"Нова Зора" - брой 32 - 15 август 2006 г.

Картинки от живия живот
Иво БРАТОЕВ

Далече, далече, през девет царства в десето, та чак в лондонското Сити, си живее кат Симеончо някой си Кирчо.
И като научи как си живее в Лондон тоя Кирчо, в София някой си Симеончо назначи зетчето си Мунчо на заплатица в посолството ни в Мадрид. Не за друго, а за да може и Мунчо да си поживее като Кирчо.
Пак в порив за по-добър живот родната еврейска общност, която наброява цели 1363-ма души, и тя назначи на дипломатически заплатици само 150 сънародници на Христос. Без дори да става дума за семействата им впрочем.
И като взе пример от етнически правилните български дипломати, френският външен министър Филип Дуст-Блази също го удари на живот. И като го удари, изпотроши в ръкопашен бой с любовницата си имущество за 30 хил. евро в марокански хотел.
У нас пък в ръкопашен бой с инфлацията средната заплата скочи на цели 345 лв. Ако поръкопаши още някое и друго десетилетие, нищо чудно някой ден и ний да заживеем с по 574 лв. на месец. Колкото всъщност е средната заплата в мизерстваща Русия още от началото на настоящата година.
Междувременно жадните за още по-човешки живот шефове на столичната топлофикация похарчиха за дъвки и близалки има-няма 33 млн. лв. За окрадените 330 млн. обаче засега не става дума.
Само депутатите не похарчиха нищо, понеже на тях всичко си им е безплатно. Жалко само, дето и тая година се самолишиха доброволно от почивка, та сега банките в парламента са по-празни и от празния живот на вече цитирания Кирчо в лондонското Сити.
И понеже луд умора няма, в тоя жежък август в нашата райска родина работи само и единствено Бойко Борисов. Генералът от запаса разкопава с пот на челото и вода под мишниците улиците в центъра на София. И ако питате нас, добре прави наш Бойко.
Навремето Петър Междуречки намери сред уличните ями дипломата за висше образование на Тато, че защо сега и Бойко да не намери дипломата за средно образование на някой си Симеончо?
Ама и да не я намери, пак не е беда. Ето, левият десничар Йошка Фишер стана като едното нищо университетски преподавател в САЩ. Нищо че не е дори среднист. Симеончо прочее също си поживя като премиер, без да е показал даже документ за основно.
За това как живее народът, няма да говорим. Това не е никакъв живот братя, това си е същински лайф. Днес лайфнали цените на тока, утре на телефоните, вдругиден Здравната каса лайфнала лекарствата на раковоболните, диабетиците, астматиците и на всички останали човешки излишъци.
И само едно нещо ни безпокои напоследък.
Поразиите за 30 хил. евро, дето ги нанесоха френският външен министър и пачаврата му в хотела, ги заплати лично мароканският крал. Като вземем предвид, че тоя марокански крал е личен, ама много личен приятел на наш Симеончо, няма ли да рачи мароканското величество да заплати и поразиите за около 30 млрд. лева, нанесени от Симеончо на България, без дори да е показал и диплома за начално образование?
Де да знае, човек, може пък и да стане.
В някой друг живот.

P.S. Кой казва, че СДС не е удържало на предизборното си обещание от 1990 г., че като бутне комунизма, ще ни прати да почиваме на Канарските острови? Както съобщиха тия дни медиите, всяка година на Канарските острови се установяват по 20 хил. нелегални емигранти. Нима между тях вече не си живеят живота и маса български нелегали?

Нагоре
Съдържание на броя