"Нова Зора" - брой 46 - 21 ноември 2006 г.

Идва историческото просветление
Доц. д-р Тодор МИШЕВ

Близо 3 млн. лева ще отдели бюджетът за тържества около приемането ни в Европейския съюз.
Едва ли някой вече си спомня данданиите около премахването на Шенгенските визи или приемането ни в НАТО, или идването на милениума - дето някои два пъти го честваха (както се знае - по търговски съображения). Подобни ще бъдат шумотевиците и сега.
Позната история. Конюнктура и плюс пошла показност, жалка по същността си.
Вече отдавна няма манифестации за 9 септември и 7 ноември. Има обаче рокконцерти и мазни шоупрограми с чалга. 9 май - День победы, вече се преобрази в Ден на Европата.
4 юли и Вси светии станаха израз на вечната и нерушима дружба между България и братските САЩ... Тиквата от американския празник смени сърпа и чука от съветския празник. Едната звезда от червеното знаме се разплоди като хлебарка в многото звезди под синьото знаме на Европата.
Нищо ново под слънцето. За да бъде празнично осветен „Моста на дружбата”, трябвали около 160 хил. лева. Разбира се добре, че това не са пари, за да сияе "нерушимата българо-съветска дружба", а заради присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз. Към същият този съюз, който пета година бави построяването на втори мост над река Дунав при Видин-Калафат.
И разни други неща...
Щяло да има и извънреден урок по история за Европейския съюз. Боже, пази сляпо да прогледа...
По подобен начин навремето в час на класния ръководител имаше извънредни исторически занятия за 9 септември и 7 ноември. То и сега в учебниците по история за 11 клас и в учебниците по „Свят и личност” за 12 клас си има нормални уроци за ЕС. Никой обаче не ги учи и никой нищо не знае. Както навремето: тогава с най-много досада се учеше и най-малко знания имаше в задължителните идеологизирани уроци за Великата октомврийска социалистическа революция (ВОСР) и за установяването на народно-демократичната власт в България. А колко ли си спомнят нещо от уроците за Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) от предишните учебници?! Но историята е наистина велика учителка. Едва сега разбрахме защо е трябвало първо тези организации да се срутят, та да може да засияе с цялата си прелест новонагласената "демократична" процедура. Изпитахме я всички на гърба си. Едни дори преминаха в отвъдното. (от радост сигурно)...
Сега със същия идеологически патос и наивно празнословие са написани уроците за ЕС и НАТО. Не стига това, ами и извънредни уроци щяло да има, естествено, извън годишната програма на учителите по история.
И като стана дума за история, не е лошо др. Станишев да попита своя коалиционен партньор г-н Сакскобурготски: как исторически е отбелязано неговото раждане навремето. В чест на историческата рождена дата всички ученици преминали в по-горен клас с една единица по-високи оценки и не е имало повтарячи. Малко след това сме се присъединили към братска хитлеристка Германия - също с тържества, цветя и заря.
Сега вместо традиционната заря от времето на германците и руснаците ще има светлинно шоу заради Европа. Тъкмо навреме ще ни освети. Европа ще види луксозния вид на българските европрисъединители и съдраните гащи на целокупния български народ.

Нагоре
Съдържание на броя