"Нова Зора" - брой 44 - 7 ноември 2006 г.

Синкопи по пътя на утвърждаването
На последните президентски избори Георги Първанов спечели респектираща победа. Той беше подкрепен от внушително мнозинство български граждани. За него гласуваха най-вече гласоподавателите на БСП и ДПС, а също три четвърти от електората на НДСВ, както и над 50% от привържениците на десницата - СДС и ДСБ. За другия кандидат - Волен Сидеров, на втория тур гласуваха една четвърт от явилите се в изборния ден, което е сериозно завоевание за партия “Атака”.
И така, партия “Нова Зора” и вестник “Нова Зора”, които приемат резултатите от президентските избори, вече могат да поздравят новия президент на България и да му пожелаят да работи за благото на отечеството и трудовия български народ. Това наше желание е било непроменимо за всеки български президент, каквито и възражения да сме имали по неговата политика.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Законът на джунглата
Хищническият капитализъм заплашва демократичното общество.
Все по-ясно става, че не толкова личното богатство, колкото финансовата власт и възможностите за масово психологическо въздействие, концентрирани в относително малък брой хора, се превръщат в сериозна опасност за демократичното общество.
Високите технологии за обмен на указания, данни и информация, както и тяхното масово разпространение са в състояние за кратко време да предизвикат гигантски домино-ефект.
Там, където вследствие на спекулации и лекомислие предприятия и банки са докарани до застрашено положение и където по тези причини се шири изкушението за прикриване, потулване, за лъжа и измама, там ние сме изправени пред ръба на упадъка.
Навсякъде, където капитализмът и моралът взаимно се изключват, там вече сме затънали дълбоко в блатото.
Автор: Хелмут ШМИД>> Пълния текст...
Животът след смъртта или смъртта на десницата като живот?
Между двата тура на президентските избори в България се случиха странни неща. Председателят на фракцията на ЕНП-ЕД в Европейския парламент - Ханс Герт Пьотеринг, призова колегите си от българската десница да призоват избирателите да гласуват за „демократичен президент, макар той да е политическият им опонент”. Сиреч, да подкрепят на балотажа „социалния” кандидат Георги Първанов срещу ултранационалиста Волен Сидеров. И о, чудо! - лидерът на ДСБ Иван Костов отговори, че България не била бананова държава, за да й нареждат от Брюксел, как и кого да подкрепя. Нямало разлика между двамата финалисти, следователно нямало и какво да се избира. Сидеров бил просто сянката на Първанов отпреди пет години. Ханс Пьотеринг бил подведен от Мария Капон, която нямала пълномощие да изразява мнението на българската десница. Както е известно, кандидатът, лансиран от Костов, 78-годишният Неделчо Беронов, получи едва 9,7% от гласовете и трябваше да изгледа балотажа по телевизията. Самият Костов окачестви това в нощта след първия тур като тежко поражение на десницата. Ерго, би могъл да се сърди и на себе си.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Само европейският съюз може да ни спаси!
На пътечката, която пресича горската полянка, се гърчи и цвили от болка горският Манол.
Доловил с дългите си уши воплите на държавния служител, на помощ се притичва Зайо Байо. Той се навежда над бай Манол и като не усеща никакъв полъх на алкохол, веднага си обяснява ситуацията. Горският се е натровил с някаква храна и като нищо ще ритне топа, ако не получи незабавна медицинска помощ.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
Рубиконът 10 януари
Давам гласност на спора относно значението на датите 10 януари и 4 февруари 1997 г., тъй като в началото на февруари бях за правителствената оставка и в този смисъл се различавах от мнението на по-голямата част от членовете на ВС, които считаха акта на 4 февруари за предателски.
Но още през февруари настъпиха резки промени в насоките на работа на партийното ръководство, които силно ме озадачиха.
На първо място, възмути ме скорострелното сатанизиране на бившия председател на БСП и министър-председател Жан Виденов. През февруари се появиха крайно несправедливи оценки в кулоарите на “Позитано”, в левия печат, за Виденов като единствен виновник и крупен мафиот. След туй се разбира, че става въпрос за организирана кампания. Вместо да се анализира дейността на кабинета на Демократичната левица, започна се лепене на етикети. Призивите на партийната членска маса да се даде оценка на правителството, бяха отпращани в трета глуха: в замяна на това заклеймяването на Виденов се засили неимоверно. Позоряха го за “провал на управлението”, за връзки с кръга “Орион”, за престъпни действия, без да бъде привеждано нито едно доказателство. И това го вършеха негови партийни другари, с които той само преди няколко дни или месеци бе работил заедно и помагал за тяхното придвижване напред.
Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
Лицето на пошлостта
Името на един, общо взето, сиво незначителен човечец, но с дарба да се слива с людското гъмжило до степен на неотличимост, което си е тактика на хамелеон, напоследък се превърна в притча во язицех.
Реч е за Стоян Кушлев. Ръката сама се съпротивлява да сложи пред инициалите му “проф.”, въпреки че той е такъв по силата на добре изпипани процедурни комбинации.
Лицето застана под светлината на профектора, нещо, което панически недолюбва, поради своята неустоима страст към парите. Бидейки председател на измислена комисия за отнемане имуществото на незаконно забогателите, той си самоопределя заплата от 7000 лв.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Какво се случи в Будапеща през '56-а
Зам. преседателят на Съвета на федерацията Сергей Миронов публично се разкая пред унгарците в Будапеща заради събитията от 1956 г. Разкъса си ризата и си размаза сополите по тлъстите мустаци, ридаеше пред мемориала на падналите.
Разбира се, Миронов съвсем не е идиот, народът вече е привикнал към изцепките му от типа да откаже среща с “терориста” Арафат, или да иска от президента извънреден мандат... Но ние сме хора зрели и повече ни подхожда да гледаме внимателно миналото, за да разберем уроците му.
И така какво стана в Унгария през 1956 г. и каква бе ролята на Съветския съюз в събитията. Либералната версия на тези събития е гола като плешивото теме на Гайдар - Съветският съюз залял в кръв Унгария, която тръгнала по пътя на либералните реформи.
Автор: Владислав ШУРИГИН>> Пълния текст...
Турчин шериф? Мерси!
Общините да имат по-силни правомощия в областта на обществения ред и сигурността. За това настояват от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). “Моделите общо взето са три - общинска полиция, вторият вариант е общинските изборни представители (съветниците) да имат мнозинство в контролните органи върху дейността на полицията на местно ниво. И третият модел, който е далеч от всякакви наши традиции е даване на полицейска власт, грубо казано, на кмета”, обяви изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова...
Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
Ще дойде ли рeдът и на ДПС?
Българската Темида взе да излиза от летаргията. Нямаме предвид само действията на главния прокурор Борис Велчев против корумпирани магистрати и политици. Не по-малко важно е, че съдиите престанаха да се церемонят с всевъзможни, платени отвън кресливи групички, които системно се мъчат, ако не друго, да уронят престижа на България.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Цифрите
 • Само 60 млн. лв. годишно харчи Софийското кметство, за да трови с балирани боклуци жителите на Гара Искър, Кремиковци Требич и други кандидат-европейци.
 • Само една четвърт от жителите на баснословно богатата Швеция нямат постоянна работа.
 • Само 40 на сто от престъпленията в Русия се извършват от граждани на чужди държави.
 • Само 1 незаконен град израства край законното село Черноморец.
 • Само от 200 на 2000 евро е увеличил заплатата на грузинския президент Саакашвили задокеанският българофил Сорос.
 • Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
  Студена война в буквалния смисъл
  Берлинската стена падна преди 17 години. Тогава бъдещите събития изглеждаха ясни и разбираеми - рухването на Стената ще доведе до категорична вълна на освобождаване на пазарите и хората - и за около 15 години това и ставаше. Днес обаче, застанали на същото място, където някога се извисяваше Берлинската стена, вие виждате на хоризонта друга вълна - тя идва право срещу вас.
  Това е черна вълна - с цвета на нефта - вълна на петролнен авторитаризъм, тръгнала от Русия, и тя забавя разпространението на пазарната икономика и индивидуалните свободи, започнало с падането на Берлинската стена...
  Защо ли?
  Автор: Томас ФРИДМЪН>> Пълния текст...
  Звездата си ти!
  Кой иска да стане звезда? Насам, народе! Елате да видите! Който не е поискал, той не е станал...
  Едно време феновете на научната фантастика четяха книжки, където се говореше за опасната „звездна болест”, която ще дебне астронавтите в дълбокия Космос. Никой не подозираше, че от подобна болест - само че на битово-житейско равнище - ще заболее днешното младо поколение.
  Защото неговите „звездни” амбиции натрапчиво се насаждат и експлоатират от всякакви медии: непрекъснато се говори за „мега звезди”, „чалга звезди”, „рап звезди”, „медийни звезди”, „хора стават звезди”, „звездата от Big Brother”, “Пеньо искал да стане звезда” и др. под.
  Автор: Проф. Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...
  Маркетинг на илюзиите
 • Световната кариера на една фалшива блондинка
 • Парис Хилтън, наследничката на едноименната хотелска верига, доскоро не знаеше, че Лондон се намира в Англия и смяташе, че в цяла Европа се говори на френски. Това невероятно невежество обаче не попречи на телевизионната мрежа Fox да й плаща всеки сезон по 10 млн. долара за участие в риалити шоуто “Обикновен живот”.
  Нещо повече, Парис започна да печели и като модна дизайнерка, като производителка на парфюми и дори като певица. С голям успех се продават и бездарните й книги “Изповеди на наследничката” и “Дневникът на вашата наследничка”, които като капак на всичко бяха включени в списъка на бестселърите на в. “Ню Йорк таймс”.
  По материали от чуждия печат>> Пълния текст...
  Ракетен комплекс "Искандер":
  възпиращ фактор за "горещи глави"
  Според анализите на военни експерти днес характерът на опасностите и сценариите на възможните конфликти стават все по-неопределени. Членуването във военен блок или включването в политическата орбита на една от свръхдържавите не гарантира военна сигурност. Жив пример за това е съперничеството между Гърция и Турция в Егейско море. Поради тези причини много страни търсейки пряк, а не косвен път за гарантиране на сигурността, снабдяват армиите си с нови, ефективни средства за неядрено възпиране, средства, които са в състояние, по подобие на ядреното оръжие, да нанесат на противника неприемливи загуби.
  Тези амбиции се подсилват от появилите се семейства обикновени оръжия с невиждани досега свойства, благодарение на което вече може да се говори за нови военни и дори политически възможности. Става дума преди всичко за високоинтелектуалното оръжие, наричано още високоточно, въпреки че по-важното в случая е интелектът, способността да се изпълняват функции, достъпни само за човека.
  Автор: О.р. полк. инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...


  НЕК към XXI век...
  карикатура: Тодор Цонев


  Кумчо Вълчо: - Благодаря за вота!
  Обещавам да направя чудеса с вас!..
  карикатура: Тодор Цонев