"Нова Зора" - брой 7 - 20 февруари 2007 г.

Агонията на Европа
Марк ЩАЙН
"Ди велт"

Много от това, което днес наричаме западен свят, няма да преживее нашето столетие. Твърде възможно е на географските карти да останат само региони с наименование Италия или Германия, така, както все още съществува сграда, наричана “Света София” в Истанбул. Само че вече не е храм, а недвижим имот.
Италия и Германия също ще се превърнат в названия на недвижима собственост. За онези, които вярват, че западната цивилизация е по-добра от всяка друга алтернатива, проблемът е да бъде спасена поне част от Запада. Почти всички политически партии на Запад се захванаха с неща, които бих нарекъл вторични инстинкти на обществото - грижа за здравето, децата, родителите. Ние предпочетохме вторичните инстинкти пред първичните, свързани с отбраната на страната, семейството, вярата и просто с детераждането (“Плодете се и се множете”).

Конструктивната грешка на светските социалдемократически държави е, че за да се съхранят, им е необходим прираст на населението, също като в религиозните общества. Проблемът е там, че обществата на вторичните инстикти приемат своите слабости за сила, или най-малкото за добродетели, и проявяват жалка несъстоятелност по отношение на могъща сила, каквато е ислямът.
Впрочем, ако наистина се намираме в състояние на война - допускане, което не споделят половината американци и много повече европейци - за какво конкретно се води тази война?
В света съществуват множество огнища на напрежение, но можем безпроблемно да определим едната от страните в конфликтите: мюсюлмани срещу евреи в Палестина, мюсюлмани срещу индуси в Кашмир, мюсюлмани срещу християни в Африка, мюсюлмани срещу будисти в Тайланд, мюсюлмани срещу руснаци в Кавказ, мюсюлмани срещу туристи на остров Бали. Всички те мислят глобално и действат локално.
Осъзнават, че нямат шанс на бойното поле. Но правилно са преценили, че трябва да нагнетяват напрежение, докато западната цивилизация рухне сама.
Ето за какво става дума в тази война: за недостиг на цивилизаторска увереност у нас самите. Разточителните социални придобивки, абортите, светското, многообразието на културите - всичко, взето заедно, е опит за самоубийство. Характерно за многообразието на културите е, че не се налага да знаеш нищо за другите култури. Необходимо е само да приемаш и другите култури за добри. Многообразието на културите означава, че вашето дете разучава песничка на някое племе, вместо “Тиха нощ, свята нощ”, но от това не следва, че вие бихте желали да живеете в африканско общество. За друго трябва да се безпокоим.
В новаторското си изследване “Границите на растежа”, публикувано през 1972 г., Римският клуб заявява, че през 1993 г. ще сме изчерпали запасите от злато, живак, цинк, нефт, мед, олово и газ.
Нищо подобно не се случи. Ако трябва да сме точни, ние все още се къпем в изобилие от полезни изкопаеми, но изчезват хората - наистина невъзстановим ресурс.
Ако трябва да предсказваме бъдещето, то равнището на естествен прираст говори недвусмислено.
Фактите сочат, че в западния свят много по-бързо ще изчезнат децата, отколкото нефтът. За да се запази числеността на населението, е необходимо естественият прираст да бъде 2.1 дете на една жена. В някои страни той е значително по-висок: в Сомалия - 6.91, в Нигерия - 6.83, в Афганистан - 6.78, в Йемен - 6.75. Забелязяхте ли какво обединява тези страни? Към края на списъка за нивото на раждаемост ще открием САЩ - 2.07, приблизително на нивото, необходимо за запазване на числеността на населението. В Ирландия този показател е 1.87, в Австралия - около 1.76, в Канада е 1.5 - вече значително под необходимото ниво. Германия и Австрия с техните 1.2 се намират в края на смъртната спирала. Русия и Италия (1.2), Испания с 1.1 имат почти два пъти по-ниско ниво на раждаемост от необходимото за запазване на числеността на населението. Към 2025 г. населението на Италия ще се съкрати приблизително с 22%. Към 2050 г. ще имаме със 100 000 000 по-малко европейци. Едновременно с намаляването на раждаемостта върви и процес на стареене на обществото.
Тези страни просто ще изчезнат, освен ако не намерят мъжество да извършат промени. В което не вярвам.
Ако погледнем резултатите от изборите в Европа - последните се проведоха в Германия, ще видим, че на избирателите не им върви с политически елити. В частност и заради нежеланието на тези елити да преразгледат размера на държавните субсидии, които по никакъв начин не стимулират подрастващото поколение.
Сякаш вчера беше 1970 г., а светът се промени радикално оттогава. През 1970 г. делът на промишлено развитите страни сред населението на Земята беше два пъти по-голям, отколкото на мюсюлманите: 30 към 15. През 2000 г. делът им се изравни: приблизителна 20 на 20. Светът днес е много по-ислямски, отколкото тогава. Нито една друга религия не се разпространява на Запад по-бързо от исляма: във Великобритания всяка неделя на богослужения се събират повече мюсюлмани, отколкото християни. Може ли тази тенденция да се съхрани още 30 години без сериозни последствия?
Живеем в необикновена епоха: в епоха на самоизчезване на народите, които формираха съмременния свят. “Смахнатите” от “Ал Каида” никога няма да имат толкова пилоти-самоубийци, че да поразят достатъчно количество небостъргачи. Но ислямистите, за разлика от нас, мислят в перспектива. С оглед на демографското им предимство пред Европа и тона, който налагат мюсюлманските лобита в Европа, след няколко години ислямистите ще получат на тепсия много от онова, заради което сега взривяват небостъргачи. Небостъргачите ще са техни, защо да ги разрушават? За да предотвратят краха, европейските страни ще са принудени да приемат повече имигранти, отколкото може да поеме едно стабилно общество. ЦРУ предсказва краха на ЕС през 2020 г. Истина е, че за последните петдесет години ЦРУ почти винаги грешеше. Но понякога и на калпав агент, веднъж на 30 години, може да му провърви. Прогнозата за разпада на ЕС е по-скоро предпазлива. По-вероятно ми се струва противоречията в ЕС да намерят своята естествена проява през следващите няколко председателства. След 2010 г. ще можем да гледаме по Си Ен Ен как в Европа горят къщи, водят се улични боеве и се извършват убийства. И дори ако успеем да предотвратим подобен сценарий, ще имаме една бездетна Европа, която се опитва да бъде икономическа или военна конкуренция на Америка - та това е смехотворно. След няколко десетилетия американците ще станат 500 милиона, а Европа по това време ще бъде или много стара, или мюсюлманска.
Западните либерали имат нюх. Щом само повдигнеш въпроса дали след три поколения ще останат италианци върху територията, която наричаме Италия, те веднага закрещяват “Расизъм!”. Да се безпокоиш за дела на “белите” сред населението се смята за странно и излишно.
Но тук иде реч не за раса, а за култура. Ако 100% от населението вярва в либералната, плуралистична демокрация, то няма никакво значение колко от тях са “бели” - 70 или 5 процента. Но когато част от населението вярва в либералната, плуралистична демокрация, а останалата - не, тогава е важно дали тази част се състои от 90, 60, 50 или 40 процента от населението.
Според допитване, проведено през 2004 г., 60% от британските мюсюлмани живеят според законите на шериата. Ако обществото, намиращо се в “раздор със съвременния свят”, се размножава най-бързо от всички, то какви са шансовета на “съвременния свят” да оцелее? Лоши.

Нагоре
Съдържание на броя