"Нова Зора" - брой 32 - 15 август 2006 г.

Електронен спецназ
Руските въоръжени сили се готвят
за електроннолъчева война
Тодор АНДРЕЕВ

Знаменитият руски учен Александър Попов, основоположник на радиоелектронното противодействие, пръв осъзнава практическата ценност на импулсните удари срещу противника. Придобили днес огромно значение с възможността при необходимост да неутрализират напълно 80% от електронните средства на войските и въоръженията на противника, те, според съобщение на в. ”Независимая газета”, стават мотив в плановете на Генералния щаб на Русия за нов, четвърти род войски за водене на радиоелектронна борба (РЕБ). Този род войски, заел място до Ракетните войски със стратегическо предназначение, космическите и въздушно-десантните войски, ще срива управлението на противника, ще поразява радиоелектронните му оръжейни системи в космоса, въздуха, на земята и морето, ще въздейства с нови, непознати досега средства върху живата сила.
Оръжията няма да дават никакъв шанс на противника да дирижира зловещия самолетен балет във въздуха и да насочва различните видове ракети. Някои задачи се изпълняват още в мирно време.

Частите и съединенията от този род войски действат в електромагнитното бойно поле, където забулени в тайнственост, бушуват ожесточени сражения и водят до непонятни за непосветените жертви или необяснимо надмощие.
Днес радиоелектронната борба от вид оперативно осигуряване на войските прераства в специфичен, извънредно резултативен вид въоръжено противодействие. Според специалисти благодарение на силите и средствата на РЕБ в локалните конфликти два пъти се повишава бойният потенциал на сухопътните части, 1,5-2 пъти са намаляват загубите в авиацията и 3 пъти - загубите на бойни кораби.
Активните средства на загадъчните битки, които представляват голем интерес за всяка армия в света, тръгнала да побеждава, се разработват в най-строга тайна.
За ефективността им говори следният пример. Едно малко куфарче със съответна техника в лек автомобил би могло да изведе от строя енергосистемата на неголяма държава или цял регион.
Руски експерти твърдят, че дори сега подразделения за РЕБ могат да откриват всякакви радиоелектронни обекти на противника, разположени например в “изнесени напред бази, лагери, съоръжения”, да определят координатите им с висока точност, да подпомагат тяхното незабавно унищожаване и ефективно да отбраняват собствените си аналогични системи.
В бъдеще части и съединения за РЕБ, въоръжени с модерни средства, ще участват при нанасянето на мощни електронно-магнитни удари, по ефективност на въздействие съпоставими с употребата на оръжието за масово поразяване.
Елитни поделения наричани “електронен спецназ”, чиято дислокация, поради специфичните им задачи, се крие, снабдени със средства за ефективна борба в автоматичен режим, са непосредствено подчинени на Управлението за радиоелектронна борба към Генералния щаб, възглавявано от генерал Андрей Осин.
Очаква се руската военна промишленост да осигури необходимото радиолектронно оръжие, изградено на нови физически принципи, включително квантови генератори с неограничен радиус на действие. Те ще позволят от разстояние стотици километри да се поставя в негодност радиоелектронната апаратура на самолетите, корабите, бойните машини на пехотата, танковете.
Звучи като фантастика, но руските военни експерти твърдят че това ще стане реалност в най-скоро време. В потвърждение на думите си привеждат следния пример. На аерокосмическата изложба МАКС-2005 през лятото в Жуковск сред типовите машини за осигуряване на връзка се “изгубва” всъдеходна машина. В каросерията й се намирала най-нова разработка на отбранително-промишления комплекс - станция за радиоелектронна борба със специално предназначение. Тя имала задача да следи демонстрационните полети в московското небе на американския стратегически бомбардировач В-1 “Черната вдовица”. По думите на инженерите, които са я разработили, само с натискане на един бутон “вдовицата” "ослепява", "оглушава" и цялата й радиоелектроника.
За да подскаже бъдещите възможности на руското оръжие за водене на радиоелектрнна война, един от най-авторитетните военни експерти Александър Гаврилов, съветник на генералния директор на обединение “Отбранителни системи”, пред кореспондент на сп. “Итоги” казва, че щом разузнаването докладва къде се намира терористът Басаев например задачата с чеченския терорист ще се реши само за 20-30 секунди! И тя се реши наистина.
Обединението разработвало оръжия на базата на постиженията на квантовата радиоелекнроника, където Русия има безспорен приоритет. Малката серия образци квантово оръжие имало неограничен радиус на действие и било способно да телепортира енергията на лазерен лъч, в която и да е точка на пространството, да създава негово точно копие, без непосредствено преместване на кванти по канала за връзка. Именно с това оръжие руснаците имат намерение да унищожават терористи. Подобно оръжие, което се основава на идеята за предаване на енергия без проводници на голяморазстояние световните специалисти доскоро предполагаха, че ще бъде създадено след 30-40 години.
Има подозрения, че по време на войната в Ирак тайни руски системи генерираха импулсни сигнали, смущаваха космическата навигационна система "Навстар", объркваха курса на съюзническите самолети и крилати ракети и сриваха изпълнението на задачите за нанасяне на високоточни удари, което е сърцевината на съвремената американска стратегия за водене на войни шесто поколение.
Ако отидем малко по-нататък и открехнем завесата на бъдещите оръжия на електромагнитната война, ще напомним, че учените знаят - микровълнов импулс с висока мощност може да се получи в резултат на взривяване на обикновено взривно вещество. За целта се използва бобина, чиято сърцевина е запълнена с взривно вещество. При взрив детонационната вълна се разпространява по протежение на сърцевината. В намотките на бобината възниква късо съединение, чиято зона по същия начин се разпространява по протежение на сърцевината. За по-малко от секунда амплитудата на тока достига десетки милиони ампери. През блок кондензатори електромагнитният импулс се изстрелва в пространството. Енергията му може да нараства до десетки милиони джаули.
Подобен електромагнитен разряд е сравним с удара на мълния, но силата на тока на мълнията е много по-ниска и рядко превишава 30 хил. ампера. Микровълнов импулс може да се генерира и от електронно устройство.
Близкият удар на мълнията извежда от строя радиоелектронните устройства. Микровълновият импулс с висока мощност, който действа по площи, е още по-разрушителен, той стопява не само електронните микроелементи, но и проводниците.
Чрез електромагнитни вълни от дистанция може да се поразяват всички видове самолети и ракети.
Именно такова оръжие разработва и изпитва руският военно-отбранителен комплекс. Специалисти знаят, че свръхвисокочестотното излъчване нарушава ритъма на вълните в главния мозък, дейността на централната нервна сдистема, води до халюцинации.
Микровълновото оръжие може да се употребява и срещу хората. Знае се, че ефектът е потресаващ. Лъчи с дължина на вълната 3 мм проникват в човешкото тяло на дълбочина само 0,3-0,4 мм, но при това почти мигновено започват да кипят молекулите на водата и кръвта в подкожния слой. В този момент човек изпитва остра болка. При напускане на зоната на облъчване не остават следи от изгаряния.
Още през 1987 г. издаваното от Пентагона списание “Совиетмилитъри пауър” писа, че Москва е близо до създаването на тактическо радиочестотно оръжие с малък радиус на действие. През същата година “Вашингтон пост” съобщи, че такова оръжие вече е изпитано и то “взело живота на няколко десетки съветски поданици, които се оказали в радиус 1 км от източника на излъчване”. Било почти невъзможно излъчването да се насочи точно в целта, да се регулира гъвкаво степента на поражение - обектите, които се намират на 200 м, ги избива пот, а приближилите се на 100 м се овъгляват.
Твърди се, че електромагнитната война позволява да се “управлява” мозъкът. Като се настрои апаратурата към съответния диапазон на биоизлъчването например, могат да се предизвикат симптоми, подобни на грипа, сънливост или обратно, да не се позволява заспиване. Страшно е да се помисли, но е напълно възмоно да си представим противник, който моли да не го изтезават с импулси, а просто милосърдно да го убият по традиционен начин на бойното поле.
Отдавна е известно, че се работи над “психотехнологиите”, които позволяват да се “надзърне” в безсъзнателната сфера на човека. Знае се, че измежду страните, които силно са напреднали, е Русия. За пръв път човек може да проникне в подсъзнанието на друг човек, да го контролира, да надникне в душата му и да се намесва в тази божествена сфера. Появиха се съобщения, че новата технология е експериментирана в Афганистан, без никой да признае, че там е потискано съзнанието на едни и е реабилитиран духът на други.
Всеки човек би могъл да си отговори на въпроса какво се крие зад признанието на създателя на руския психотронен генератор, докторът на медицинските науки Яков Рудаков, пред кореспондент на “Независимая газета”: “Мога да подам тънък лъч, който “бие” на разстояние 100 м. Лъчът може да бъде разширен и тогава може да действа върху голямо множество от хора. Мога да приспивам, да тонизирам, да предизвиквам халюцинации...” Естествено, че ученият е скрил някои ефекти.
Лабораторията за микролептонни технологии, начело с академик Анатолий Охартин, създала цяло семейство биогенератори за въздействие върху човека.
Това е само една малка част от големия диапазон на оръжията на нови физически принципи, които по признание на експерти се разработват в Русия с предимство пред класическите системи и които тепърва ще търсят приложение в модерната дистанционна война.
Според руския специалист в областта на войните на бъдещето, В.И. Слипченко оръжието на импулсите, лъчевото оръжие, ще окаже съществено влияние върху хода и изхода не само на боя, операцията, но и на войната като цяло.

Нагоре
Съдържание на броя