"Нова Зора" - брой 7 - 20 февруари 2007 г.

Прецедентът в НС
Д-р Теодор БОЕВ

С бурни аплодисменти от страна на опозицията и бойкот от страна на ДПС параламентът реши, че право да избират евродепутати ще имат българските граждани, навършили 18 г., които са живели постоянно у нас или в държава от ЕС най-малко през последните три месеца преди вота.

Така изселниците в Турция бяха отрязани от право на глас. От ДПС, естествено, надуха вой и поискаха прегласуване на текста. Според тях председателят на парламента Георги Пирински е нарушил правилата, като е подложил на гласуване текст, който не бил в окончателната редакция на закона.
За чест на Пирински той не се подаде на подобен евтин трик и текстът бе приет с гласовете на цялата опозиция, на 44 депутати от НДСВ и трима от левицата, или общо 111, 55 бяха против, а 40, главно от Коалиция за България, се въздържаха. Вбесени, хората на ДПС напуснаха залата. Преди това обаче зам.-шефът на парламентарната група на партията Лютви Местан наруга царските депутати, като заяви, че е “изумен от това, че подкрепят подобна дискриминация”. И “Вие спечелихте битката за принципа на отседналост, но загубихте битката за демокрацията”. Ако под демокрация Местан разбира в една секция в Турция да “гласуват” по 2000 души на ден, нека бъде така. Но с това Местан не свърши. Той обвини опозицията и НДСВ, че “наказали” всички тези български граждани, които “поради социално-икономическите неудачи на прехода потърсиха препитание извън родината”.
Грешка - тези, дето търсят препитание, са общо взето в Европа, и имат право да гласуват.
Включително и тези от турски произход. А които са в Америка, също не бива да имат думата в случая, г-н Местан. Въпреки че може да са етнически българи. Както виждате, имаме принципи.
Доста шамари отнесе Местан в парламента. Иван Костов не пропусна да му напомни, че този законопроект е от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, и двамата министри от ДПС също са го подкрепили. “Движението е съвносител на този текст и днес вие нямате право на никакви упреци към опозицията”, отвърна на атаката Костов. Днес се състоя първото истинско гласуване в парламента от много време насам и затова благодарим на колегите от НДСВ, коментира зам.-председателят на групата на “Атака” Павел Шопов. Напускането на ДПС от пленарната зала трябвало “в обозримо бъдеще да се превърне в напускане на българския политически живот”. В небрано лозе се оказа председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков. “Трябва да е ясно, че днес обсъждането на този въпрос се провежда в една изострена етническа противопоставеност в страната", защити официалната позиция на БСП той. И обвини гласувалите, че в емоциите си надхвърлили здравия разум. За разлика от него председателят на федерация “Открит форум в БСП” Красимир Премянов заяви, че първоначалното намерение на левицата и на други политически сили на изборите за евродепутати да се осигури право на глас на граждани само на страните от ЕС, е правилно. “Тези, които желаят да свържат трайно съдбата си с България, трябва да са в страната или в ЕС”, подчерта той. ”Не е правилно да се позволява на българските граждани в Турция да гласуват за европейски депутати. Ако гласувахме за друга общност, различна от ЕС, логично е да се даде такова право и да не ограничаваме правата на българите, но да решават въпроса хора с двойно гражданство, които не се идентифицират с европейската принадлежност на България, не е правилно”, допълни Премянов. Нека не си правим илюзии - в НДСВ са сериозно загрижени за бъдещето си като партия. А и личните отношения между Симеон и Доган никога не са били блестящи. Но така или иначе, май става нещо в България. Дори Петър Стоянов заяви: “Като се имат предвид досегашните отношения в опозицията, днешното гласуване извади на преден план парадоксални изказвания. Иван Костов похвали НДСВ, а Павел Шопов похвали Иван Костов”. Дано “парадоксът” стане традиция, особено наесен, когато се гледа Законът за местните избори.

Нагоре
Съдържание на броя