичко в нея е твърде примитивно, а дори в най-близкия кръг от помощници на Осама има доста невзрачни същества. По-долу препечатваме от полскоезичното издание на американския “Нюзуик” очерк за един от най-близките съратници на Осама, определян от официална Америка като “един от най-търсените терористи в света”. Въпреки политически правилната редакционна индустрия на красотата всичко е толкова жалко, че не се нуждае от никакъв коментар.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Краят на “демокрацията”
  Като старите дрехи, езикът на някогашната студена война е удобен, но неподходящ. “Западът” не е западен. “Източна” Европа вече не е източна; "Централна" Европа вече не е централна. Дефинициите никога не са особено смислени, както показва един поглед върху картата и кратко пътуване през историята.
  НАТО, смятано за съюз на “западни” и “демократични” нации, включваше Турция и Гърция, и двете в източния край на Европа, и двете изтърпели диктатури, представяни като борба между тоталитаризма и свободата. “Изтокът” съдържаше малко повече смисъл, бидейки военен блок, простиращ се от западните части на Бохемия до Беринговия проток. При все това, голяма част от него бе далеч по-западняшка от повечето от “Запада”.
  Автор: "Икономист">> Пълния текст...
  Хищните риби освирепяват през есента
  Първо лошата, после добрата новина.
  Лошата е, че храните, които купуваме, са вече най-скъпите в Източна, Южна, Централна и някои части от Северна Европа. Добрата - че са и най-калпавите.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Незаслуженият комплимент “еничарин”
  Уважаеми г-н Минчев,
  С настоящето призовавам редакцията и авторите в. на “Нова Зора” да не употребяват квалификацията “еничарин” по адрес на българите, които пълнят избирателните листи на ДПС. Това е незаслужен комплимент за продажниците и кръвна обида спрямо някогашните еничари. Защото между истинските еничари и съвременните продажници има огромна разлика.
  Както е известно, кръвният данък е бил събиран насила, докато днешните нищожества се турчеят съвсем доброволно.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Най-добрата политика е честната политика
  Сигурност, справедливост, просперитет - това са трите основни камъка, върху които стъпва програмата, с която кандидатът на Комунистическа партия на България Димитър Даскалов тръгва в своята предизборна кампания за кмет на община Сливен. Върху посочените принципи е изградена цялостната стратегия и управленска програма на Димитър Даскалов, която считаме не само за актуална, но и дълбоко свързана с проблемите на Сливен. Програма, здраво стъпила на обективните възможности на Сливен, основана на ресурсите, базата и възможностите за реализация.
  Но кой всъщност е Димитър Даскалов и какви са неговите предимства в борбата за кметското място. Роден е преди 57 години в семейство на потомствени комунисти. Завършил е МЕИ Варна, специализирал в Москва, привлечен е на работа в ОК на БКП още през 1979 г., работил и се учил от управленските способности на най-признатите кметове на Сливен. С една дума, изграден ръководител и администратор, притежаващ всички необходими качества, опит и знания, което е и основното му предимство пред останалите кандидати в предстоящите най-решителни избори, очаквани от сливенското гражданство.
  Няма съмнение, че местните избори ще бъдат не толкова между партии, а между личности и че всеки трябва да заяви какво може, как ще го направи, какво е постигнал досега, как и с какви средства ще реализира промяната и развитието на града ни през следващия мандат. Въпросите, които редакцията на “Нова Зора” зададе на Димитър Даскалов, не претендират за изчерпателност и всеобхватност, но в едно интервю, още повече и първо, най-важните неща, според нас все пак са очертани.
  Интервю: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...  Бай Ганю
  карикатура: Тодор Цонев