"Нова Зора" - брой 8 - 27 февруари 2007 г.

Светлина за незрящите
 • България, ЕС и демократичният колониализъм
 • Еуфорията по повод приемането ни в Европейския съюз бавно заглъхва, като ехо в планината.
  Страната ни навлезе в своето напрегнато всекидневие. Оптимизмът, с който се очакваше признаването ни за "равноправни европейци", ерозира, след като започна да става явно онова, което бе скрито в затваряните договорни глави.
  Оказа се, че освен неоправданото затваряне на малките реактори на АЕЦ-Козлодуй, българите бяха изненадани и от акциза за ракията, и от “Натура-2000”... Те предизвикаха като че най-голяма съпротива и медиин шум.
  Автор: Васил ПЕТКОВ>> Пълния текст...
  Пиянството на един парламент
  И стана тъй, че в деня на Св. Трифон Зарезан (и на католическия Св. Валентин), българският парламент „обгрижи” ДПС „по анадолски”, както би казал поп Минчо Кънчев.
  На тази дата се случи нещо, което не се надявахме да доживеем - Народното събрание се „побългари” и за пръв път от началото на прехода опозиция и управляващи, без ДПС, гласуваха срещу „турската партия в България”- както наричат на Запад партията на Доган. СДС, ДСБ, „Атака” и НДСВ гласуваха ан блок, а БСП - шарено, за един текст в Закона за избор на евродепутати, който въвежда изискването за тримесечна уседналост на гласоподавателите за европейските избори през май.
  Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
  Безобиден ислямизъм ли?
  Неведнъж на страниците на “Нова Зора” сме предупреждавали за безпрепятственото нахлуване на ислямските фундаменталисти в България. Инвазия, за която благоприятстваха три фактора. Първият бе пълното разграждане на държавността и на службите за сигурност, започнало по времето на Филип Димитров, второто - хаоса в самото мюсюлманско вероизповедание в България, и третият - мълчаливото съдействие на ДПС, което иначе обича да се бие в гърдите на тема права, свободи и либерализъм, но няма нищо против да използва религията за своите цели.
  Ето затова през 90-те години и полицаи, и експерти по ислям напразно призоваваха да се следи по-изкъсо шетнята на арабските емисари. Особено в Родопите и в циганските гета, където населението е най-податливо на подобна екстремистка пропагнада. Трябваше да се стигне до 11 септември 2001 г., и да се получи указание от "Големия брат", за да се размърдат съответните служби.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  История по холивудски
  Не е задачата на “Нова Зора” да се занимава с кинокритика. Не че я подценяваме, но страниците ни все пак са малко. Но не можем да мълчим, когато става дума за грубо фалшифициране на историята. Пък дори и чужда. И тъй като настоящето на световната киноиндустрия се владее от Холивуд, то неговите творци най-безмилостно “пренаписват” историята (по методиката, описана от Оруел - който владее настоящето, владее и миналото...). Не става въпрос дори за свободно интерпретиране на антични или средновековни легенди, а за подмяната на факти от най-новата история на човечеството.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  И демагогията да има граници
 • На попрелки при президента
 • На 20 февруари, под ръководството на президента Георги Първанов, той и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, се проведе заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Няколко дни преди това медиите разгласяваха, че на този съвет ще се обсъжда въпросът за професионализацията на армията. Уви, няма по-глух от оня, който не иска да чуе.
  На десетата минута от началото на заседанието, лидерът на ДСБ напусна, заявявайки пред журналистите, че този съвет не генерира национално съгласие по основните въпроси на обществото.
  Според бившия Командир, съветът е трябвало да обсъди българо-руските отношения след заплахата на Владимир Путин с контрамерки срещу разполагането в Полша и Чешката република на елементи от системата за противоракетна отбрана на САЩ. Първанов отбеляза уместно, че е минало времето, когато националното съгласие означаваше съгласие с Иван Костов.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Злато с цена на отрова
  Златото е първият метал, който човечеството започнало да използва, а във Варна неотдавна бе намерено най-ранното в светга обработено злато. Златото се добива от златоносни жили, които по нашите земи са изчерпани към края на 15 век, и от разсипни руди. Като промишлени се разглеждат рудните находища, които съдържат от четири до осем и повече грама злато на тон руда. У нас в голям брой реки и речни тераси се съдържа и насипно злато под формата на златоносен пясък.
  Най-старият и същевременно най-малко ефективен метод за добив на злато се състои в разбъркване на златоносния пясък, респ. смляната златоносна руда, с вода, при което частичките злато, като по-тежки (с относително тегло 19,32) се утаяват по-бързо. Методът е съвсем примитивен и позволява извличане на незначителна част от златото. Затова при занаятчийския (ръчния) метод за добив на злато раздробеният материал се разбърква с вода и живак и живакът образува течна метално-живачна сплав - амалгама. Получената златно-сребърна амалгама след това се нагрява и живакът, като по-летлив, се изпарява в атмосферата, а среброто и златото остават. По този начин се отделя над 60% от наличното злато. С добив на злато с помощта на живак се препитават над 15 млн. души от третия свят. По този крайно опасен за зравето и за околната среда метод се получават 600-800 т злато, което се равнява на около 1/3 от световния годишен добив.
  Добивът на злато в България се осъществява предимно по промишлен способ от медни и полиметални руди, в които присъства като съпътстващ медта и оловото елемент. След 1950 г., по време на държавната собственост, така бяха добити около 35 т злато от находище “Челопеч”, около 30 т от “Елаците” и 5 т от останалите находища.
  Автор: Сашо СТАНЕВ>> Пълния текст...
  Сетила се Мара - да се побара
  Не зная точно защо, но щом почне някой от заместниците на Доган да говори за човешки права или за върховенството на основния закон, ми иде да хвана гьостерицата. Дали защото тези несвободни хора, тези добре платени рупори, биват подлагани вместо лидера си на изблиците на всенародно възмущение от безпардонието на „петата колона” ДПС, преследваща стратегическата цел на Турция - вилает Булгаристан докъм средата на 21 век?! А може би защото и те, също като Иван Костов, лъжат като дърти цигани, убеждавайки ни, че не са сепаратисти и че черното всъщност е бяло?!
  Гласуването на Закона за избор на евродепутати в НС, както трябваше да се очаква, получи съответно коментар по неправителствените телевизии Би ти ви и Нова телевизия от зам.-председателите на ДПС и на парламентарната група на етническата партия.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Народе, грабвай метлата!
  Преди дестина дни само ни се струваше, че бълграската политическа класа най-сетне започва да мисли държавнически и национално отговорно, като удари шамар на ДПС с въвеждане на принципа на уседналост при гласуването на евродепутати. Уви, НДСВ клекна пред ДПС.
  Ограничаването на изселническия вот от Турция бе обезсмислено чрез преходните и заключителни разпоредби на закона, които дадоха право на глас на всички български граждани, два месеца преди вота да са имали постоянен и настоящ адрес в България. Живеещите в Турция изселници ще могат да гласуват почти без изключение, защото част от тях са запазили адрес в България, макар да не живеят в страната.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Нека да наричаме нещата с истинските им имена
  Речта на руския президент Владимир Путин, произнесена на конференцията по сигурността в Мюнхен, на 10 февруари т.г., продължава да бъде тема на световните медии. В “Нова Зора” я публикувахме без съкращения (бр. 7, от 23 февруари). Целта ни бе да предоставим на читателите автентичния текст на словото, тъй като в българския печат и електронните медии се появиха некоректни манипулации на думите на Вл. Путин.
  В този брой озвучаваме пресконференцията, дадена от руския президент, пред журналисти от световните медии. Текстовете следват руския оригинал на тези събития, публикуван в сайта Иносми.ру.
  Пресконференция на Владимир ПУТИН>> Пълния текст...
  Западът тепърва може да съжалява
  Държавите също имат чувства. Това ми каза руснак, който ми обясни последния срив в отношенията между Владимир Путин и някогашните му западни почитатели. “Ние се представяме добре през последните 15 години, но не получихме нищо друго освен обиди и откази. Руските управници също имат гордост.”
  Истината е, че Путин, подобно на Буш и Блеър, има “спешна среща с историята”. Той може да се похвали с два мандата като президент, през които ако не задълбочи, то поне стабилизира руската демокрация, ускори темповете на икономическа модернизация, подтисна чеченския сепаратизъм и остана впечатляващо популярен. Но лидерите, които отстраняват вътрешните си критици, жадуват за международно внимание и не са свикнали да им бъдат правени забележки. Показателен е избликът му на конференцията за сигурността в Мюнхен този месец, когато заяви, че ще избегне любезността и ще говори открито.
  Автор: Саймън ДЖЕНКИНС>> Пълния текст...
  17 революционни мигновения на Едип
 • или лесно ли е да си все бременна - и то с революция
 • България встъпи в обетованата Европейска земя - сиреч в дълголелеяният демократичен Ханаан - някак с левия крак, левичарски, т.е. с ррреволюция.
  От първите дни на Новата година стана ясно, че българският европеизъм май ще се окаже висш и последен (нека се надяваме) етап на българската перманентно - троцкистка левичарска революция, започнала толкава отдавна, че от началото и до днес имаше време да израсте едно цяло революционно поколение.
  Автор: Валентин ВАЦЕВ>> Пълния текст...
  Кажи ми, сестро, де - Караджата?
  И ние питаме къде е Караджата. Питаме къде е Симеон Велики, татко му княз Борис Покръстителя, Христо Ботев, светите братя Кирил и Методий, дето са ни отворили очите и са ни научили на четмо и писмо. Питаме къде е Стефан Стамболов? - един от най-великите държавостроители и пламенен патриот, посечен от зли и тъпи харамии. Глътката ни се стяга като питаме къде е Иван Вазов, който ни научи да обичаме “таз земя и тоз народ”. Ами оня монах “тъмен и бледен” - за отца Паисия ни е думата, той пък къде е?
  О, всичките тия сияйни мъже, които сътвориха България за нас и я превърнаха в свято Отечество на живите и мъртвите, според профанната класация на кампанията “Великите българи”, проведена от БНТ, останаха далеч в подредбата след Петър Дънов. Той, представете си, класирал се втори, изпревари с близо две хиляди гласа основателя на българската държава хан Аспарух.
  Какъв гръмотевичен позор!
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...


  - Вуте, що тражиш?
  - Диоген...
  карикатура: Тодор Цонев