"Нова Зора" - брой 7 - 20 февруари 2007 г.

Станахме за резил
Илко ДЕБЪРЛИЕВ

Една от любимите сентенции на Уинстън Чърчил гласи: “Да превърнем нашия недостатък в наше преимущество”.

Изглежда, че бизнесменът Людмил Стойков сериозно я е взел на въоръжение в практиката. Той бе задържан заради злоупотреби по програма САПАРД, от която са “източени” 7,5 млн. евро. В схемата чрез фалшифициране на документация са закупувани преработвателни машини втора ръка, декларирани като нови с цел прибиране на разликата. Аферата е осъществена чрез 6 договора, всеки на стойност над 1 млн. евро. И в шестте договора участие е вземал Стойков, съобщи наблюдаващият прокурор по делото Андрей Андреев. Людмил Стойков е сред управляващите и собоствениците на двадесет и пет компании, представител на едрия бизнес в България. Пернишкият бизнесмен е акционер и в металургичното предприятие “Стомана индъстри” чрез фирмата “Еврометал”; в холдинга влиза и дружеството “Еврофриго”, чиято собственост е най-големият хладилен митнически склад на Балканите.
Но Стойков вече се разследва и по още една сделка, фирмата “Еврометал” получила право да събира дълговете на БДЖ към НЕК. Както се казва, това било един царски подърък - 60 % от сумата е дадена като отстъпка, докато обичайно това са 35-40 на сто. Първият цесионен договор от тази поредица бил сключен през септември 2004 г. Николай Василев, бивш министър на транспорта, психоналитично заявява, че “борчът е продаден от отчаяние”, т.е. отразява усилията на БДЖ да намали своите задължения. “Твърдението за някакъв вид корупционен потенциал за мен е неразбираемо”. Звучи правдоподобно, защото неотдавна Василев смрази кръвта на държавните служители, като ги подложи на виртуални тестове за това дали в някакъв миг няма да се поддадат на корупционни схеми. Така че трябва да “верваме” на проверяващия, който проверява проверяващите...
Милко Ковачев, също бивш енергиен министър, не може да си спомни конкретиката по случая, но като министър винаги бил отстоявал "ясна и целенасочена политика за намаляване на задълженията”.
В гъстите фразеологични дебри трудно може да се хване кой на кого дал и от кого вземал. Но и на това му се намира колаят. По принципа на възела на Гордий понякога.
Сега държавата трескаво предприема мерки за възстановяване на сумите, изплатени като безвъзмездна помощ по САПАРД. Но резилът за България си остава.

Нагоре
Съдържание на броя