"Нова Зора" - брой 7 - 20 февруари 2007 г.

Ще има ли криза на кризата
Илияна ВЕЛЕВА

“Вероятно другата седмица ще започне обща инициатива на СДС и ДСБ за искане на вот на недоверие към правителството, предстои да се уточни дали ще се иска вот на недоверие по няколко теми едновременно или отделен по всяка тема” - тази новина гръмна в петък, 16 февруари, разпространена от агенция “Фокус”. Според Иван Колчаков, депутат от ОДС, СДС подчертава четири важни сфери, в които кризата е явна - здравеопазване, енергетика, социална политика и сигурност.
Проблемите, които поставят “сините” изглеждат някак неуместни, като си припомним какво стори тяхното правителство през последния си мандат. Тогава на знамето на социалния министър съвсем откровено се забелязваха череп и кръстосани саби... Днешните пенсионерски митинги са очевидното свидетелство за бомбата, която избухна с неголямо закъснение. По повод на лекарските протести, би трябвало да си припомним лентичките по реверите на стачкуващите от Бърза помощ, които не искаха да влизат в болницата, а що се отнася до енергетиката, едва ли идеята за независимост на България от “руския енергиен монопол” е фатално спасителна за икономиката ни.
Интригата в случая се подклажда и от гласуването за текстовете от Закона за избиране на евродепутати. ДПС се усети встрани от спринтовата лента, Николай Свинаров от НДСВ заяви, че с гласуването на Закона за избор на евродепутати не са имали намерение да излизат от тройната коалиция, или да упражняват натиск над партньорите. За него пътеводната звезда си оставал либерализмът в НДСВ. Симеон Сакскобургготски приветства 10-те процента за пенсии, но след неговите 800 дни на несимволично благоденствие, кой да му повярва на сто процента?! Сергей Станишев отсече, че БСП не се страхува от предсрочни избори, и че ако няма доверие, няма смисъл и от съществуване на една управляваща коалиция, която би следвало да се гради на доверие, коректност и лоялност.
Много хубаво, обаче жълтите павета взеха да се изтъркват от стъпките на митингуващи с различна професионална ориентация и пъстроцветни политически пристрастия. Разбира се, протестите са мотивирани от социални искания, но кой казва, че все такива ще останат. И преди години имаше едни хора, дето търсеха истината в Града на истината, ама никой не се върна оттам да каже, че я е намерил...
Така че след 1-ви януари, когато станахме действителни членове на ЕС, нищо чудно да се сблъскаме и с "мониторинг" за политическото статукво. Няма само със земеделие, натури и акцизи да се занимаваме, я. Ще се изпитваме и по въпросите на властта. А много добре знаем какво е казал за нея един Бай Ганьо примерно.
Въпросът, който обикновеният редови гражданин си задава, е дали след скока на ток, вода, парно, лекарства и т.н., няма “да го хване и желязото”...

Нагоре
Съдържание на броя