"Нова Зора" - брой 47 - 22 ноември 2005 г.

Паноптикум:
Алъшверишчета
Иво БРАТОЕВ

Тая седмица хайлайфът нямаше много време за бизнес, понеже беше адски зает с разни алъшвериши на дребно.
* За да направи алъшвериш на концернчето “Мецедес”, мъжленцето на Надето Михайлова й подари мерчо с патладжанов цвят.
* По паметния призив на същото Наде посланикът ни в Скопие ген. Михо Михов нахрани нашенски журналистчета с бюреци, като им зави и трохичките за из път. На полумайчин език това се нарича алъшвериш “халваджичето на бозаджийчето”.
* Синчето и племенничето на някой си Петърчо Стоянов алъшверишят със собствена дървопреработвателна фабрика. Първоначалното си капиталче двете ортачета получили по програмката “Сапард”, където изобщо не подозирали за кръвната им връзка с Петърчо Стоянов.
* Екскметчето на столицата Стефчо Софиянски и някои други юначета са разпродали над 500 сградички, над 10 хил. апартаментчета, над 20 хил. декарчета земица, както и хиляди магазинчета. Ето защо някой си Бойко Борисов запази на постовете им четири от замчетата на Стефчо.
* Хубаво алъшверишче въртят и топлофикацийките: според сметките, които плащат гражданите, стандартните апартаментчета у нас са по 300-400 квадрата, като при това изразходват 5 пъти повече водица, отколкото е възможно.
* Всичко това е радост за кесийката на някой си Румен с овчарска фамилия, който пък върти алъшверишчета като акционерче на енергийни дружества в София и Плевен.
* За разлика от него мегадепутатчето Хасанчо Адемов и екоминистърчето Мехмедчо Джафер въртят търговийките си с янлъш (фалшиви) дипломи за висше образование.
* По дадения от тях иширет орди правоверни от Кърджалийско плячкосват държавната хазна с янлъш удостоверения за инвалидност. В община Кирково вече 80 процента от жителите са янлъш инвалиди.
* С янлъш документи репортер на Нова телевизия купи и продаде държавния бронеавтомобил на Колето Филчев, страшилищенцето на родната и международната престъпност.
* Трабантчето на Соломончо Паси обаче е застраховано. Ето защо неговият собственик няма да понесе отговорност за т.нар. шпионска афера, защото договорът не е подписан от него, а от Янарали Ахмедчо, главното секретарче на Външното (спрямо България) министерство. От страна на фирмата пък документът е парафясан от мултимилионерчето Илийчо Плачков, баджаначе на премъдрия Соломонча.
* Отборът на “Левски” също е застрахован. В ЗПД “Витоша” впрочем. В същата тая “Витоша”, в която 4 процента от акцийките държи някой си Симеончо. Не за друго, а ей така - колкото алъшвериш да става.

Нагоре
Съдържание на броя