"Нова Зора" - брой 20 - 22 май 2007 г.

ДПС посегна и на Витоша
д-р Теодор БОЕВ

Дълго време софиянци не разбираха що е това ДПС. И се отнасяха с недоверие и дори насмешка към сънародниците си от т. нар. смесени райони, пропищели от произвола на ДПС. Е, сега и столичани ще опитат всички сладости на “опазването на етническия мир”. Който не е нищо друго, освен позорно отстъпване пред всичките нагли претенции и лакомия на анкарските петоколонци. И понеже апетитът идва с яденото, депесарите решиха, че може да се направи далавера и с Националния парк "Витоша".
Природозащитници бият тревога, че екоминистър Джевдет Чакъров е подпомогнал кражбата на 870 дка от природния парк. Всичко започва в началото на годината, когато комисия, назначена лично от министър Джевдет Чакъров, без много шум изважда 870 дка от границите на природния парк Витоша и на практика ги подарил на новозабогатели собственици на територии в съседните села. Сред тях е и небезизвестният бивш шеф на софиските общинари Антоан Николов, който в момента се разследва за 30 000 долара, получени от Вальо Топлото. А в самата комисия като цяло участват повече частници отколкото експерти от държавните и общинските институции в столицата - общо 7. Само в Бистрица например в комисията са включени 50 частници.
Наистина, въпросните територии влизат в зелената система на столицата и там не може да има застрояване над 1 процент, тоест по 10 кв. м на дка. Така поне е регламентирано в Общия устройствен план на София, който има силата на закон. Само дето за ДПС законите на България изобщо не важат. А най-лошото е, че ортаци в грабежа и в съсипването на Витоша стават и самите софиянци.

Нагоре
Съдържание на броя