"Нова Зора" - брой 38 - 25 септември 2007 г.

В СОС - халваджия за бозаджия
"Зора"

До местните избори остава точно месец. И районните кметове на София започнаха да вкарват в общинския съвет сделки за заменки като луди. Защото знаят, че времето им изтича.
От дневния ред на комисията по бюджет и финанси в Столичния общински съвет става ясно, че на следващото заседание на градския парламент ще бъдат разгледани общо 16 предложения за замяна на общински имоти. Най-активни в това отношение са кметовете на “Люлин” и “Кремиковци” Марио Петров и Томи Николов. Петров от своя страна се отчита и с едно предложение за прекратяване на съсобственост чрез продажба на общински имот частна собственост.
Съветникът от ССД Нели Манова предлага две заменки на принципа терени срещу апартаменти, собственост на фирмите “Торговил” и “Калкон”. Другите общински съветници, които се включват в същия план-график на работа, са Борислав Алексиев (групата на “Гергьовден”, БЗНС и ДП) и Славчо Шалев. Предложения за замени са внесли още кметовете на район “Студентски” Венцислав Дудуленски и Станислав Благоев (“Панчарево”).
Трябва до отдадем в случая дължимото на ДСБ - малко преди началото на лятната ваканция съветниците на Иван Костов предложиха да бъде обявен мораторием върху тези сделки до провеждането на местните избори. Те мотивираха своето предложение с наличието на предложения за замени, при които общинската земя буквално се дава на безценица заради ниските оценки на експертите от “Софинвест” и “Софийски имоти”.
Мнозинството в общинския съвет обаче отхвърли предложението. В единен строй групите на БСП, ССД, ДП, “Гергьовден”, БЗНС-НС, “Демократи за София” и част от СДС гласуваха против, защото “замените са необходим механизъм за разрешаването на проблема с липсата на достатъчно жилища за настаняване на социално слабите столичани.” Да бе...
В кулоарите на СОС се говори, че става въпрос за добре обмислена операция. Районните кметове поемат огъня на медиите, за да не се компрометират политическите партии тъкмо преди вота. А срещу това, че “поемат огъня” върху себе си със скандалните доклади за замяна районните кметове от своя страна търсят политическа подкрепа за следващ мандат.
С една дума - халваджия за бозаджия.
Главната цел е да останат на власт и да продължат да крадат.

Нагоре
Съдържание на броя