"Нова Зора" - брой 20 - 22 май 2007 г.

Пак удариха българския селянин
"Зора"

Откакто през 2001 г. ДПС се докопа до изпълнителната власт, и по-точно, узурпира земеделието, българският селянин бял ден не е видял. Всяко евро, което ни подхвърляха от Брюксел, и всеки лев, гласуван от Държавния бюджет, отиваше за структурите на Доган. По този повод навремето дори започнаха да наричат министър Мехмед Дикме “министър на тютюна”. Сега неговият наследник, Нихат Кабил, стовари поредния удар върху българското село. Той е издал наредба, съгласно която отпада досегашната възможност за признаване на организация на производители на плодове и зеленчуци на основа само на критерия за притежавана площ. Вместо това ще се изисква доказване на реализирана на пазара продукция. Минимум 7 производители на плодове и зеленчуци с най-малко 100 000 евро годишен оборот ще могат да създадат организация на производителите.
Индивидуалните производители на плодове и зеленчуци могат да се възползват само от единното плащане на хектар. Но няма да имат достъп до нито една от схемите за подпомагане, уредени в специалния регламент.
На всеки що-годе запознат със селските дела човек му става ясно за какво иде реч - за ликвидиране на дребните български производители на плодове и зеленчуци. Въпреки рекета на мутрите и конкуреницията на вноса, досега те криво-ляво оцеляваха и хранеха семействата си. А най-вече - поддържаха живи не малко български села. С тази наредба те са обречени. Не само защото този път няма да издържат на конкуренцията на големите арендатори. А защото дотациите се определят от Държавен фонд “Земеделие”. А това означава, че лъвският пай от европомощите ще отиде избирателно пак в структурите и селата, подвластни на ДПС.

Нагоре
Съдържание на броя