"Нова Зора" - брой 20 - 22 май 2007 г.

Поредният скандал с американската дипломация
Ангел БАРУСОВ

Малко спретнато скандалче пак тресе оръфания имидж на американската политика. Както покрусено мънкат замесените в скандала глобалистки медии, прочутият Радован Караджич, обявен от щатската пропаганда, за вдъхновител на “геноцида” в босненската Сребреница, вероятно никога няма да застане пред Хагския трибунал, който вече умори няколко сръбски лидери.
В епицентъра на скандала този път е Ричард Холбрук, американски дипломатин, наричан от медийните блюдолизци “един от архитектите на споразуменията, които сложиха край на кървавата война в Босна”. Както съобщиха черногорският вестник “Република” и босненското списание “Фокус”, между представляващия американското правителство Холбрук и Радован Караджич още преди единайсет години е сключено писмено споразумение. В него се казва, че ако сърбинът се оттегли от политиката щатските власти му гарантират лична неприкосновеност, както и 600 хил. долара “за достоен живот”. В. “Република” дори публикува снимка на документа, под който стоят подписите на Холбрук и Караджич.
По този повод лорд Дейвид Оуен, бившият външен министър на Великобритания, заяви, че ако изнесените данни са верни, “това ще постави американската политика в много лоша светлина”.
“Сефте, комендантски”, ще кажем ние и ще продължим по-нататък.Съществуването на документа, който вероятно се намира в архива на външното министерство в Белград, бе потвърдено от съпругата на Радован Караджич - Лиляна, както и от бившия висш дипломат Владимир Надеждин.
Междувременно в продължение на повече от десетилетие Вашингтон, въвличайки Западна Европа и ООН, разиграва безкрайни комедии с безплодните си хайки да залови Караджич - все едно дали те са само престорени или действителни. В първия случай става дума за безподобно лицемерие, във втория - за вероломно нарушаване на официална, макар и тайна договореност. И в двата случая става дума за опашати лъжи, така че изводът за хората по света се налага сам по себе си: на американските власти и на глобалистките медии не бива да се вярва нито дума.

Нагоре
Съдържание на броя