"Нова Зора" - брой 34 - 28 август 2007 г.

Кой 18 години закриваше държавата?
Едва ли има българин, който все още да се съмнява, че на практика държавата ни е вече закрита. Някой ще каже, че това е метафора, но тя е твърде реално, и твърде видима на живо.
Осемнадесет години бавно, но сигурно, всичко, което беше сътворявано тринадесет века, в края на краищата беше ликвидирано. Ликвидираха го с настървение и наши, и чужди. Чуждите - за да изпълнят поредната задача на глобализма - да няма българска нация и държава, в случая. Трудно обаче може да се обясни защо го правеха, и за съжаление продължават да го правят, и българските елити.
Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
Трябва ни нова България - 2
„Какво е?”, „Какво да се прави?” и „Кой е виновен?” - това са трите централни политически въпроса, отговорът на които представлява фундаментът на всяко адекватно действие. На политически език това означава да формулираш проблема и да го посочиш.
Тези въпроси са известни в българския политически живот като „ленинските въпроси” (доскоро, а преди това са - като въпросите на Чернишевски). Каквото и да си мислим за Ленин днес, е добре да помним, че той е мислител и деец, получил най-високото възможно признание, и то от противниците си. Наричат го чудовище, звяр, болшевишки изрод... И това е разбираемо, иначе и не би могло да бъде. Но Ленин е известен и като „ненадминат политически гений”. Разбира се, всичко тук е много по-старо и от Ленин, и от Чернишевски - ранните формулировки на тези въпроси идват до нас от най-дълбока древност. И така: Какво е?
Автор: Валентин ВАЦЕВ>> Пълния текст...
Без право на обжалване
Тези дни във вестниците се появиха съобщения за паниката на хората поради бурното покачване на цените на стоките от първа необходимост.
Основания за най-сериозно безпокойство наистина съществуват. Въпреки настоятелната препоръка да гледаме “позитивно” на нещата, трудно можем да си затворим очите за социалната действителност, която става все по-грозна и по-грозна.
Автор: Проф. Велко ВЪЛКАНОВ>> Пълния текст...
Пустите му българи, не щат да разлюбят Русия, и туй то!
Като се кротна една скука, та цяла неделя. Ни пожари, ни наводнения, ни даже депутатски изпълнения, понеже парламентът е във ваканция.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Да спре ерозирането на българската държавност
Вече повече от 15 години “Нова Зора” предупреждава до какво ще доведе толерирането на малцинствата. За съжаление не успяхме да попречим на целенасоченото ерозиране на българската държавност, извършвано от “най-мургавата” багра в българската етническа палитра, както изтънко се изрази през далечната 1990 г. първият ромски депутат Мануш Романов. “Мургавата багра” обаче в условията на икономическата разруха след 1989 г. се оказа бич. Бич, който плющи върху гърба на търпеливия и беззащитен българин вече четвърта петилетка. А ръката, която го размахва, е все така недосегаема, невидима и дълга, защото е някъде зад граница.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Как Европа изинтегрира циганите
Първото писмено сведение за присъствието на цигани на нашия континент е от 1378 г. и се отнася за гръцкия град Науплион, в Пелопонес. От тогава Европа все “интегрира” техните съплеменници. Причината за това над шествековно постоянство разкрива британският вестник “Гардиън”: “Безделието и скитническият им живот дразнели трудолюбивите, уседнали европейци. Склонността на циганите към кражби и мошеничества принуждавали останалите хора да избягват съседство с тях”.
Как според същия източник европейците се опитвали да разрешат циганския въпрос по три начина - чрез асимилация, чрез прогонване или унищожение. В периода 1470-1560 г. 12 западноевропейски държави приемат драконовски закони срещу циганите. През 1554 г. например английската кралица Мери Тюдор ги обявява извън закона. Декретът нарежда безусловното им изселване от страната в 40-дневен срок - в противен случай “всеки срещнат на пътя циганин трябва да бъде обесен”. Както и става.
Благодарение на тези и други “интеграционни” начинания в днешна 55-милионна Великобритания са останали само 10 хил. цигани, повечето от които са си стопроцентови чергари. Така че и в началото на 21 век появата на караваните на крадливите катуни хвърля в паника обитателите и вдига на крак полицията в британските селца и градчета - точно така, както е било и при политически неправилната кралица Мери.
Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
Празник като помен
 • 45 години български ракетни войски
 • На 28 август 1962 г. българските ракетчици извършват своя първи боен пуск с оперативно-тактическа ракета
 • Странни събития съпътстват т.нар. “редукция”, а според други “реформа”, всъщност - разгром на Българската армия по пътя й от “народна” до “наемна”.
  Министърът на отбраната, ескортиран от началника на Генералния щаб, се занимават с “цели” взводове и роти, заминаващи и връщащи се от “мисии”; вчера създадени “логистични” и “лекопехотни” формирования тържествено отбелязват половин- и едногодишен юбилей; посрещат и обличат последния “наборен” войник; клетва полагат още три “войнички”; професионализацията на армията ще стигне до еди-колко си процента...
  Автор: Димитър КОПЛИВЛЕНСКИ>> Пълния текст...
  Време е да се идеологизираме
  Да обосноваваме ставащото днес с авторитетите на миналото, или да търсим оценки за реализиращото се сега с мечтите за бъдещето, носи в себе си абсурда на иронията в историята. Също както и примирение с овчедушието пред баталията на превръщането на българския народ от народ в население.
  Това, че в средствата за масова дезинформация не се говори вече за идеологическа диверсия, за война на идеологиите, че на власт вече са "общочовешките ценности" - не значи, че сме прекрачили прага на обществото на човешкото братство!
  Не искам да размахвам призрака на конспирацията и заговорите, нито да връщам времето на идеологическото дебнене. Но в името на историческата правда е необходимо да отчетем реалности, чието пренебрегване ще има необратими последици за оцеляването на българската етническа общност.
  Автор: Мирчо ЛЮНГОВ>> Пълния текст...
  Само цифри
 • Само 90 процента от френските кокошки накуцват, като само 30 на сто от тях страдат от “сериозни деформации на крайниците”.
 • Само 1400 чиновници наброява министерството на Емел Етем - точно колкото са държавните автомобили в министерството на Нихат Кабил.
 • Броят на държавните автомобили във Великобритания е само 100 пъти по-малък от броя на колите в Кабиловото министерство.
 • Автор: Тодор АНГЕЛОВ>> Пълния текст...  Расовия проблем е решен...
  карикатура: Тодор Цонев