"Нова Зора" - брой 32 - 15 август 2006 г.

Отговор с пешката
Илияна ВЕЛЕВА

В края на юни 2006 г. (!!!) било засечено “източване на средства” от дружеството в ликвидация “Консолид комерс”. Информациите в печата посочват цифрата 5 млн. лева, с която е намалена неизвестната, от своя страна, цифра на банковата сметка на дружеството. Веднага е арестуван ликвидаторът Владимир Милев (само за 72 часа обаче), а шестима служители от Министерството на икономиката са отстранени от длъжност, защото приели финансовия отчет на дружеството за 2005 г.
Г-жа Лидия Шулева, дясната ръка и пиар за последните парламентарни избори на Симеон СКГ, е назначила въпросния г-н Милев за синдик. Неговата версия е, че парите са изтеглени и обърнати в евро, а после били предоставени за управление на частната финансова къща “Форекско”, договорът е от юни 2006 г.
Енергийният топминистър Овчаров улавя “топлата” следа и сигнализира МВР, защото Милев не могъл да възстанови средствата в банковата сметка на “Консолид комерс” за 24 часа, които започнали да текат от 1 август т.г. Дали с пешка може да се матира царя обаче?!
Лека полека сметката била източвана и “командирована” в чужди банки, в чужди сметки, господин Милев е поработил и като член на управата на “Форекско” за няколко месеца през 2004 г., а г-жа Шулева не може дори да си спомни човек с подобно име, защото е движила човешки ресурс от 100 души ликвидатори, та нямало как да го запомни. Обяснението на Лидия Шулева е просто до гениалност - комисията, която приемала отчетите за 2005 г., е пропуснала да отбележи, че има финансови несъответствия. И нещо много по-важно - още през 2004 г. тя дала “Консолид комерс” за разследване на специализираните органи! Браво.
Досието на фирмата сочи, че била създадена през 1993 г., за да обедини държавното участие на външнотърговските дружества “Химимпорт”, “Булгарлизинг”, Техноимпортекспорт”, “Машиноекспорт”, “Електроимпекс” и “Фармахим”, станала по-късно холдинг и напуснала дружество “Консолид комерс”. За “родител” на безценната идея за тези промени се сочи Валентин Карабашев (Беров зам.-министър председател).
Синдромът “крадливата ръка” е очевиден и в този случай. В пералнята са хлътнали 5 млн лв., и още кой знае колко друга пара. На някои ръчичките им още са мазни от тлъстата държавна баница, та не смеят даже да си бръкнат в джоба да се избършат.
Усмихнатата ексвицепремиерка Шулева е спокойна, защото зад гърба й е самото Черно море и дългата - като за България - плажна ивица. Зрелищата пренаситиха търбуха на одрипавялата и гладна тълпа, която някои милостиво наричат народ, хлябът се пече - на нови цени - и с ново - по-лошо качество. Керванът си върви. Посред летните жеги прокуратурата е включила на трета скорост и бавно пълзи по хребета на планината от икономически - ерго политически - престъпления. Възмездието се чака.
Да започнем отначало...

Нагоре
Съдържание на броя